ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ – ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

«Τέλος» στους συμβιβασμούς και στη μείωση των προστίμων για όσους «ξεχνούν» να υποβάλουν δηλώσεις και να πληρώσουν τους φόρους τους, αλλά και άμεση δήμευση της περιουσίας των φοροφυγάδων που θα παίρνουν το δρόμο της φυλακής χωρίς αναστολή προβλέπουν ορισμένες από τις «δρακόντειες» ποινές του νέου νόμου που σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με στόχο τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα.

Τα στελέχη των δύο υπουργείων εργάζονται πυρετωδώς για να μπορέσουν να συντάξουν ένα νομοσχέδιο που θα συμβάλει σημαντικά στον ουσιαστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως φανερώνουν καθημερινά οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, εξακολουθεί να «ανθεί» σε όλη την Ελλάδα, αλλά και θα βάζει «φρένο» στις ανά τρίμηνο «κόκκινες» κάρτες που βγάζουν στο οικονομικό επιτελείο οι ελεγκτές της τρόικας, καταλογίζοντάς του μάλιστα έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης «βρόμικου» χρήματος δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι παραβάτες θα οδηγούνται αμέσως στη φυλακή, δεν θα έχουν δυνατότητα συμβιβασμού, τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα, θα δημεύονται άμεσα και θα μπαίνουν ενέχυρο, ώστε το Δημόσιο να εισπράττει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα… χρωστούμενα.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Θα πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει ακόμη ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στον πρωθυπουργό, ο οποίος επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση για νέες μειώσεις φόρων, μετά το ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και για περιορισμένες παροχές στις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και προς τις επιχειρήσεις, με μοναδικό στόχο να βάλει «φρένο» στη λιτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «πακέτο» των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης βάζουν τις τελευταίες «πινελιές», καθώς θέλουν όλα να είναι έτοιμα μέχρι την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα νέα μέτρα που σχεδιάζεται να θεσπιστούν, το «οπλοστάσιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού του κράτους ενισχύεται, αφού μεταξύ άλλων θα προβλέπονται τα εξής:

* Οι διοικητικοί συμβιβασμοί, αλλά και η παροχή ευνοϊκών κινήτρων, όπως π.χ. δόσεις, μείωση προστίμων, προσαυξήσεων κ.ά., για τους φορολογουμένους που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και να μην έχουν αποδώσει αναλογούντες ή παρακρατούμενους φόρους, σταματούν αυτόματα από τη στιγμή που τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου νόμου. Από την άλλη πλευρά, ο πρόσθετος φόρος δεν θα μειώνεται, ενώ δεν θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις του κύριου και του πρόσθετου φόρου στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις αφορούν φόρο εισοδήματος, περιουσίας, μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, καθώς και φόρους κατανάλωσης.

* Θα δημεύεται εντός 24ώρων η κινητή και ακίνητη περιουσία όσων συλλαμβάνονται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, αλλά και για ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι με τις ισχύουσες διατάξεις μπορεί να περάσουν και 10 χρόνια για να προχωρήσουν οι δημεύσεις, αφού θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη – τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων.

* Για παραβάσεις «ηπιότερης» μορφής θα μπαίνουν σε ενέχυρο τα κινητά και ακίνητα των συλληφθέντων για φοροδιαφυγή, με στόχο το Δημόσιο να αποφεύγει χρονοβόρες διαδικασίες και να μπορεί ταχύτατα να προχωρά στην παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή του χρέους του φορολογουμένου. Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιωθεί τελεσίδικα από τα δικαστήρια θα του επιστρέφονται τα χρήματα και μάλιστα, εντόκως.

* Δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνηση «βρόμικου» χρήματος, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι παραβάτες που συλληφθούν δεχθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του πρόσθετου φόρου που τους έχει βεβαιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν οι παραβάτες προσφύγουν στα δικαστήρια δεν θα γλιτώνουν από τη φυλακή, αφού η ποινή δεν θα αίρεται.

Υπενθυμίζεται ότι στο «στόχαστρο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει και όσοι έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ, αφού οι εφορίες «ξεσκονίζουν» τις σχετικές λίστες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλουν τα πρώτα ραβασάκια στους οφειλέτες.

 

Στα αζήτητα 14,4 δισ.  ευρώ

Το εντυπωσιακό ποσό των 14,4 δισ. ευρώ, από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που έχουν ήδη καταλογιστεί, «λιμνάζει» στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν καθημερινά πλέον «φουντώνει» η συζήτηση σε όλη την Ευρωζώνη για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας μετά το 2014, το οποίο θα κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ. Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι το εν λόγω ποσό αφορά φορολογικά και τελωνειακά πρόστιμα, τα οποία αν και βεβαιώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν από τα δικαστήρια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να τα οδηγήσει στα δημόσια ταμεία, δυναμιτίζοντας την προσπάθεια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την όποια νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.

Ειδικότερα, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη πρόστιμα ύψους 14,4 δισ. ευρώ και από αυτά στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει μόλις 742.348.789 ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,14% του συνόλου. Από την άλλη πλευρά, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν ακόμη για εκδίκαση πάνω από 114.000 φορολογικές υποθέσεις, από τις οποίες οι 32.500 περίπου αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και σε ελεύθερους επαγγελματίες για παραβάσεις στο ΦΠΑ, στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από τις υποθέσεις αυτές:

  • οι 27.935 αφορούν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν συνολικά στα 599.071.291 ευρώ.
  • οι 1.918 αφορούν ποσά από 150.001 έως 300.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 408.207.949 ευρώ.
  • οι 1.773 αφορούν ποσά από 300.001 έως 1.000.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν συνολικά στα 928.981.309 ευρώ.
  • οι 915 υποθέσεις αφορούν ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 6,4 δισ. ευρώ.

 

ΝΕΟ ΟΧΙ ΤΗΣ Α.ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – Διαφορετική άποψη εκφράζει βουλευτής των Φιλελευθέρων

 

Ενδεχόμενη μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή, προειδοποίησε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα», δήλωσε η Μέρκελ στο περιοδικό Focus.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το χρέος και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα εξεταστούν εκ νέου το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Και κούρεμα, και τρίτο πακέτο»

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται  στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung, ο  Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελευθέρων εκφράζει την άποψη ότι θα γίνει και κούρεμα του χρέους και θα δοθεί τρίτο πακέτο «σε βάρος των φορολογουμένων».

«Τώρα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν με νύχια και με δόντια ποσά από διάφορα ταμεία για να αποτρέψουν κούρεμα. Τα χρήματα που λείπουν είναι πολύ περισσότερα από τα 11 δις που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ. Αντί να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις, πήρε μόνο 2 δις. Οι τόκοι από την επιμήκυνση στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου ξεπερνούν τα 40 δις».

Ο Σέφλερ ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στις ωραιοποιήσεις. Κατά την άποψή του η Ελλάδα μετά από ένα δεύτερο κούρεμα θα πρέπει να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να ξεκαθαρίσει μόνη της αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων με πιέσεις».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.ΑΣΜΟΥΣΕΝ ΣΤΟ ΒΗΜΑ – «ΜΗ ΓΚΡΕΜΙΣΕΤΕ ΟΣΑ ΧΤΙΣΑΤΕ»

«Πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας και να συζητήσουμε πως θα καλυφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», υπογραμμίζει ο Γ.Άσμουσεν σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ και επισημαίνει:

«Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αλλά δεν έχετε εναλλατική λύση και «δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί με τόση “πολιτική οδύνη” ως σήμερα».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ότι «πολλά έχουν γίνει και πολλά απομένουν να γίνουν», παραδέχεται ότι τα «επίπεδα ανεργίας είναι απαράδεκτα», σημειώνει ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους», ενώ εκτιμά ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα εφικτός», όπως και αυτός για «χαμηλό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος».

Τέλος, ο κ. Άσμουσεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του εφησυχασμού για την ευρωζώνη, μετά τις πρόσφατες θετικές ενδείξεις για έξοδο από την κρίση, πιστεύει ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία για την τρόικα, ενώ αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, την χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή μετά την εισαγωγή του ευρώ».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ 321 ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΗ «ΒΟΗΘΕΙΑ» ΤΩΝ 10 ΔΙΣ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την εκτόξευση του χρέους στο ποσό των 321 δισ. ευρώ εντός του 2013,  κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες εξάρσεις λαϊκισμού» και χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό παροδικό.

Κεντρικός στόχος, επαναλαμβάνει, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου, που προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους  δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013).

Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο,  ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι  η ανακεφαλαιοποίηση αυτή:

(1) έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και

(2) γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.

Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης).

Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. ευρώ.

Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία- συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διατίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως, το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη.

Η επίτευξη δε πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Συμπερασματικά, το χρέος εξελίσσεται  σύμφωνα με τις προβλέψεις και  ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού.

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και τονίζει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ελλάδες να δανειστεί από τις αγορές, ο κ. Κ. Στουρνάρας απαντά ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μειωση των επιτοκίων δανεισμού μας».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι υπάρχει θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες. «Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από της offsore. Εχουν εντοπιστεί 10 χιλιάδες από τις οποίες έχει ελεγχεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατ. φανταστείτε οι 10.000 offsore τι έσοδα μπορούν να φέρουν», διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΙΝΤΕΡ ΕΤΙΝΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ 10 ΔΙΣ

Λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιτρόπου Ενεργείας της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ.

Μέλος του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Επίτροπος Έτινγκερ εκτίμησε πως ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο. «Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr