1.      ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να εξελιχθούν», δήλωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix.

H κα Μέρκελ ανέφερε ακόμη πως η έκθεση οικονομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, στην οποία περιγράφονται κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, δεν ήταν «τίποτα νέο» και πρόσθεσε ως θετικό σημάδι για την οικονομία της Ελλάδας ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της χώρας.

«Η Μπούντεσμπανκ επισήμανε κινδύνους που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στην έκθεση που διέρρευσε στο περιοδικό «Der Spiegel» και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα στην Ελλάδα εξελίχθηκαν πιο αργά από ό,τι επιθυμούσαμε, από την άλλη πλευρά άλλα στοιχεία είναι αρκετά θετικά».

«Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα λίγος χρόνος ώστε να μπορέσουν τα πράγματα να εξελιχθούν. Όπως είπα, υπάρχουν και θετικά μηνύματα, όπως ακούσαμε χθες τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία είναι ακόμη αρνητική, αλλά για πρώτη φορά επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορώ όμως να ακόμη να διατυπώσω τελικό συμπέρασμα. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι το ευρώ για μας ως εξαγωγική χώρα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα», ανέφερε η Καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και έκανε λόγο για «αλληλεγγύη, η οποία οδηγεί σε αποτελέσματα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα αν δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο δομών» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που παραμείνει στην Καγκελαρία, θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά την κρίση.

2.      «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΩΣ 63% ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Nέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, της τάξης του 60% – 63%, προβλέπουν μετά τις γερμανικές εκλογές Deutsche Welle και Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρά τα θετικά στοιχεία, η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικούς χρέους συνεχίζεται, με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στα τέλη του 2013 το 173% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης για να μπορέσει να δικαιολογήσει στις χώρες-μέλη εκτός Ευρώπης τις πιστώσεις που χορηγεί στην Ελλάδα «γαρνιρισμένες» με πιο αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της ότι η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ή ακόμα και νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αναζωπυρώνεται  στη Γερμανία, μόλις ενάμιση περίπου μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές,

Κατά τη Deutsche Welle, σύμφωνα με το Frankfurt School of Finance and Management, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» περίπου 60% με 63%, που σημαίνει, μόνο για τη Γερμανία, απώλειες 30 δισ. ευρώ.

«Κούρεμα» 60%-63% στα δύο δάνεια που έχει λάβει επισήμως από την τρόικα η Ελλάδα αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους κατά 146,4 δισ. ευρώ περίπου.

3.      ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΕ 2260 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Καταβολή σύνταξης σε 2.260 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει προέκυψε στη διάρκεια της απογραφής που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά τον θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχονταν σε 35.811.994 ευρώ. Ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκε το ποσό των 21.489.109 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 14.322.885 ευρώ συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουλίου ανέρχονταν σε 1.929, στους οποίους έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεών τους.

4.      ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ MOODY’S ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, εκτιμάται σε μελέτη του οίκου αξιολόγησης Moody's που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, οι χώρες αυτές «εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους χρεοκοπίας καθώς είναι μακροπρόθεσμα ευάλωτες παρά τη σταθερή υποστήριξη που τους προσφέρουν γενικά αυτά τα προγράμματα βοήθειας».

Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο 30 ετών –από το 1983 μέχρι το 2012– και αφορά 168 χώρες, εκ των οποίων οι 114 στηρίχθηκαν οικονομικά από το ΔΝΤ.

Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, διευκρινίζει ο Moody's. Αυτόν τον λόγο επικαλείται ο οίκος για να μη αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα χωρών όταν λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.

Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στο Ταμείο για βοήθεια αντιμετωπίζουν περισσότερους «παράγοντες κινδύνου» οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέτηση πληρωμών εκ μέρους τους, όπως είναι μια τραπεζική κρίση ή ένα «πολύ υψηλό» δανειακό βάρος.

Σύμφωνα πάντως με τη Moody's, η μελέτη καταδεικνύει ότι η «μεγάλη πλειονότητα» των χωρών που στηρίχθηκαν από το Ταμείο δεν χρεοκόπησαν, αν και πολλές από αυτές δεν είχαν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ συχνά κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών» επισημαίνει.

Σήμερα, περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα μέλη της ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr