1.      ΝΕΟ «ΟΧΙ» ΤΗΣ Α.ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει ότι «δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα. Σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten, η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγεί: «Όχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα-βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ΄ότι πριν από έναν χρόνο».

Στην ίδια συνέντευξη πάντως, η καγκελάριος υπενθυμίζει: «Πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα». Μιλώντας γενικότερα για την ευρωζώνη, η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά «αναμφισβήτητα υπάρχει πρόοδος, την οποία βλέπουν και οι επενδυτές ανά τον κόσμο».

Στάϊνμπρυκ: «Πείτε την αλήθεια»

Κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου για την ευρωζώνη ασκεί ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρυκ. Μιλώντας στην κομματική εφημερίδα των σοσιαλδημοκρατών Vorwärts, ο Στάϊνμπρυκ κατηγορεί τη Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες τους κινδύνους που θα είχε ενδεχόμενο κούρεμα για την Ελλάδα. «Χρειάζεται η Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας; Θα επιτρέψει (η Μέρκελ) να στηριχθούν οι τράπεζες με χρήματα απευθείας από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί» τονίζει ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Φωνές κριτικής και από την υποψήφια των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ: «Η σκληρή πολιτική λιτότητας πνίγει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης στην Ελλάδα» λέει η πολιτικός των Πρασίνων στην εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμείνει στην μονόπλευρη πολιτική της, τότε μάλλον θα γίνει κούρεμα το φθινόπωρο και ενώ θα συνεχίζεται η οικονομική κρίση».

2.      ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο Γ.ΑΣΜΟΥΣΕΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, σύμφωνα με τα «Νέα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα θα υπάρξει και δείπνο με επιχειρηματίες που οργανώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, κατόπιν επιθυμίας που εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Άσμουσεν, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα ρευστότητας και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμά του πάντως δεν είχε μέχρι χθες οριστικοποιηθεί επισήμως.

3.      ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»

Η εκκλησία της Κύπρου σκοπεύει στην πώληση γης προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα, οπως αποκάλυψε ο προκαθήμενος της εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Μιλώντας στη StockWatch ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για να πετύχει το στόχο αυτό. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο», παραδέχεται, αλλά «με επιμονή και υπομονή θα επιτευχθεί και η εκκλησία δεν θα χάσει το ψηλό ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου που διατηρεί στην Ελληνική Τράπεζα εδώ και δεκαετίες».

Η κρίση στον τραπεζικό τομέα, η συγχώνευση της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλούν, όπως τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος, ετήσιες απώλειες κατά τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου €3 εκ. που ήταν έσοδα από μερίσματα προερχόμενα από τις τρείς κυπριακές τράπεζες.

Η εκκλησία δεν διαθέτει σήμερα ρευστό για να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, παραδέχεται, και εξηγεί ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα προχωρήσει στην πώληση ελκυστικών τεμαχίων γης.

4.      ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ «ΣΕΙΣΜΟΣΗΜΟ» ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περί επιβολής «σεισμόσημου» στα ακίνητα επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «είναι μια κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα με πάρα πολύ προσοχή χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες οι οποίοι πια δεν αντέχουν άλλο αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναπάθουμε τις ζημιές που πάθαμε στο παρελθόν».

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα υπάρξει η ελαχιστότατη επιβάρυνση στους πολίτες». «Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρνήθηκε πάντως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, δεδομένου, όπως είπε, ότι «είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη».

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr