1. Α.ΜΕΡΚΕΛ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στο ευρώ εξ αρχής, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε προεκλογική της ομιλία εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, λέγοντας ότι εκείνος είναι ο υπεύθυνος για αυτή τη λανθασμένη απόφαση και για το χάος που επικρατεί τώρα στην Ευρωζώνη.
Όπως μεταδίδει το Βloomberg η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε ότι η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ αποτέλεσε την αρχή των προβλημάτων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.
2. ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ 11 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 - 2015
Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επί της ουσίας ο Γερμανός αξιωματούχος, προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην κυβέρνηση Merkel.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως «η εκτίμηση των 11 δισ. ευρώ δεν είναι παντελώς εξωπραγματική. Όπως και να έχει, μιλάμε για κλάσμα του ποσού των προηγούμενων διασώσεων. Πολλά έχουν ήδη επιτευχθεί, όμως η Ελλάδα παραμένει σε κρίση προσαρμογής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε ενώ, απέκλεισε εκ νέου την πιθανότητα οποιασδήποτε επιπλέον απομείωσης του χρέους.
Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι σε περίπτωση που ο συνασπισμός της καγκελαρίου Angela Merkel επικρατήσει στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξουν άλλες διασώσεις ελληνικού τύπου για τα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης εξέφρασε σε χθεσινές δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Wolfgang Schaeuble.
Ωστόσο, ο κ.Schaeuble υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια εξαίρεση, και συγκεκριμένα η ίδια η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το CNN αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δις ευρώ.
O Schaeuble αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αλλά δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει άλλο κούρεμα» είτε για την Ελλάδα είτε για άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
«Μια ισχυρότερη Ευρώπη σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του και όχι να ζητά περισσότερα χρήματα από τους άλλους. Αυτός είναι λάθος τρόπος για να έχουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι το λάθος κίνητρο», τόνισε ο Schaeuble, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι σε περίπτωση που η Merkel επανεκλεγεί, η κυβέρνηση της Γερμανίας θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ισχυρότερη Ευρώπη
«Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος-μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του», δήλωσε ο Schaeuble, τονίζοντας ότι η κατάσταση σήμερα στην Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια.
«Αυτό μπορεί να το δει κανείς εάν κοιτάξει τα επιτόκια των κρατικών χρεών, τα οποία είναι σταθερά. Οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο. Και οι οικονομίες ανακάμπτουν στο σύνολο της ευρωζώνης και ο μέσος όρος των ελλειμμάτων έχει μειωθεί σημαντικά σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα τελευταία τρία χρόνια». τόνισε ο Schaeuble, o οποίος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αλλά δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει άλλο κούρεμα», είτε για την Ελλάδα είτε για άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
3. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Σύμφωνα με τα όσα έγραφε σε χθεσινή του έκθεση ο πολιτικός αναλυτής της Nomura, Alastair Newton, το περιορισμένης έκτασης και διάρκειας χτύπημα στη Συρία θα έχει από λίγες έως μηδενικές άμεσες επιπτώσεις στις αγορές. “Στη χειρότερη περίπτωση, οι αγορές θα έχουν αρκετές ημέρες να προσαρμοστούν στην ιδέα ενός πιθανού στρατιωτικού χτυπήματος, καθώς αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξει βιασύνη για κάποια άμεση κίνηση”, έλεγε ο Newton.
Όμως, η σημερινή αναταραχή στις αγορές όλου του πλανήτη, που εκδηλώνεται κυρίως μέσω της εκτίναξης του χρυσού και του πετρελαίου, της ελεύθερης πτώσης κάποιων αναδυόμενων αγορών όπως αυτές του Ντουμπάι και της Σαουδικής Αραβίας και των σχετικά πιο λελογισμένων ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και Wall Street δείχνει ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις -άμεσες και έμμεσες- στις αγορές από ό,τι πολλοί πιστεύουν.
Οι πιο άμεσες επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή για τις αγορές, καταγράφονται, όπως ήταν αναμενόμενο, μέσω των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) ενισχύεται στα υψηλά πέντε εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών για διαταραχή της προσφοράς. Οι τιμές ενισχύθηκαν σήμερα κατά 3%, έπειτα από τις δηλώσεις του Σύριου υπουργού Εξωτερικών Walid al-Muallem ότι οι άμυνες της χώρας του θα ξαφνιάσουν τον πλανήτη, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρήσουν σε στρατιωτικό χτύπημα. Οι τιμές ξεπέρασαν και τα 109 δολάρια ανά βαρέλι νωρίτερα, ενώ διαμορφώνονται αυτή την ώρα στα 108,8 δολάρια.
“Πιστεύουμε ότι η στρατιωτική επέμβαση των δυτικών στη Συρία θα εμβαθύνει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θα εντείνει την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. Με το μπρεντ ήδη να διαμορφώνεται στα 111 δολάρια ανά βαρέλι, αυτό ενισχύει την άποψή μας ότι το πολιτικό ρίσκο στην περιοχή θα προκαλέσει κίνηση προς το ανώτερο άκρο του εύρους των 105-120 δολαρίων ανά βαρέλι, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους”, δηλώνει ο Newton της Nomura.
Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, είναι ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, σε μία εποχή που η αμερικανική οικονομία ανοίγει το βήμα της, είναι ικανή να αλλάξει τις προοπτικές του πληθωρισμού και κατ΄ επέκταση να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις της Fed.
“Όλοι περιμένουν να δουν τι πρόκειται να συμβεί”, δηλώνει στο Bloomberg ο Randy Bateman, που διαχειρίζεται 15 δισ. δολάρια ως επικεφαλής επενδύσεων της Huntington Asset Advisors. “Θα υπάρξει κλιμάκωση; Οι τιμές της ενέργειας, εάν αυξηθούν σημαντικά, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακυρώσουν την ανάκαμψη που βλέπουμε τελευταία στην οικονομία; Εάν οι τιμές των κατοικιών αρχίσουν να αυξάνονται την ίδια ώρα που αυξάνονται και οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, θα μπορούσαμε να δούμε την άνοδο του πληθωρισμού, και αυτό θα επηρέαζε την πολιτική της Fed”.
4. ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ MORGAN STANLEY ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Η επομένη παγκόσμια οικονομική κρίση ίσως παραμονεύει. Πιθανότατα να διανύουμε τα αρχικά της στάδια”, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Stephen Roach, πρόεδρος της Morgan Stanley στην Ασία.
1. Όσο η Fed αναζητά τρόπους για τη σταδιακή άρση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται δέσμιες ισχυρών πιέσεων. Αγορά συναλλάγματος και χρηματιστήρια κλυδωνίζονται απ’ άκρη σ’ άκρη: Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Τουρκία, Νότιος Αφρική…
2. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παίρνει την ανιούσα σε έναν σημαντικό αριθμό χωρών του πλανήτη. Η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί ένα κλασικό σύμπτωμα μιας χώρας που ζει και κινείται “πέραν των οικονομικών ορίων και αντοχών της”. Πρόκειται για ένα κλασικό σύμπτωμα… λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
3. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι το αποτέλεσμα τεράστιων και ραγδαίων οικονομικών ανισοτήτων που διαπιστώνονται ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Το χάσμα μεταξύ του αδύναμου Νότου και του ισχυρού Βορρά είναι ανυπέρβλητο. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία εμφανίζουν διογκωμένα ελλείμματα, ενώ στον αντίποδα η Γερμανία διαθέτει μια άκρως πλεονασματική οικονομία.
Οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει ό,τι μπορούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα. Αλλά η απουσία βιώσιμης ανάπτυξης στον πλανήτη είναι εμφανής.
Βασίλης Βαλαμβάνος
πηγή: www.minpress.gr