1.ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ

Αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, με στόχο την πλήρη κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις ή τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% των σημερινών επιβαρύνσεων, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει τον επόμενο μήνα με την τρόικα.

Η κάθετη πτώση των μεταβιβάσεων, τα τελευταία χρόνια, όπως πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία, αλλά και η φοροκαταιγίδα επί των ακινήτων, που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες και, φυσικά, έχει δώσει το οριστικό «χτύπημα» στην κτηματαγορά, θα είναι το βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου για να πείσει τους δανειστές ότι οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται στην κατοχή του ακινήτου και όχι στις μεταβιβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ελάφρυνση των μεταβιβάσεων, έχοντας στην ατζέντα δύο προτάσεις: είτε την πλήρη κατάργηση του φόρου είτε τη μείωσή του ακόμη και έως 50%.

Η εικόνα, άλλωστε, από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύει τη «βουτιά» που έχει γίνει στις εισπράξεις, αφού από φόρους 1 δισ. ευρώ, που εισπράχθηκαν το 2007 από τις μεταβιβάσεις ακίνητων, τα έσοδα μειώθηκαν σε 895.600.824 ευρώ το 2008, σε 603.354.550 ευρώ το 2009, σε 554.472.047 ευρώ το 2010, σε 399.684.973 ευρώ το 2011, ενώ το 2012 οι εισπράξεις βυθίστηκαν στα 201.013.987 ευρώ.

Στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από την εικόνα της αγοράς, αφού, από 148.125 αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το 2007, δύο χρόνια αργότερα, έχοντας ξεσπάσει η κρίση, τα νέα συμβόλαια δεν έφτασαν ούτε στις 75.000.

Σύμφωνα με τα ίδια, εξάλλου, στοιχεία των κτηματομεσιτών, το 2011 υπογράφτηκαν 42.814 συμβόλαια και μόλις 29.584 συμβόλαια το 2012, ενώ για το 2013 τα πρώτα στοιχεία τριμήνου δείχνουν ότι έγιναν μόνο με 4.976 αγοραπωλησίες ακινήτων!

Στο πλαίσιο αυτό και με «λαγό» το νέο Ενιαίο Φόρο των Ακινήτων που θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, με αυξημένες μάλιστα προσδοκίες ως προς το εισπρακτικό κομμάτι, αφού προϋπολογίζονται ήδη περί τα 4,2 δισ. ευρώ, ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δρομολογεί τη δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης.

Οι προτάσεις

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση προβλέπει την πλήρη κατάργηση του φόρου από το 2014 σε κάθε μεταβίβαση (αγροτεμάχια, βοσκότοποι, κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικοδομή κ.λπ.).

Οι απώλειες φορολογικών εσόδων, που εκτιμώνται μάλιστα στα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αναμένεται να αντισταθμιστούν, εάν πάρει και πάλι μπρος η αγορά των ακινήτων, γεγονός, φυσικά, που θα συμβάλει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο, λοιπόν, αυτό αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο, ενώ, στην περίπτωση που απορριφθεί από τους δανειστές, θα τεθεί ως εναλλακτική πρόταση η μείωση των συντελεστών που ισχύουν, 8% και 10%, στο 4% και 6% αντίστοιχα.

Σημερινοί συντελεστές

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος στις μεταβιβάσεις υπολογίζεται, σήμερα, με συντελεστή 8%, μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται, ενώ άνω των 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10%.

Συντελεστές αρκετά υψηλοί, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, άλλωστε, ευελπιστεί ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα μείνουν ικανοποιημένοι, αυτή τη φορά, από το σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνουν μέχρι τα 23 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.500 ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Με βάση το σχέδιο που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, εν όψει και της άφιξης της τρόικας τον επόμενο μήνα, υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν, το επόμενο έτος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Θα πρέπει, βέβαια, να υπογραμμιστεί ότι, εάν οι δανειστές διαβλέψουν δημοσιονομικό κενό, δεν αποκλείεται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω συντελεστές και φόρους, ώστε περισσότερα να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τιμή ζώνης κάτω των 2.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 2.000 ευρώ, εφόσον έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο, αφού, με το ισχύον καθεστώς, τα αγροτεμάχια είναι αφορολόγητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός φόρος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ισχύουν σε κάθε ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου και την παλαιότητα, με στόχο το επόμενο έτος να εισπραχθεί ποσό ύψους 4,15 δισ. ευρώ.

Για να αρθούν, εξάλλου, οι ενστάσεις της τρόικας και, κυρίως, οι επιφυλάξεις που έχουν ήδη εκφράσει οι δανειστές για το κατά πόσον θα επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη σύσταση ειδικού τμήματος για την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

2. ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ

Δεν υπάρχει εύκολη λύση» στο ζήτημα των πλειστηριασμών «και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείο, «το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών … Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει θέσει θέμα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα που προκύπτει από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών.

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατι διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική προαναγγελία ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωση του κ. Στουρνάρα στην εφημερίδα:

«Η κυνική προαναγγελία του ΥΠ.ΟΙΚ ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί έρχεται τελικά να επιβεβαιώσει αυτό που επί μήνες η κυβέρνηση διέψευδε. Όταν σχεδιάζουν ακόμα και να πετάξουν οικογένειες στο δρόμο, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά για να υλοποιήσουν στο ακέραιο τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αδιανόητη την άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων:

«Σήμερα που τα νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας «σεισάχθειας», όπως έχει περιγραφεί και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτά τα μέτρα στήριξης δεν συνιστούν μόνο απάντηση στις ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Σπέρνει μνημονιακούς ανέμους, θα θερίσει φθινοπωρινές θύελλες ο ΥΠΟΙΚ

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε και ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς: «Σπέρνει μνημονιακούς ανέμους και θα θερίσει φθινοπωρινές θύελλες ο κ. Στουρνάρας, καθώς με την πολιτική του στηρίζει για άλλη μια φορά τις τράπεζες, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των μικροδανειοληπτών, οι οποίοι με το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν στο δρόμο, δημιουργώντας έτσι στρατιές σύγχρονων αστέγων που δεν πρόκειται να δεχθούν παθητικά τη μοίρα τους».

ΔΗΜΑΡ: Παράταση αναστολής πλειστηριασμών τουλάχιστον έως το 2015

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά ζητεί την παράταση, τουλάχιστον έως το 2015, της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά και την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως «όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών,  ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, αντιστρέφει  την πραγματικότητα».

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, «η ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” θα περιορίσει τις επισφάλειες των τραπεζών και θα ενισχύσει το ρόλο τους».

«Όποιος ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη έχει πρωτίστως καθήκον να αποκρούει τις ανορθολογικές και αντικοινωνικές θέσεις της τρόικας που επιφέρουν κοινωνική αποσταθεροποίηση», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

3. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΑΠΕΠΕΜΨΕ» ΤΟΝ Σ.ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιου Σταυρίδη, ζήτησε και έλαβε την Κυριακή  ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Προηγήθηκε δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση  της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, ο κ. Σταυρίδης πέταξε για τις διακοπές του στην Κεφαλονιά με το ιδιωτικό τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος συμμετέχει στο συγκεκριμένο διεθνές επενδυτικό σχήμα.

Ο «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ», η εφημερίδα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης  είχε αποκαλύψει από την Τρίτη και 13, μία ημέρα μετά την υπογραφή για το 33% του ΟΠΑΠ  το ταξίδι… αστραπή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη, με το liar jet  του Δ. Μελισσανίδη.

Με τίτλο «ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ», η καθημερινή εφημερίδα της Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Ημερήσιος» είχε αποκαλύψει το ταξίδι αστραπή του Προέδρου του..ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη, από την Κεφαλονιά  στην Αθήνα.

Σύμφωνα  με το δημοσίευμα, ο Στ. Σταυρίδης ήρθε στην Αθήνα, με το ιδιωτικό learjet του Δημήτρη Μελισσανίδη, μετόχου της εταιρίας και επέστρεψε μάλιστα μ΄αυτό στο νησί, όπου βρίσκεται το σπίτι του, στο Μακρύ Γυαλό, για να συνεχίσει τις διακοπές του…

Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι “ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα πέταγε για τη Γαλλία, προσφέρθηκε να με αφήσει στην Κεφαλονιά”.

4. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 40,9 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ

Κερδισμένη κατά 40,9 δισ. ευρώ είναι η Γερμανία εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης.

Σε αυτό το ποσό ανέρχονται τα επιπλέον έσοδα που θα έχει το γερμανικό κράτος μεταξύ 2010 και 2014 λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία αλλά και της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα γερμανικά ομόλογα εν μέσω της κρίσης χρέους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και τα οποία παρουσιάζει το Spiegel.

Ως γνωστόν, η κρίση απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα των χωρών της κρίσης, στρέφοντάς τους σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, που θεωρούνται ασφαλή.

Το κόστος της ευρωκρίσης ανέρχεται μέχρι στιγμής σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στα 599 εκατομμύρια ευρώ.

Την εικόνα θα μπορούσε όμως να αλλάξει άρδην ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Πηγή: Deutsche Welle

5.ΣΤΑ 70 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται πλέον τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών στις οποίες έχουν προχωρήσει κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τράπεζες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στην καταναλωτική πίστη, όπου τον Μάρτιο πάνω από 4 στα 10 δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ συνολικά, σχεδόν το 30% των δανείων δεν εξυπηρετείται.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η Καθημερινή, η συνεχιζόμενη τάση δημιουργίας επισφαλείων υπονομεύει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αναζωπυρώνει σενάρια για ενδεχόμενη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr