tokoiΤόκοι καταθέσεων: δεν είναι σωστά όλα τα   στοιχεία που δόθηκαν στην ΓΓΠΣ

Δεν είναι ακριβή όλα τα  στοιχεία τόκων που έστειλε μια τράπεζα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα στοιχεία τόκων που εμφανίζονται στο taxisnet κατά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης να είναι λανθασμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ταλαιπωρίας των φορολογούμενων (ανακριβής προσδιορισμός εισοδήματος και φόρου, υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων).

Την αποστολή των λανθασμένων στοιχείων έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης (χωρίς να αποκαλύψει το όνομα της τράπεζας), ο οποίος υποστηρίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου το πρόβλημα να διορθωθεί. Πρακτικά, όταν οι φορολογούμενοι εισέρχονται στην εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή του Ε1 δίπλα από τον κωδικό 659 υπάρχει ένας ηλεκτρονικός σύνδεσμος ο οποίος τους πληροφορεί για τα στοιχεία τόκων που έχουν εισπράξει το 2012 και τα οποία έχουν αποστέλλει στην ΓΓΠΣ από τις τράπεζες.

Στην εφαρμογή εμφανίζεται η τράπεζα, τα δυο τελευταία ψηφία του τραπεζικού λογαριασμού, το μικτό ποσό τόκων και ο φόρος που παρακρατείται.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πριν τη συμπλήρωση του κωδικού 659 να αφαιρέσουν το ποσό των τόκων από το μικτό ποσό και να αναγράψουν στον κωδικό το υπόλοιπο. Το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε αναγράφεται στον κωδικό 432 – 433.

Στην περίπτωση που η ΓΓΠΣ δεν καταφέρει να διορθώσει τα ποσά των τόκων που απέστειλε λανθασμένα η μια τράπεζα υπάρχει κίνδυνος να κληθούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις αν και θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να αποφευχθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως, λόγω των λανθασμένων στοιχείων πολλοί φορολογούμενοι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να επισκεφτούν τραπεζικά καταστήματα και να λάβουν βεβαιώσεις με τα πραγματικά ποσά που εισέπραξαν. Τέλος υπενθυμίζεται ότι ποσά τόκων έως 250 ευρώ ανά φορολογούμενο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν.

ypoikΔεν θα δοθεί παράταση για τις δηλώσεις, λέει το Υπουργείο- Πρακτικά αδύνατο να προληφθούν οι προθεσμίες, λένε οι λογιστές

Να σπεύσουν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις διότι δεν θα δοθεί νέα παράταση κάλεσε τους φορολογουμένους ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προ ημερών.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ξεκινήσουν μαζικές εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα υπερφόρτωσης τους συστήματος taxisnet ενώ τόνισε ότι η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε επίσης ότι τα έσοδα από ΦΠΑ ανακάμπτουν και θα είναι εντός στόχων που έχουν τεθεί, ενώ και η υστέρηση στα έσοδα από τους άμεσους φόρους θα καλυφτεί πλήρως και οφείλεται κυρίως στην παράταση που δόθηκε στις υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Αυγούστου ανάλογα με τον αριθμό του φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου έχει παραταθεί σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Αντίθετη άποψη έχουν οι φοροτεχνικοί και λογιστές:

Χθες στη συνέλευση των εκπροσώπων των ενώσεων φοροτεχνικών-λογιστών όλης της χώρας (ΠΟΦΕΕ) που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι επαγγελματίες του κλάδου είπαν ότι «βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την απαίτηση   να πετύχουν το ακατόρθωτο. Να μπορέσουν να υποβάλλουν το σύνολο των φετινών φορολογικών δηλώσεων εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που τέθηκαν, δηλαδή από τις 22 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των πελατών τους».

Σύμφωνα με τους λογιστές, πρόκειται για απαίτηση που φαίνεται ακατόρθωτη για μια σειρά από λόγους με τους σημαντικότερους από αυτούς να είναι:

- το γεγονός ότι ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων αυξήθηκε φέτος κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο καθώς υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση όλοι οι φορολογούμενοι άνω των 18 ετών εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη. Ενώ πέρυσι υποβλήθηκαν 5,5 εκατ. δηλώσεις ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 6,5 εκατ.

- μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατ. δηλώσεις που σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 40 ημερολογιακές ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 4,5 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο 112.000 δηλώσεις ημερησίως. Με δεδομένο ότι υποβάλλονται κάθε ημέρα περίπου 60.000 έως 80.000 δηλώσεις, η υποβολή αυτού του μεγάλου αριθμού δηλώσεων αυτή τη στιγμή δείχνει πολύ δύσκολη (αν και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υποστηρίζει ότι η ημερήσια αντοχή του συστήματος φθάνει τουλάχιστον στις 150.000 δηλώσεις). Επίσης, για να επιτευχθεί αυτός ο ημερήσιος αριθμός θα πρέπει οι φοροτεχνικοί να εργάζονται έως το τέλος Αυγούστου κάθε ημέρα, και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς καμία ημέρα διακοπής. Η φράση «πότε θα δούμε τα παιδιά μας και ποια ημέρα τον Αύγουστο θα κάνουμε και εμείς μια παύση για διακοπές» ακούστηκε στη χθεσινή συνέλευση.

- η μεγάλη φετινή καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οφείλεται σε λόγους για τους οποίους δεν έχουν ευθύνη ούτε οι φοροτεχνικοί λογιστές αλλά ούτε και οι φορολογούμενοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

- παρουσιάστηκε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών των μισθωτών και συνταξιούχων. Μάλιστα παρουσιάστηκε το φαινόμενο να εκδίδονται αρχικές βεβαιώσεις που δεν περιελάμβαναν την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στη συνέχεια να εκδίδονται συμπληρωματικές.

- για πρώτη φορά φέτος το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε στις 24 Μαίου ενώ κάθε χρόνο άνοιγε το αργότερο στα τέλη Μαρτίου.

- δημιουργήθηκε σύγχυση με τη δήλωση των τόκων. Καθυστέρηση υπάρχει και στο «φόρτωμα» στο taxisnet των ποσών τόκων που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το 2012. Τα ποσά εμφανίστηκαν μόλις χθες αλλά όχι για όλους τους φορολογούμενους και όχι από όλες τις τράπεζες, αλλά και με λάθη.

- φέτος έγινε υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων μέσω ίντερνετ για όλους τους φορολογούμενους. Αυτό σήμανε ουρές χωρίς τέλος στα τμήματα Μητρώου των εφοριών από φορολογούμενους που σπεύδουν να προμηθευτούν το σχετικό κλειδάριθμο. Αν και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ανακοινώσει ότι θα αποστείλει ταχυδρομικά τον κλειδάριθμο σε όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο taxisnet, πάρα πολλοί δεν τον έχουν ακόμη λάβει.

- πολλές ημέρες εντός του Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου το σύστημα παρέμενε κλειστό είτε λόγω εργασιών αναβάθμισης είτε λόγω ένταξης κάποιων εφοριών στο αναβαθμισμένο σύστημα Taxis.

Αντιμέτωποι με όλα τα παραπάνω οι φοροτεχνικοί λογιστές ζήτησαν να παραταθεί η υποβολή τωn φορολογικών δηλώσεων έως και την 31η Οκτωβρίου, αίτημα που απορρίπτεται από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η οποία επικαλείται μνημονιακές δεσμεύσεις για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr