«Ανοιχτό» το Σύστημα και για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων

taxisnetΤο ηλεκτρονικό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών θα παραμείνει ανοιχτό και για την υποβολή φορολογικών  δηλώσεων μετά την λήξη της προθεσμίας που αναλογεί στο ΑΦΜ. Ετσι, όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2 μπορούν κανονικά να υποβάλλουν φορολογική δήλωση οποτεδήποτε.

Αυτό διευκρίνισε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στο  Mega  ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης δεν ξεκαθάρισε εάν οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ως εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι παράμετροι εξετάζονται.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων παραμένει δυσκολότερη  για όλους, λόγω των σημαντικών αλλαγών που εφαρμόζονται τόσο στον τρόπο υποβολής, που είναι πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικός, όσο και στην ισχύουσα νομοθεσία (υποχρεωτική δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων του έτους 2012, υποχρεωτική δήλωση αριθμών παροχής ρεύματος κατοικιών, ΑΜΚΑ παιδιών, ΑΦΜ ενηλίκων προστατευόμενων τέκνων).

Οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δίνουν προσοχή οι φορολογούμενοι:

1) Bεβαιωθείτε ότι μεταφέρατε ορθά στη φορολογική δήλωση τα ποσά των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων σας από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις, επιδόματα, αμοιβές παροχής υπηρεσιών και λοιπές απολαβές. Ελέγξτε τα ποσά των εισοδημάτων που αναγράφουν οι βεβαιώσεις αποδοχών, επαναλάβετε τυχόν αθροίσεις ποσών από διαφορετικές βεβαιώσεις ίδιας κατηγορίας αποδοχών και διασταυρώστε τα ποσά που βρήκατε με τα ποσά που έχετε αναγράψει στη δήλωση για να δείτε εάν έχετε κάνει κάποιο λάθος.

2) Βεβαιωθείτε ότι αναγράψατε σωστά στη δήλωση τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε αναγράψει τα σωστά ποσά υπάρχει κίνδυνος, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, να χρεωθείτε με φόρο που ήδη έχει πληρώσει.

3) Ελέγξτε εάν ξεχάσατε να αναγράψετε στη δήλωση κάποιο ποσό φόρου που παρακρατήθηκε. Εάν δεν δηλώσετε τα ποσά των φόρων που ήδη παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά σας το 2012 θα κληθείτε να τα ξαναπληρώσετε με το εκκαθαριστικό σας.

4) Ειδικά φέτος, εάν είστε μισθωτός ή συνταξιούχος, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν πρέπει δηλαδή να παραλείψετε τη συμπλήρωση των νέων κωδικών 333-334 που προστέθηκαν στον πίνακα 8 στην 4η σελίδα του εντύπου της δήλωσης. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να αναγράψετε τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές σας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τα ποσά αυτά αναγράφονται σε ξεχωριστή στήλη σε κάθε βεβαίωση αποδοχών που έχετε λάβει. Τα προκαταβληθέντα αυτά ποσά πρέπει οπωσδήποτε να τα δηλώσετε, προκειμένου να αφαιρεθούν από τα ποσά εισφοράς που αναλογούν στα συνολικά εισοδήματα που αποκτήσατε το 2012 από όλες τις πηγές. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε επιβαρύνσεις. Κι αυτό γιατί αν δεν αναγράψετε τα παρακρατηθέντα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνει συμψηφισμός και θα κληθείτε να πληρώσετε για δεύτερη φορά την εισφορά, για ήδη φορολογημένες αποδοχές.

Σήμερα «εισρέουν» τα 4 δις. Ευρώ

daneioΣτον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πιστωθεί σήμερα το ποσό των 4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε και τυπικά από το Euro Working Group, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τον πρόσθετο αριθμό των εκπαιδευτικών που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας και, κατ' επέκταση, την κάλυψη και των 22 προαπαιτούμενων μέτρων.

Η συγκεκριμένη δόση κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Σήμερα επίσης, θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει το τμήμα της δόσης (ποσό 1,8 δισ. ευρώ) που του αναλογεί.

Χρεολύσια πληρώνει η Ελλάδα με τα δάνεια

daneiaΣτην πληρωμή χρεολυσίων και τόκων του δημοσίου χρέους της χώρας κατευθύνθηκε η πλειοψηφία των δανείων που έλαβε μέχρι τώρα η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης.

Εξαίρεση αποτέλεσε το 2010, καθώς το δάνειο του μηχανισμού ύψους 31,5 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε να εκταμιεύεται από το Μάιο, κάλυψε με αναλογία σχεδόν 50-50 τοκοχρεολύσια και έλλειμμα, ενώ φέτος διατέθηκαν 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου. Από τα 209 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευτεί μέχρι τώρα, από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, έχουν διατεθεί:

* 60 δισ. ευρώ, για πληρωμές χρεολυσίων (2010 - 2013).

* 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

* 35 δισ. ευρώ, που διατέθηκαν με το πρώτο PSI του Μαρτίου 2012 στους κατόχους ομολόγων, ως κίνητρο προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων.

* 11 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την προαγορά των ομολόγων με το PSI+ του Δεκεμβρίου 2012.

* 40 δισ. ευρώ διατέθηκαν για πληρωμές τόκων (από Μάιο 2010 έως Ιούνιο 2013).

* 15 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων δαπανών του προϋπολογισμού, εκ των οποίων και κατά προτεραιότητα εξοφλήθηκαν οφειλές στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ ένα τμήμα τους κάλυψε λειτουργικές δαπάνες του προϋπολογισμού, κυρίως το έτος 2010.

Από την ανάλυση των στοιχείων των δανείων της τρόικας προκύπτει πως με το PSI του Μαρτίου του 2012 επιτεύχθηκε μείωση του χρέους κατά 106 δισ. ευρώ, αλλά η Ελλάδα έλαβε νέα δάνεια από το μηχανισμό ύψους 109 δισ. ευρώ (η σύμβαση προβλέπει 130 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα το χρέος να παραμένει στο ύψος του. Συγκεκριμένα, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2011 ήταν 170,3% το 2012 με τα PSI μειώθηκε σε 156,9%, αλλά με τα νέα δάνεια του μηχανισμού το 2013 θα αυξηθεί στο 175,2%. Παράλληλα, με τη χρήση των δανείων του μηχανισμού για την πληρωμή του 100% των χρεολυσίων και με τα δύο PSI οδηγηθήκαμε σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους πέρασε από τα χέρια ιδιωτών στα χέρια των κρατών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2013, από το συνολικό ποσό του χρέους, 309,36 δισ. ευρώ, τα 100,55 δισ. ευρώ αποτελούν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που κατέχονται από ιδιώτες επενδυτές, την ΕΚΤ και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες. Το ποσό έχει συρρικνωθεί αισθητά με τα PSI, δεδομένου ότι προηγουμένως το ύψος των ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες έφτανε σε 260 δισ. ευρώ. Η αξία των ομολόγων που απέμειναν σε ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία περιορίστηκε σε 81,33 δισ. ευρώ, από 240,94 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011. Τα ομόλογα ξένου Δικαίου μειώθηκαν από 18,52 δισ. ευρώ το 2011 σε 4,01 δισ. ευρώ, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου. Ανοδική ήταν η πορεία των δανείων, τα οποία αυξήθηκαν σημαντικά και αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του δημοσίου χρέους. Ειδικότερα, τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ αυξήθηκαν στο ποσό των 191,11 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου. Στο σκέλος των δανείων υπάρχει και η κατηγορία «διακρατικά δάνεια», το ύψος των οποίων ήταν 7,06 δισ. ευρώ, ενώ μια άλλη κατηγορία είναι «λοιπά δάνεια εξωτερικού», το ύψος των οποίων είναι 5,3 δισ. ευρώ.

Το 2011, ολόκληρες οι ανάγκες της χώρας για πληρωμές χρεολυσίων καλύφθηκαν από το μηχανισμό στήριξης. Το σύνολο των δανείων του μηχανισμού ανήλθε σε 41,5 δισ. ευρώ και κάλυψε ακριβώς τις πληρωμές χρεολυσίων ομολόγων που ήταν 41 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύφθηκαν με εκδόσεις εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, ο όγκος των οποίων αυξήθηκε θεαματικά και από 18 δισ. ευρώ το 2010 έφτασε σε 33,4 δισ. ευρώ. Το ίδιο έτος οι πληρωμές τόκων έφτασαν σε 17,3 δισ. ευρώ.

Το 2012 ήταν η χρονιά των δύο PSI. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του PSI και της επαναγοράς των ομολόγων, η Ελλάδα δανείστηκε από το μηχανισμό στήριξης 109,9 δισ. ευρώ. Ενώ διαγράφηκε συνολικό χρέος ύψους 127 δισ. ευρώ, (106 δισ. ευρώ με το PSI και 20,6 δισ. ευρώ με την επαναγορά), τα νέα δάνεια ύψους 109,9 δισ. ευρώ διατήρησαν το χρέος σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Επίσης, εκτός των δανείων από το μηχανισμό, το Δημόσιο δανείστηκε και ποσό ύψους 43 δισ. ευρώ, με έντοκα γραμμάτια. Οι πληρωμές τόκων την ίδια χρονιά ήταν 12,2 δισ. ευρώ.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr