Εκταμιεύεται τη Δευτέρα η δόση των 4 δις. προς την Ελλάδα

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

«Δόθηκε η έγκριση, οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Σήμερα, αργά το μεσημέρι  θα υπάρξει ανεπίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την τρόικα. Η ενημέρωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε, ενώ το επίσημο έγγραφο θα δοθεί στην δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Χθες, η Ελλάδα ενέκρινε το τελευταίο νομοσχέδιο - προαπαιτούμενο από τους διεθνείς πιστωτές της για την αποδέσμευση 5,8 δισ. ευρώ του δανείου.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας οι δηλώσεις εισοδήματος σε 1 και 2

Μέχρι τη Δευτέρα στις 8 το πρωί θα μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

«Και το Σαββατοκύριακο θα είναι εμπρόθεσμη η υποβολή, διότι όταν λήγει η προθεσμία σε κάποια μέρα ισχύει η υποβολή μέχρι και τις 8 το πρωί της επόμενης εργάσιμης», δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως και σήμερα Παρασκευή για την υποβολή δηλώσεων από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 λήγει ανάλογα με τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:

• για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013

• για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013

• για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013

• για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013

• και για το ψηφίο: 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013.

Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο πεντάμηνο

Στα 8.023,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2013, έναντι 10.078,6 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 20,4%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 915,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 14,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 διαμορφώθηκε στο ποσό των 19.515,3 εκατ. ευρώ, έναντι 20.728,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 5,9%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 998,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,6%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών ανήλθε στο ποσό των 11.491,6 εκατ. ευρώ, έναντι 10.650,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του έτους 2012, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 7,9%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 83,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,2%.

Όσον αφορά στον μήνα Μάιο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 1.419,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1.743,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 18,6%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 324,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 24,4%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων διαμορφώθηκε στο ποσό των 3.825,9 εκατ. ευρώ, έναντι 4.054,0 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 5,6%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 474,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16,8%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, ανήλθε τον Μάιο σε 2.406,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2.310,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του έτους 2012, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 4,2%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 150,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10,0%

 

Μανιάτης: έρχονται γεωτρύπανα στο Ιόνιο

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο και πιθανόν και στο Κατάκολο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

«Το γεωτρύπανο στο Ιόνιο, ο Πατραϊκός δηλαδή που είναι ήδη στον “αέρα”, είναι πιθανό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να έχουμε γεωτρύπανο στο Ιόνιο και πιθανά και στο Κατάκολο. Επίσης στα Ιωάννινα. Ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων που θα είναι η πολύ μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώ ότι θα είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 όταν θα έχουμε τελειώσει όλη την έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και θα βγάλουμε τα περίπου 10-15 οικόπεδα, θα είναι ένα «μπουμ» που θέλουμε να κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό χάρτη», είπε ο κ. Μανιάτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ανέφερε ακόμη ότι σε κάθε γεωτρύπανο απασχολούνται συνολικά 900-1.000 εργαζόμενοι (200 άμεσα και περίπου 600 έμμεσα εργαζόμενοι).

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας με το πετρέλαιο.

«Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται...Οι υδρογονάνθρακες θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα σε βάθος δεκαετιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει τακτοποιηθεί μόνο το 25-30% των ακινήτων και το υπουργείο φιλοδοξεί ότι με τη νέα ρύθμιση θα τακτοποιηθεί και το υπόλοιπο 70%.

Ανέφερε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια όσοι έχουν προχωρήσει ήδη σε ρυθμίσεις, με το νέο νόμο να μην επιβαρυνθούν επιπλέον.

«Η εκτίμηση που έχουμε κάνει και έχει γίνει με πολύ σοβαρότητα όλη η δουλειά αυτή από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Καλαφάτη, και το επιτελείο του έχει δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι να επιμηκυνθούν οι δόσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι όσο μπορούμε περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να σας πω, πρέπει να εφαρμόσουμε και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο εξής πολύ απλό να το πω, για να γίνει κατανοητό, δεν γίνεται να νομιμοποιείς ή να τακτοποιείς αυθαίρετα, δηλαδή παραβάσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος, χωρίς να δίνεις στο περιβάλλον κάτι άλλο. Άρα, πρέπει σαφώς να επιβάλλεις πρόστιμα, ταυτόχρονα όμως τα πρόστιμα αυτά, πρέπει να επιστρέφουν στο ευρύτερο περιβάλλον», σημείωσε.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr