Ερώτηση

853ΑΑ. Γεια σας θα ήθελα να σας υποβάλω δύο ερωτήματα:

1) Σχετικά με τον αριθμό παροχής ρεύματος, τον οποίο καλούμαστε να δηλώσουμε στο Ε1. Η ερώτηση μου είναι τι γίνεται στην περίπτωση που μία οικία έχει δύο παροχές ρεύματος;

2)Σχετικά με τους τόκους καταθέσεων. Τελικά, επειδή έχουμε μπερδευτεί, τι κάνουμε με τους τόκους. Παίρνουμε ή δεν παίρνουμε βεβαιώσεις από τις τράπεζες; Θα τους δηλώσουμε εμείς ή θα περαστούν από το TAXIS; Κι αν περαστούν από το TAXIS, πότε θα περαστούν;


Απάντηση

1. Για το πρώτο ερώτημα σας υποθέτουμε  ότι εάν συμπληρωθεί  στο αντίστοιχο πεδίο  του Ε1 ο ένας από τους δυο  αριθμούς παροχής θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση του πίνακα 5 με τα στοιχεία της κατοικίας. Ωστόσο επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη γι αυτήν την περίπτωση σας συνιστούμε να απευθύνετε σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο.

2. ¨Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα σας , η εφαρμογή στο Ε1 στο TAXIS σχετικά με τους τόκους υπάρχει ήδη και είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα. Τα ποσά που φαίνονται εκεί όμως, δεν περνούν αυτομάτως στη δήλωση, αλλά χρειάζεται ο ίδιος ο φορολογούμενος να τα περάσει.
Δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί λάθη στη συγκεκριμένη εφαρμογή, ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει τους τόκους με βάση τη βεβαίωση από την τράπεζα και όχι με βάση αυτά που απεικονίζονται στο TAXIS. Οπότε, θα πρέπει να ζητήσετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από τις τράπεζες για να είστε σίγουρα καλυμμένοι.

Η ομάδα της AST BOOKS.