Ερώτηση

876ΑΑ. Έχω ένα δικηγόρο που θέλω να του υποβάλλω τη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2013.

1) Στο βιβλίο Εσόδων - Εξόδων του θα συμπληρώσω στη στήλη εσόδων τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που έκοψε καθαρό ποσό σε μια στήλη και ΦΠΑ στην άλλη. Στη στήλη εξόδων θα καταχωρήσω σαν έξοδα τα γράμματα προκαταβολής που πλήρωσε στο δικηγορικό σύλλογο ώστε να βγουν τα καθαρά κέρδη;

2) Έχει βεβαίωση από το δικηγορικό σύλλογο για ΛΕΑΔΡ ένα ποσό και ένα  ποσό για σύλλογο. Αυτά μπαίνουν στα έξοδα του βιβλίου;

3) Η αποζημίωση για τις βουλευτικές εκλογές, το ποσό θα γραφτεί στα βιβλία ή στον κωδ. 507 σαν έσοδο που δεν εντάσσεται. Η παρακράτηση στον κωδ. 605;

 

Απάντηση

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1026/2012:


α) Βιβλία Β' κατηγορίας (εσόδων - εξόδων)
Στο βιβλίο εσόδων - εξόδων που τηρείται από το δικηγόρο καταχωρούνται σε ιδιαίτερες στήλες στο σκέλος των εσόδων, με δικαιολογητικό εγγραφής την Α.Π.Υ., ως ακαθάριστο έσοδο από παροχή υπηρεσιών, η ακαθάριστη αξία της αμοιβής (πριν την παρακράτηση του φόρου) και, ξεχωριστά, ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σ' αυτή. Οι τυχόν κρατήσεις που διενεργούνται από τους δικηγορικούς συλλόγους καταχωρούνται στο σκέλος των εξόδων, με δικαιολογητικό εγγραφής το γραμμάτιο προκαταβολής που εκδίδεται από τους δικηγορικούς συλλόγους.
Σημειώνεται ακόμη ότι, για τις ανάγκες του φόρου προστιθέμενης αξίας, στο σκέλος των εξόδων, καταχωρούνται οι δαπάνες και ανάλογα αν παρέχεται ή δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. καθώς και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σ' αυτές (δαπάνες με δικαίωμα έκπτωσης/ δαπάνες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης).
Επίσης, σημειώνεται ότι, δεν απαιτείται να καταχωρούνται διακεκριμένα ο φόρος που παρακρατείται, είτε από το δικηγορικό σύλλογο είτε από τους λοιπούς υπόχρεους σε παρακράτηση.
Επισημαίνεται ότι, στις περιπτώσεις που οι αμοιβές των δικηγόρων είναι μικρότερες από τα ποσά αναφοράς που αναγράφονται επί των γραμματίων προκαταβολής, η σχετική Α.Π.Υ. εκδίδεται με τα μικρότερα αυτά ποσά.
β) Βιβλία Γ' κατηγορίας (λογιστικά βιβλία)
Τα ανωτέρω αναφερόμενα, για τα βιβλία Β' κατηγορίας, εφαρμόζονται αναλόγως και για τα βιβλία Γ' κατηγορίας.

Περαιτέρω, αναφορικά με την αποζημίωση, σύμφωνα με το με Αριθ. πρωτ.:Δ12Α 1072976 ΕΞ 4.5.2012 Φορολογική αντιμετώπιση ειδικής αποζημίωσης που καταβάλλεται σε αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, κ.λπ. που διορίζονται κατά την διενέργεια βουλευτικών εκλογών ορίζονται τα εξής:

Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 19 του ν.4071/2012 (ΦΕΚ Α'85) με τις οποίες αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 131 του π.δ. 96/2007 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, η ειδική εκλογική αποζημίωση που χορηγείται στους δικαιούχους αυτού του άρθρου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άμισθοι υποθηκοφύλακες που διορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ίδιου προεδρικού διατάγματος, υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις καθώς και σε φόρο εισοδήματος. Η ισχύς των πιο πάνω διατάξεων αρχίζει από την δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 11.4.2012, κατ' εφαρμογή του άρθρου 47 του ίδιου νόμου.

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 48 του ΚΦΕ, μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων λογίζεται και κάθε εισόδημα που δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποια από τις κατηγορίες Α' έως Ζ' της παρ. 2 του άρθρου 4.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ΚΦΕ μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών, εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ (300€). Ο φόρος παρακρατείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, κλπ κατά την καταβολή των αμοιβών και ο φόρος αποδίδεται κατά τα οριζόμενα με τις διατάξεις της παραγράφου του άρθρου 59 του ΚΦΕ.

4. Κατόπιν των όσων εκτέθηκαν προκύπτει ότι, η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες ιδιώτες γραμματείς και διερμηνείς που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, κατά την διενέργεια βουλευτικών εκλογών, θεωρείται εισόδημα της παρ. 3 του άρθρου 48 του ΚΦΕ, ως μη προερχόμενο από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος τους και υπάγεται σε φόρο με τις γενικές διατάξεις επί του ποσού της οποίας (εκλογικής αποζημίωσης) ενεργείται παρακράτηση φόρου στο ακαθάριστο ποσό με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), κατά την καταβολή της και εφόσον αυτή υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ (300 €), κατ' εφαρμογή των προαναφερομένων διατάξεων της παραγράφου 3 του παρόντος.

Στο ίδιο ακαθάριστο ποσό διενεργούνται και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων.

5. Προκειμένου για εκλογική αποζημίωση που καταβάλλεται σε δημοσίους υπαλλήλους, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων ενεργούνται στο ακαθάριστο ποσό της εκλογικής αποζημίωσης και η παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% μειωμένη κατά ενάμιση τοις εκατό (1,5%) ενεργείται στο καθαρό ποσό αυτής που προκύπτει, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και ανεξαρτήτως ύψους αυτής, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 57 του ΚΦΕ.
Β. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άμισθοι υποθηκοφύλακες, που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του π δ. 96/2007, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, δεν ενεργούν στο πλαίσιο άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια η ειδική εκλογική αποζημίωση που λαμβάνουν δεν υπάγεται στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000) και επομένως δεν αναλογεί ΦΠΑ στο έσοδο αυτό.

Γ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

1. Λαμβανομένων υπόψη των προαναφερομένων και όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση και εξακολουθεί να ισχύει (σχετ. έγγραφα μας 1000898/9/0015/13.1.1998, 1083546/666/0015/26.9.2001), η συμμετοχή ελευθέρων επαγγελματιών σε επιτροπές, συμβούλια, ομάδες εργασίας κλπ. που συγκροτήθηκαν με Υπουργικές Αποφάσεις, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άσκηση επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, κατά την έννοια των διατάξεων του ΚΒΣ και κατά συνέπεια δεν προσδίδει σ' αυτούς την ιδιότητα του επιτηδεύματα, για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

2. Ενόψει των ανωτέρω, για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άμισθους υποθηκοφύλακες που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, κατά τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, εκδίδεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ΚΒΣ, απόδειξη δαπάνης από την Αρχή που καταβάλει τις υπόψη αποζημιώσεις, η οποία υποβάλλει για τις αμοιβές αυτές, συγκεντρωτική κατάσταση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1 του ιδίου ως άνω νομοθετήματος.

Διευκρινίζεται ότι στην προκειμένη περίπτωση τα παραστατικά πληρωμής των δικαιούχων που εκδίδονται από Δημόσια Αρχή, καλύπτουν την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης δαπάνης.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, κατά τη γνώμη μας, ο σωστός χειρισμός αυτών των ποσών, είναι αυτός που περιγράφετε στην ερώτησή σας, δηλαδή:
Κωδικοί 507-508. Γράψτε οποιοδήποτε άλλο εισόδημα αποκτήσατε στην ημεδαπή και δεν το έχετε ήδη γράψει στους πίνακες 4Α, 4Β, 4Γ, 4Ε και 4ΣΤ γιατί δεν ανήκει σε καμιά από τις κατηγορίες εισοδημάτων που περιλαμβάνονται σ'αυτούς.

Κωδικοί 605-606. Γράψτε τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν για τα εισοδήματα που περιλαμβάνονται στους κωδικούς 501 έως 508 και 511-512 του πίνακα 4Δ, εφόσον υπάρχουν σχετικές βεβαιώσεις, εκτός αυτών (των ποσών του φόρου) που γράφτηκαν στους κωδικούς 601-602. Επίσης, το ποσό της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται στους δικηγόρους από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

Παρόλα αυτά, το τμήμα ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών, εξέδωσε το παρακάτω έγγραφο που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η ανωτέρω αντιμετώπιση της εκλογικής αποζημίωσης είναι σωστή, δεδομένου ότι αναφέρει ότι ναι μεν αυτά τα ποσά είναι εκτός πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ, αλλά πρέπει να απεικονίζονται στις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις, γεγονός που υποκρύπτει και την υποχρεωτική τους αναγραφή στα βιβλία των επαγγελματιών.
.
Νομίζουμε ότι αρμόδια να απαντήσει για το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί, είναι η Διεύθυνση ΚΦΑΣ του υπουργείου Οικονομικών κι εκεί σας συνιστούμε να απευθυνθείτε.

“Αρ. πρωτ.: Δ14Β 1087797 ΕΞ 29.5.2013
Εκλογική αποζημίωση δικαστικού επιμελητή
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άμισθοι υποθηκοφύλακες, που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του π.δ. 96/2007, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, δεν ενεργούν στο πλαίσιο άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.

Κατά συνέπεια, η ειδική εκλογική αποζημίωση που λαμβάνουν δεν υπάγεται στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) και επομένως δεν αναλογεί ΦΠΑ στο έσοδο αυτό.

2. Δεδομένου ότι, στα πλαίσια της ιδιότητάς σας ως δικηγόρος, οριστήκατε δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα και λάβατε ειδική εκλογική αποζημίωση, καθώς και ότι ως δικηγόρος έχετε υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, θα πρέπει την ειδική αυτή εκλογική αποζημίωση να την συμπεριλάβετε στις δηλώσεις ΦΠΑ.

Ειδικότερα, το ποσό αυτό πρέπει να καταχωρηθεί στον κωδ. 310 της περιοδικής και αντίστοιχα στον κωδ. 611 της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. που υποβάλλατε, ως εξαιρούμενη του Φ.Π.Α. εκροή.

3. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, εφόσον όπως αναφέρεται στο ερώτημά σας δεν έχετε συμπεριλάβει το ποσό αυτό στις δηλώσεις που υποβάλλατε, πρέπει να υποβάλλετε σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, όπως έχει διευκρινιστεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1317/2.12.1997 του Υπουργείου Οικονομικών.”

Η ομάδα της AST BOOKS.