Ερώτηση

897ΑΑ. Θα ήθελα να υποβάλω το εξής ερώτημα: Έχω ένα πελάτη ο οποίος επιθυμεί να διαχωρίσει την οφειλή, η οποία προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος (εκκαθαριστικό δήλωσης 2013). Ο υπόχρεος (Σύζυγος) από την εκκαθάριση του φόρου έχει επιστροφή π.χ 1.000 ευρώ ενώ η σύζυγος υποχρέωση 1.500 ευρώ, οπότε προς καταβολή είναι το ποσό των 500 ευρώ. Το ερώτημα είναι αν ο σύζυγος μπορεί να διαχωρίσει την οφειλή του και να πάρει επιστροφή τα 1.000 ευρώ που του αντιστοιχούν και η σύζυγος να καταβάλει εξ ολοκλήρου τα 1.500 που της αναλογούν  από την εκκαθάριση του φόρου. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα με ποία διαδικασία μπορεί να γίνει και βάση ποίον διατάξεων.

 

Απάντηση

1. Με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 5 του ν.2238/1994 όπως ισχύει για τη χρήση 2012, ορίζονται τα ακόλουθα:
''1.Κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Σε αυτή την περίπτωση, το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
2.Ειδικά, το εισόδημα του ενός συζύγου, το οποίο προέρχεται από επιχείρηση που εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο σύζυγο, προστίθεται στα εισοδήματα του άλλου συζύγου και φορολογείται στο όνομα του.''

2. Περαιτέρω, με  την παράγραφο 4 του άρθρου 74 του  ιδίου νόμου, ορίζονται τα ακόλουθα:
''Για τους εγγάμους, εφόσον συντρέχει περίπτωση της παρ. 1 του άρθρου 5, η οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές, που αναλογούν στα εισοδήματά τους βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της παραγράφου.''

3. Επιπλέον, με το αριθ. πρωτ. 1114236/2119/Α0012/20.11.2008  έγγραφο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
''1.    Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 61 του ν.2238/1994 για τους εγγάμους, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.
2.    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 74 του ίδιου νόμου για τους εγγάμους η οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα τους βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου, η ευθύνη όμως για την καταβολή της οφειλής, που αναλογεί στα εισοδήματα καθενός συζύγου, βαρύνει καθένα σύζυγο χωριστά.
Επίσης, εφόσον συντρέχει η περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρου 5, για την καταβολή της οφειλής η οποία αναλογεί επιμεριστικά στο εισόδημα που προστίθεται και φορολογείται στο όνομα του ενός συζύγου, ευθύνεται εις ολόκληρον και ο άλλος σύζυγος. Αν με αίτηση του ενός συζύγου ζητηθεί ο διαχωρισμός της οφειλής που προκύπτει από την κοινή δήλωση των συζύγων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας υποχρεούται να του ανακοινώσει με σχετικό έγγραφο του το ποσό αυτής της οφειλής. Το έγγραφο αυτό αποτελεί νόμιμο τίτλο, η ισχύς του οποίου ανάγεται στο χρόνο που έγινε η βεβαίωση του ολικού ποσού αυτής της οφειλής.

Με το παραπάνω έγγραφό σας, ρωτάτε, στην περίπτωση που μετά την υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους συμψηφίσατε την επιστροφή της συζύγου στα χρέη του συζύγου, εάν μπορείτε, μετά από αίτηση της συζύγου, να της επιστρέψετε το φόρο εισοδήματος που της αναλογεί. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω και όπως έχει γίνει δεκτό με το 1099526/1937/Α0012/18.10.2007 έγγραφό μας, το ποσό της επιστροφής του ενός συζύγου που συμψηφίζεται με το χρέος του άλλου συζύγου, μπορεί να επιστραφεί στο σύζυγο που τα δικαιούται, εφόσον ακολουθείται η διαδικασία της υποβολής της αίτησης για διαχωρισμό της οφειλής.''

4. Τέλος, το με αριθ. Πρωτ. 1099526/1937/Α0012/18.10.2007 έγγραφο αναφέρει τα εξής:
''Σε απάντηση ερωτήματός σας, σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 61 του Ν.2238/1994 για τους έγγαμους, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 74 του ίδιου νόμου για τους έγγαμους η οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματά τους βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου, η ευθύνη όμως για την καταβολή της οφειλής, που αναλογεί στα εισοδήματα κάθε ενός συζύγου, βαρύνει καθένα σύζυγο χωριστά.
Επίσης, εφόσον συντρέχει η περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 5, για την καταβολή της οφειλής η οποία αναλογεί επιμεριστικά στο εισόδημα που προστίθεται και φορολογείται στο όνομα του ενός συζύγου, ευθύνεται εις ολόκληρον και ο άλλος σύζυγος.
Αν με αίτηση του ενός συζύγου ζητηθεί ο διαχωρισμός της οφειλής που προκύπτει από την κοινή δήλωση των συζύγων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να του ανακοινώσει με σχετικό έγγραφό του το ποσό αυτής της οφειλής. Το έγγραφο αυτό αποτελεί νόμιμο τίτλο, η ισχύς του οποίου ανάγεται στο χρόνο που έγινε η βεβαίωση του ολικού ποσού αυτής της οφειλής.
Στη δεύτερη παράγραφο του εγγράφου σας, ρωτάτε, στην περίπτωση που μετά την υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους συμψηφίσατε την επιστροφή της συζύγου στα χρέη του συζύγου, εάν μπορείτε, μετά από αίτηση της συζύγου, να της επιστρέψετε το φόρο εισοδήματος που της αναλογεί.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το ποσό της επιστροφής του ενός συζύγου που συμψηφίζεται με το χρέος του άλλου συζύγου, μπορεί να επιστραφεί στο σύζυγο που τα δικαιούται, εφόσον ακολουθείται η διαδικασία της υποβολής της αίτησης για διαχωρισμό της οφειλής.''

5. Συμπέρασμα: Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός της οφειλής, αρκεί ο ένας σύζυγος να το ζητήσει με αίτησή του στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Η ομάδα της AST BOOKS.