Ερώτηση

707ΑΑ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ 1083. Τον Δεκέμβριο του 2012 προήλθε εταιρεία ΑΕ από συγχώνευση 2 επιχειρήσεων: Ατομικής επιχείρησης (η οποία είχε και εφάρμοζε τις προϋποθέσεις της ΠΟΛ 1083)και ΟΕ (η ΟΕ ήταν στο ιδρυτικό στάδιο χωρίς να εκδίδει παραστατικά εσόδων) .

Η νέα επιχείρηση που έχει και ξεχωριστό ΑΦΜ μπορεί  να εφαρμόσει την ΠΟΛ 1083 για την νέα επιχείρηση άμεσα ,ή απαιτείται κάποια τυπική διαδικασία γνωστοποίησης ή έγκρισης από τη Δ.Ο.Υ. . Να σημειώσω ότι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. μας είναι επιφυλακτική στην άμεση εφαρμογή της . Η επιχείρηση λόγω του μεγάλου όγκου έκδοσης παραστατικών που εκδίδει έχει ανάγκη να εφαρμόσει άμεσα την παραπάνω διαταγή .Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν .


Απάντηση

“Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ΚΦΑΣ προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων, η νέα εταιρεία έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, που είχε οποιαδήποτε από τις επιχειρήσεις ή κλάδους που μετασχηματίστηκαν.

Περαιτέρω

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1004/2013 έχουν διευκρινιστεί τα ακόλουθα;

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2.6.2003 (ΦΕΚ 794 Β719-6-2003) εξακολουθούν να ισχύουν, στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα και μόνο για τα φορολογικά στοιχεία για τα οποία προβλέπεται η θεώρησή τους, βάσει των οριζομένων στις σχετικές διατάξεις του Κώδικα αυτού.

Ωστόσο, στην ΠΟΛ. 1083/2003  (παρ. 3.α) αναφέρεται ρητά ότι

τα πρόσωπα που υπάγονται στην απόφαση αυτή, εκτός του Δημοσίου, και των ΝΠΔΔ, πριν την εφαρμογή της υποχρεούνται να υποβάλλουν, στη ΔΟΥ της έδρας, κατάσταση εις διπλούν στην οποία θα αναγράφουν κατά εγκατάσταση τα είδη, τις σειρές και τον αύξοντα αριθμό έναρξης της αρίθμησης των στοιχείων που θα εκδίδονται αθεώρητα βάση της παρούσας. Επιπλέον στην κατάσταση αυτή θα δηλώνεται ότι η επιχείρηση, έχει τις προϋποθέσεις του ύψους των ακαθαρίστων εσόδων και του μέσου όρου του απασχολούμενου προσωπικού, για τις υποπεριπτώσεις β1, β2 και β3 της περ. β' της παρ. 1 της παρούσας.

Συνεπώς, εφόσον η επιχείρησή σας, έχει νέο Α.Φ.Μ.  θεωρούμε ότι πρέπει να υποβάλετε εκ νέου κατάσταση στη Δ.Ο.Υ. καθώς η κατάσταση που ενδεχομένως είχατε υποβάλλει για την ατομική επιχείρηση δεν σας καλύπτει.

“Μέχρι να γίνει αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με την Πολ.1131/9.5.95, προβλέπεται ότι
“α) Επειδή, πράγματι κατά το στάδιο του μετασχηματισμού ανακύπτουν διαδικαστικές δυσχέρειες και πρακτικά προβλήματα ως προς την έκδοση των στοιχείων στο όνομα της νέας εταιρείας μετά την απόκτηση της νομικής προσωπικότητας, τη χορήγηση Α.Φ.Μ., την εκτύπωση των φορολογικών στοιχείων και τη θεώρηση αυτών από την αρμόδια ΔΟΥ επιτρέπεται, όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοικητική πρακτική, για εύλογο χρονικό διάστημα ημερών να χρησιμοποιούνται για τίς συναλλαγές που θα διενεργηθούν στο χρονικό αυτό διάστημα, τα φορολογικά στοιχεία των μετασχηματιζόμενων εταιρειών. Είναι αυτονόητο ότι τα στοιχεία αυτά, που εκδίδονται στο όνομα των εταιρειών που συγχωνεύθηκαν, πρέπει να καταχωρούνται στα βιβλία του Νομικού προσώπου που προήλθε από το μετασχηματισμό.

β) Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβληθούν στο όνομα των εταιρειών που συναλλάχθηκαν και εξέδωσαν τα φορολογικά στοιχεία απο την ημερομηνία σύνταξης του ισολογισμού μετασχηματισμού μέχρι του χρόνου που ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός και άρχισε να εκδίδει στοιχειά με το δικό της Α.Φ.Μ. η νέα εταιρεία. Δεν ασκεί δηλαδή εν προκειμένω επίδραση το γεγονός ότι κατά τις διατάξεις του Ν. 2166/1993 οι ως άνω συναλλαγές θεωρούνται ως συναλλαγές της νέας εταιρείας στα βιβλία της οποίας και μεταφέρονται συγκεντρωτικά μετά τη σύστασή της, γιατί ο Α.Φ.Μ. του κάθε επιτηδευματία αποτελεί το μοναδικό στοιχείο ταυτότητας με το οποίο επιτυγχάνεται η μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων των συγκεντρωτικών καταστάσεων.”

Η ομάδα της AST BOOKS.