1.ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΤΑΙΝΜΠΡΟΥΚ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα προανήγγειλε  η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο  προεκλογικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό της  Πέερ Στάινμπρουκ,  επισημαίνοντας ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα ή τι ύψους θα είναι η βοήθεια. Υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τάχθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση. «Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας». Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή “παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”», κατέληξε.

 

ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ – ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΡΕΝΤΕΡ

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα και την κρίση στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι «με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Η ίδια επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληροί τα κριτήρια» και επεσήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΑΙΝΜΠΡΟΥΚ

Υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τάχθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της ΕE να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη. «Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε -θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ- και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπενθύμισε ότι είχε πει ήδη από το 2012 «ότι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης θα μας κοστίσει λεφτά» και χαρακτήρισε την Ευρωζώνη αναδιανεμητική ένωση, «από την στιγμή που αγοράσαμε το πρώτο ελληνικό ομόλογο». Αυτό θα μας κοστίσει, δήλωσε και πρόσθεσε με έμφαση ότι κανείς δεν ξέρει πόσο. «Αυτό θα το ξέρουμε μόνο όταν λήξουν τα ομόλογα και δούμε την αξία τους. Αυτά που έχουμε διαθέσει μέχρι τώρα για την ομπρέλα διάσωσης και το πιστωτικό ίδρυμα για την ανοικοδόμηση (KfW) είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο Στάινμπρουκ έκανε λόγο για «λάθος διαχείριση κρίσης στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι ο ίδιος, εάν ήταν καγκελάριος θα είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική: «Βεβαίως χρειάζεται η εξυγίανση των προϋπολογισμών, αλλά όχι σε θανατηφόρα για αυτές τις χώρες δόση. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κίνητρα, από ένα “Σχέδιο Μάρσαλ 2″», ανέφερε. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτή η λανθασμένη στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες υπό κρίση να μην ανακάμψουν, η ανάπτυξη να παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση και η ανεργία να ανεβαίνει.

Αναφερόμενος πάντως γενικότερα στην κρίση του ευρώ, μίλησε για τραπεζική κρίση, ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.

ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΤΙΜΠΕΙΤ Ο ΣΤΑΙΝΜΠΟΥΡΓΚ

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία αναδείχθηκε, με μικρή διαφορά, νικητής της τηλεοπτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης της Κυριακής με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε κατά την διάρκεια του «ντιμπέιτ» μεταξύ των 1.000 προσώπων τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο από την Infratest-dimap.

Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από την «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54%, ενώ για τον Στάινμπρουκ εξέφρασε την προτίμησή του το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος της εκπομπής ήταν 48% και 45%.

 

2. ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Π[ΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑΙΠΕΔ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

«Το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Τελεία και παύλα». Αυτή είναι μία από τις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Άλλες επισημάνσεις

-  Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για τεράστιες στρεβλώσεις και μεγάλο «πάρτι» στο χώρο της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας, καθώς, όπως τονίζει, «τα κονδύλια δεν πήγαιναν εκεί που έπρεπε».

- Ο κ. Σαμαράς είναι κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δηλώνει δε πως για κάθε απόλυση στο Δημόσιο θα γίνεται μια πρόσληψη.

-Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, «γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ελληνική ιδιομορφία», αλλά σημειώνει ότι για την εξάντληση της τετραετίας «κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει στο μεταξύ».

-Στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα κατευθυνθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί φέτος.

-Επαναλαμβάνει ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε ότι ήταν λανθασμένο το πρώτο μνημόνιο, αλλά προσθέτει ότι διορθώνονται τα λάθη και φέρνει ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Όπως σημειώνει, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν ανάσα από τη μείωση του ΦΠΑ και σώθηκαν θέσεις εργασίας.

-Στον ένα χρόνο διακυβέρνησης υπάρχει σημαντική αλλαγή και την επόμενη χρονιά θα έρθει η ανάκαμψη.

-Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί αέναου χρέους και σημειώνει ότι πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο είχε συνολικό χρέος 299 δισ. και τώρα η καθαρή θέση -μετά την επιστροφή 16 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- είναι 305 δις.

Όπως αναφέρει, αυτά που δανειζόμαστε τώρα, πηγαίνουν να σβήσουν προηγούμενο χρέος με καλύτερα επιτόκια δανεισμού από ό,τι στο παρελθόν και διερωτάται: «Δηλαδή εάν μελλοντικά γίνει νέα τροποποίηση των δανειακών μας συμβάσεων, με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι για το «νέο δανεισμό»; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

3. ΔΕ ΣΥΖΗΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ – ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αποφασισμένος να μην δεχθεί καμία συζήτηση και πολύ περισσότερο να συμφωνήσει με την τρόικα σε νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015- 2016 εμφανίζεται ο Α. Σαμαράς

Αυτό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού ενόψει της έλευσης της τρόικας στα τέλη του μηνός, ενώ στο βάθος υπάρχει ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια η διεξαγωγή τριπλών εκλογών, δηλαδή εθνικών, ευρωεκλογών και δημοτικών, τον προσεχή Μάιο.

Ο κ. Σαμαράς, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» θα επικαλεστεί σειρά πολιτικών επιχειρημάτων, σε ανώτατο επίπεδο σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, ώστε να καταδείξει ότι δεν είναι δυνατή η συζήτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση συνεργασίας θα κινδυνεύσει με απώλεια της δεδηλωμένης και η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταστήσει σαφές στον κ. Στουρνάρα πως κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση, το θέμα των μέτρων θα πρέπει να μείνει εκτός «ατζέντας», παρότι ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον ο συγκεκριμένος στόχος είναι ρεαλιστικός ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Μεσοπρόθεσμου.

Η επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στην ανάγκη αποτροπής των νέων μέτρων σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο. Συγκεκριμένα, ως σενάριο διακινείται το εξής: Με δεδομένο ότι η Αθήνα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρόνου, τους πρώτους μήνες του 2014 θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει ένα ποσό περί τα 3 με 4 δισ. ευρώ. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα έχουν παραμείνει αναξιοποίητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015 χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ε.Ε.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να προσέλθει στις κάλπες με το σύνθημα «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα», εξέλιξη που θα του δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, επιπροσθέτως, θα μπορεί να επικαλεστεί την έξοδο στις αγορές, αλλά και την αναμενόμενη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε έστω ασθενή ανάκαμψη έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου για επικοινωνιακούς λόγους άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες να κάνει σημαία του ότι «έρχονται το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα», ώστε όταν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο διαψευστεί στην πράξη, να περάσει στην αντεπίθεση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ

πηγή: www.minpress.gr