1. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟ E-MAIL ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΕΑΣ – ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ

elvo04092013Μπροστά στο ενδεχόμενο να ακουστεί το πρώτο ουσιαστικό και ηχηρό «όχι» της κυβέρνησης βρίσκεται η τρόικα έπειτα από το απίστευτο e-mail που έστειλε στην Αθήνα με το οποίο αφενός απορρίπτει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αφετέρου όμως ζητά «ξαφνικό θάνατο» και μάλιστα με απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr χθες έγινε ευρεία σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους πλέον στενούς του συνεργάτες για το συγκεκριμένο θέμα και όπως όλα δείχνουν το Μαξίμου θα απορρίψει την απαίτηση των δανειστών όχι μόνο με οικονομικά αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνδέονται με τις ευρύτερες εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα.

«Θα δώσουμε μάχη μέχρι τέλους, είμαστε αποφασισμένοι για όλα» σημείωνε στο Real.gr ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά που κατά τη διάρκεια όλων των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών πριν την ανακοίνωση για το σχέδιο εκκαθάρισης εν λειτουργία, είχε μεταφέρει την κάθετη αντίθεση του Πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε σκέψη για λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν η τρόικα θα επιμείνει μέχρι τέλους στο αίτημά της. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία με χιλιάδες νέους εργαζομένους στο δρόμο και μάλιστα… χωρίς αποζημίωση -επισήμανση που αντιμετωπίστηκε μάλλον σκωπτικά από την Αθήνα από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει.

Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις και ζήτησε από τους συνεργάτες του να έχει στα χέρια του άμεσα, στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τη ζημιά που θα υποστεί το ελληνικό κράτος στην περίπτωση που μπει λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας η ζημιά για τη χώρα θα είναι μεγαλύτερη αν κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες παρά αν γίνει η εκκαθάριση εν λειτουργία.

Στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 361 εργαζόμενοι, στα ΕΑΣ 816 και στη ΛΑΡΚΟ περίπου 1000. Η Αθήνα είχε προτείνει σχέδιο ξεχωριστό για τις τρεις εταιρείες. Για την ΕΛΒΟ εκκαθάριση εν λειτουργία, που θα οδηγούσε σίγουρα και σε απολύσεις και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Εθελουσία για περίπου 350 άτομα και στη συνέχεια διαχωρισμό του πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους περιελάμβανε η πρόταση για τα ΕΑΣ, ενώ για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ εκκαθάριση εν λειτουργία και πώληση συνολικά και όχι σε κομμάτια.

Αυτά όμως έμειναν στα χαρτιά και τώρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μία νέα αντιπρόταση προκειμένου να πείσει την τρόικα ότι σε βάθος 5ετίας με αναδιάρθρωση εν λειτουργία το κόστος, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό θα είναι πολύ μικρότερο απ΄ ότι αν «αύριο» μπει λουκέτο και στις τρεις εταιρείες.

 

2. Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

genosima04092013Όλα όσα αφορούν το φάρμακο, από τις δαπάνες και τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία μέχρι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜηΣυΦα) και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, θα μονοπωλήσουν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο,  συνάντηση που θα προετοιμάσει ουσιαστικά και την επίσημη επίσκεψη της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να πείσει τον επικεφαλής του κλιμακίου, κ. Τζουζέπε Καρόνε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να διατηρηθεί και το επόμενο έτος, το 2014, στα 2,2 με 2,3 δισ ευρώ. Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να επιμείνουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από 2 δισ ευρώ, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ, για το 2014 εκτός εάν αποδεχτούν τις «αντισταθμιστικές» προτάσεις του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση πόρων.

Εξοικονόμηση με τα γενόσημα

Το βασικό «ατού» του υπουργείου Υγείας είναι τα κίνητρα που θεσπίζονται για τη συνταγογράφηση γενόσημων, με απώτερο στόχο την αύξηση του ποσοστού χρήσης τους στην ελληνική αγορά έως και 60% από 19,8% που είναι σήμερα, και κατά συνέπεια την εξοικονόμηση σημαντικού ποσού από τη δαπάνη για το φάρμακο. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από όλους τους θεσμικούς φορείς στο πεδίο του φαρμάκου την στήριξη της προώθησης των γενοσήμων.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η υπουργική απόφαση που θεσπίζει κίνητρα και «αντικίνητρα» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, εάν ο ασφαλισμένος επιλέγει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώνει τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, ενώ μέχρι τώρα πλήρωνε αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ. Αντιστοίχως, ο ασφαλισμένος που θα επιλέγει γενόσημο φθηνότερο από την ασφαλιστική τιμή, τότε θα «πριμοδοτείται» από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα πληρώνει μόνο το 50% της συμμετοχής του. Ανάλογα κίνητρα δίνει το υπουργείο Υγείας και στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς καταργεί το rebate, την υποχρεωτική έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τον τζίρο των φαρμάκων, στις πωλήσεις γενοσήμων.

3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ CNBC ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ»!

cnbc04092013Σε ανάλυσή του για τις κινεζικές τράπεζας, το αμερικανικό πρακτορείο CNBC χρησιμοποιεί τις ελληνικές και ισπανικές τράπεζες για να εκφράσει τον προβληματισμό του, μετά τα αποτελέσματα του α’ 6μηνου, που δείχνουν, ότι παρά την αύξηση των κερδών κατά 12,5%, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων είναι προβληματική.

«Ένα μέρος των ανησυχιών εκπορεύεται από την αυξητική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία κατέγραψαν άνοδο για 7ο διαδοχικό 3μηνο, διαμορφωμένα το β’ 3μηνο του 2013 στα 88 δισ. δολάρια» υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

«Το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν καταστήσει τις κινεζικές τράπεζες να προσομοιάζουν στις ελληνικές και ισπανικές» διαμηνύει ο Paul Schulte, διευθύνων σύμβουλος της Schulte Research International.

4. Κ. ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ - ESM: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

esm04092013Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Οικονομικών Ειδήσεων MNI ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, K. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η «πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ καταδεικνύει ότι η Ελλάδα ηγείται όλων των άλλων χωρών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος  στη δήλωση Σόιμπλε για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, είπε: «Νομίζω ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι θεωρεί πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και αυτό μπορεί να είναι η σωστή απόφαση. Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία σε δέκα μήνες, πώς θα τα πηγαίνει η Ευρώπη ή σημαντικοί γείτονες της Ελλάδας, όπως η Τουρκία». Για τα 11 δισ. ευρώ δήλωσε ότι είναι μία ρεαλιστική αποτίμηση τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Νομίζω ότι σε έναν χρόνο θα γνωρίζουμε πραγματικά τι χρειάζεται».

5. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ 2 ΔΙΣ

xrimatodotisi04092013Μήνυμα στους τραπεζίτες να ρίξουν 2 δισ. ευρώ στην αγορά εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά, μέσω της ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, όπως είναι το ΕΤΕΑΝ, και τα Jeremie. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα. Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι θα εξειδικευτούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμβασιοποιηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες, 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σε αυτό το ποσό αν προστεθεί και η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις τότε τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία θα αγγίξουν τα 8 δις ευρώ ή το 5% του ΑΕΠ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό.

Ο υπουργός σημείωσε «πρέπει οι στόχοι να επιτευχθούν και για αυτό προσπαθούμε με συγκεκριμένα στοιχεία με τακτικές συναντήσεις με ένα τεφτέρι να γράφει συγκεκριμένα πράγματα που να δεσμεύει και τις δύο πλευρές». Επίσης πρόσθεσε: «ζητάμε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να δράσει και να δράσει τώρα. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Είμαστε εδώ να ελέγχουμε τις τράπεζες γιατί και εμάς μας ελέγχει ο ελληνικός λαός. Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».

Γιώργος Ζανιάς: Καταβάλουμε προσπάθειες

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ζανιάς σημείωσε ότι “η Ένωση προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να διοχετευθούν χρήματα από αυτή την πηγή. Καταβάλουμε προσπάθεια να έχουν συμβασιοποιηθεί 2 δις ευρώ με μόχλευση 1 προς 1 (ΕΤεΑΝ-ΕΣΠΑ και τράπεζες)”. Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια είναι σημαντικά διότι από αυτά που έχουν δοθεί έχουν μέσω κόστος 4% επιτόκιο το οποίο το βλέπεις στις καταθέσεις και όχι στις χορηγήσεις».

Πάντως ανέφερε ότι υπάρχει μικρό πρόβλημα ζήτησης για αυτά τα δάνεια γιατί πολλοί δεν τα γνωρίζουν ενώ από την πλευρά των τραπεζών θα προσπαθήσουν να τα επικοινωνήσουν καλύτερα αυτά τα προγράμματα. Πάντως, διαπιστώνονται προβλήματα ζήτησης για αυτά τα δάνεια, γιατί, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, πολλοί δεν τα γνωρίζουν. Εν τω μεταξύ, εγκαινιάσθηκε το πρόγραμμα της ΕΤΕΠ για την παροχή εγγυήσεων προς τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσαν ότι «οι Τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, θέλουν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι λεφτά των καταθετών”.

Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων. “Γίνονται πολλές ρυθμίσεις αυτό το διάστημα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να μην χαθούν χρήματα”.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ

πηγή: www.minpress.gr