1.     ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014

Λιτότητα 6,4 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις,  επιδόματα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2014. 
Μόλις μία μέρα μετά της διαβεβαίωσης του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο έρχεται να δώσει την χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο  προβλέπει μεγάλες περικοπές δαπανών στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας τα οποία για το 2014 θα είναι μειωμένα κατά 1,8 δις. ευρώ σε σχέση φέτος.  
«Η καρατόμηση» των πόρων αυτών είναι αποκαλυπτική της «βαρυχειμωνιάς» που έρχεται με την κυβέρνηση να ακολουθεί «κατά γράμμα» τις συστάσεις των δανειστών για νέες επώδυνες περικοπές ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» ή άλλα «κενά» του μνημονίου.  
Να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων που προωθείται από το 2014.  
Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ  αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις. 
Στη «μέγγενη» νέου προϋπολογισμού μπαίνουν και οι δαπάνες  του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που για το 2014 «σφάζονται» περαιτέρω κατά  450 εκατ. ευρώ στα 6,4 δις. ευρώ, καθιστώντας άγνωστο για το πώς η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει της ύφεσης με ένα τόσο «φτωχό» επενδυτικό πρόγραμμα.    
Με το νέο προϋπολογισμού η κυβέρνηση προσδοκά σε μία ελάφρυνση του χρέους αφού οι δαπάνες για τόκους μειώνονται κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις φετινές που υπολογίζονται στα 8,9 δισ. ευρώ. 
 
Ειδικότερα: 
*Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 56,2 δις. ευρώ για το 2014, μειωμένες κατά 6,4 δις. ευρώ ή 10,2% σε σχέση με τις φετινές (62,6 δις. ευρώ). 
*Κατά 450 εκατ. ευρώ στα 6,4 δις. ευρώ «σφάζονται» για το 2014 τα συνολικά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 6,85 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διατεθούν φέτος. Πρόκειται για ένα από τα φτωχότερα επενδυτικά προγράμματα που έχουν ποτέ καταρτιστεί  από  τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε να παίρνει λεφτά από τα διαρθρωτικά ταμεία. Μία τέτοια απόφαση ίσως «κοστίσει» στην κυβέρνηση που έχει βάλει πλώρη για ανάπτυξη το 2014. 
*Στα 49,8 δις. ευρώ «προσγειώνονται» οι συνολικές δαπάνες των υπουργείων για το επόμενο έτος. Οι μειώσεις αφορούν 16 υπουργεία πλην του Δικαιοσύνης που το 2014 θα έχει αύξηση των δαπανών κατά 74 εκατ. ευρώ. «Ενισχυμένα» κατά 121 χιλ. ευρώ θα είναι το 2014 τα κονδύλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.                           
* Το υπουργείο Εργασίας είναι το μεγάλο «θύμα» αυτών των περικοπών καθώς οι πόροι που θα έχει στην διάθεση του για το 2014 είναι μειωμένοι κατά 1,8 δις. ευρώ. Από τα 13,971 δις. ευρώ που αποτελεί το συνολικό ύψος των δαπανών για φέτος αυτές περικόπτονται στα 12,164 δις. ευρώ για του χρόνου. Η μείωση είναι αποκαλυπτική του «πακέτου» των νέων μέτρων που έρχονται και δη των περικοπών που ετοιμάζονται σε συντάξεις και επιδόματα. Τα ασφαλιστικά ταμεία  κύρια και επικουρικά θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων που προωθεί από το 2014 το οικονομικό επιτελείο. Τα έσοδα τα οποία θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων,  Συντάξεων Νομικών, Εμπόρων, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας και πολλά άλλα ακόμη υπερβαίνουν τα  6 με 7 δις. ευρώ. Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ  αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις. Μόνο το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το ταμείο Νομικών από 24 και τα ταμείο Λιμενικών από 10. 
*Το Παιδείας, είναι το δεύτερο υπουργείο που μπήκε στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μετά το Εργασίας. Το «κλείσιμο» των 102 σχολικών μονάδων και η υπαγωγή στο μέτρο της κινητικότητας των 16.000 καθηγητών και δασκάλων μειώνει στα 4,885 δις. ευρώ από 5,226 τους πόρους του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας το 2014. Έπονται τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας που οι δαπάνες του για το 2014 μειώνονται κατά 273 εκατ. ευρώ, Αγροτικής Ανάπτυξης με 212,2 εκατ. ευρώ και το Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητας με 136 εκατ. ευρώ.  
* Οι πιστώσεις για την Βουλή των Ελλήνων μειώνονται κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Η εξοικονόμηση αυτή θα προέρθει από μία νέα μισθολογική αναπροσαρμογή.    
* «Ανάσα» από τις δαπάνες για τους τόκους αναζητεί η κυβέρνηση που δείχνει να προεξοφλεί ένα νέο «κούρεμα» του δυσθεώρητου χρέους ή ένα άλλο μοντέλο ελάφρυνσης. Πάντως, οι δαπάνες για πληρωμή τόκων σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να μειωθούν κατά 2 δις.  ευρώ σε σχέση με τις φετινές που υπολογίζονται στα 8,9 δις. ευρώ. 
*  Οι δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς που έχουν ταξινομηθεί εντός Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται να μειωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ στα 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. 
* Τα έξοδα εκταμίευσης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματο- οικονομικής Σταθερότητας ή αλλιώς, EFSF θα ανέλθουν στα 110 εκατ.  ευρώ το 2014 από 75 εκατ. ευρώ το 2013 και 565 εκατ. ευρώ το 2012.    

ΠΗΓΗ: BANKINGNEWS.GR

2.      ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ  ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

soimple11092013Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Η  Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η τρόικα βλέπει πως η χώρα θα επιστρέψει σε  ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο να μην αυξάνει το χρέος της, πολύ νωρίτερα από όσο  υπολόγιζε η τρόικα. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να καθορίσουμε το πότε κάποιες κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης θα επιμηκύνουν τις λήξεις των ελληνικών τίλων που κατέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως «προβλήματα υπήρξαν και στο παρελθόν και πάντα βρίσκαμε τη λύση. Θα αποφασίσουμε το 2014 σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα. Δεν κρύβουμε τίποτα σχετικά με τη χώρα απλώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τί θα χρειαστεί από τόσο νωρίς».

Την αντίθεσή του στην πιθανότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός , τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όσο υπολόγιζε η τρόικα και δεσμεύτηκε πως η Γερμανία θα συνεχίζει να βοηθά τη χώρα ακόμα και μετά το 2014 υπό την προϋπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Τόσο η  Ευρώπη όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από όσο πιστεύαμε» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό «Focus» εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η Νομισματική Ένωση όχι μόνο δεν πρόκειται να καταρρεύσει αλλά αντίθετα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα και μετά το 2014 σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αν η χώρα χρειαστεί νέα βοήθεια αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων  καθώς βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν πολύ καλά πράγματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη και αλλού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Παράλληλα σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Welt» ο κ. Σόιμπλε αναφέρει πως «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η κρίση προσαρμογής. Όταν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα». Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πως κάποια πράγματα  εξελίσσονται πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή απέρριψε εκ νέου κάθε πιθανότητα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους .«Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο εσφαλμένο αλλά και επικίνδυνο γιατί θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και θα δημιουργήσει νέες αμφιβολίες για την ευρωζώνη»

 

3.     ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΘΥΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»)

thyrides11092013Θέμα όχι μόνο ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν από χιλιάδες φοβισμένους για την τύχη των χρημάτων τους Ελληνες πολίτες το πιο ασφαλές καταφύγιο, αλλά και κατασχέσεων του περιεχομένου τους θέτει πλέον η τρόικα και ήδη έχει δώσει τις σχετικές εντολές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», οι δανειστές μας, σπάζοντας ένα τραπεζικό ταμπού ετών και λίγες ημέρες μετά τα πρώτα κατασχετήρια για οφειλέτες του κράτους που εστάλησαν προς τις τράπεζες, πέτυχαν από την πίσω πόρτα και με κάθε μυστικότητα να εγκριθεί το δικαίωμα παρέμβασης και ελέγχου στις τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο να θεωρείται δεδομένη η εκκίνηση ελέγχων και η επιβολή κατασχέσεων σε όσους οφείλουν χρήματα προς το Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πανικό σε χιλιάδες Ελληνες που, θέλοντας να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους χωρίς να τα βγάλουν εκτός συνόρων, επέλεξαν, χάνοντας τους τραπεζικούς τόκους, να κρύψουν τις οικονομίες τους σε θυρίδες.  Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη είναι και η αντίδραση των τραπεζών, καθώς θεωρούν ότι αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει τη χαριστική βολή αφού αναγκάζει τους πελάτες τους είτε να διώξουν τα κεφάλαιά τους εκτός συνόρων με κάθε τρόπο, είτε να φυλάξουν τα χρήματά τους σε σεντούκια και κάθε άλλου είδους επικίνδυνες κρυψώνες. 

Συγκεκριμένα, με έγγραφό της, στις 30 Ιουλίου 2013, προς τις τράπεζες, η ΓΓΠΣ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διαδικασία αποστολής των κατασχετηρίων των ΔΟΥ για οφειλέτες, ρητά αναφέρει ότι «σε επόμενο στάδιο θα γίνονται κατασχέσεις εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων για λογαριασμό του Δημοσίου από τις τραπεζικές θυρίδες». Στο σχετικό έγγραφο που έχει διανεμηθεί με χαρακτηρισμό «απόρρητο» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και το οποίο σήμερα φέρνουμε στο φως, στην πρώτη κιόλας σελίδα του ρητά αναγράφεται ότι σε «επόμενο στάδιο» της διαδικασίας που ήδη ξεκίνησε προβλέπεται να υπάρχουν κατασχέσεις τραπεζικών θυρίδων. Η εν λόγω αναφορά γίνεται στο σημείο περιγραφής των τεχνικών προδιαγραφών-διαδικασιών με τις οποίες θα γίνονται οι κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρόκειται ειδικότερα για την παράγραφο ΙΑ’ στο σχετικό συνημμένο έγγραφο. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο νέο TAXIS, ενώ αναφέρεται βήμα-βήμα ο τρόπος που θα γίνονται οι κατασχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αναφορά, που ανοίγει ένα μείζον θέμα για χιλιάδες Έλληνες, δεν είναι η μοναδική. Επανάληψη της πρόθεσης ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων υπάρχει και στη σελίδα 8 του ίδιου απόρρητου εγγράφου, δείχνοντας χωρίς αμφιβολία ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα αποφάσισαν παρέμβαση στο συγκεκριμένο πεδίο.

Παράλληλο θέμα με το νέο δάνειο

Το θέμα του ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητο της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις απαιτούμενες από τους δανειστές εγγυήσεις για το κούρεμα ή την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και την πρόσθετη δανειοδοτική υποστήριξη της Ελλάδας. 
Εδώ και περίπου 6 μήνες οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι «δεν είναι δυνατό οι Έλληνες να έχουν κρυμμένα τα λεφτά τους και μετά να ζητάνε βοήθεια από το εξωτερικό». Η πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης των κρυμμένων ελληνικών χρημάτων έγινε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2012, το «ΘΕΜΑ» αποκάλυπτε ότι ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του απαίτησαν πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων και το σπάσιμο κάθε απορρήτου αναφορικά με τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών. Όπως γράφαμε τότε, το αίτημα, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε και τη δημιουργία, πλήρως ελεγχόμενου από το Βερολίνο, μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο όμως προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που οι Γερμανοί ήθελαν. Ειδικότερα, προβλεπόταν η δημιουργία σχετικού μητρώου όπου θα αναγράφονται ο αριθμός λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος αυτού και οι ημερομηνίες γέννησης των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Επίσης, θα απαιτούνται τα ονόματα των νομικών προσώπων που είναι κάτοχοι του λογαριασμού, τα ονόματα και οι διευθύνσεις όσων καταθέτουν χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς, ενώ το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά. Εναν χρόνο μετά, οι Γερμανοί, αφού δεν πέτυχαν ακριβώς αυτό που ήθελαν, προχωρώντας παραπέρα, κατόρθωσαν η ΓΓΠΣ να αποκτήσει έλεγχο επί των τραπεζικών θυρίδων που έχουν απόρρητο χαρακτήρα, αφού εντός τους αποθηκεύονται όχι μόνο χρήματα, αλλά και προσωπικά αντικείμενα και τιμαλφή.

Θα κατάσχονται και αντικείμενα αξίας ή μόνο χρήματα;

Με την παρούσα ρύθμιση τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε ποιο πλαίσιο αποφασίστηκε μια τόσο θεμελιώδης για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών παρέμβαση. Επίσης, οι όποιες κατασχέσεις θα αφορούν μόνο χρηματικά ποσά ή και άλλα αντικείμενα αξίας; Τέλος, μια τέτοιου είδους ενέργεια θα θεωρεί τις θυρίδες «συνέχεια» των τραπεζικών καταθέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται φορολογικά; Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε πως αυτή η ενέργεια σε μια περίοδο που έντονα διαρρέεται ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων της τάξης του 6%-7% στο σύνολο των καταθέσεων δημιουργεί εύλογες υποψίες ως προς τη σκοπιμότητά της. Κι αυτό διότι σε εύθετο χρόνο οι γερμανικές εφημερίδες είχαν αναφερθεί στο γεγονός ότι οι Έλληνες «καταχώνιασαν» τα χρήματά τους σε θυρίδες, ενώ συχνά πυκνά η «BILD» αναφερόταν στην ανάγκη να βρεθούν αυτά τα χρήματα και να φορολογηθούν. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι καταστροφική. Όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας στο «ΘΕΜΑ», «μπορεί μέχρι σήμερα να είχαμε μεγάλες διαρροές από τους λογαριασμούς προς τις θυρίδες, όμως τουλάχιστον νιώθαμε πως αυτά τα χρήματα ήταν εντός των τραπεζών μας έστω και με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα αρκετοί πελάτες μόλις η κατάσταση σταθεροποιήθηκε πολιτικά μετακύλησαν μέρος των ποσών αυτών σε λογαριασμούς. Αν υπάρξει παρέμβαση κατά των θυρίδων, πολλοί πελάτες μας θα σπεύσουν σε περαιτέρω φυγάδευση κεφαλαίων». Ήδη πάντως εκπρόσωποι των τραπεζών φαίνεται να μην έχουν ενημερωθεί πλήρως γι’ αυτή την προοπτική, καθώς πέρασε απαρατήρητη από πολλούς κατά την πρόσφατη ενημέρωση των τεχνικών διαδικασιών που η ΓΓΠΣ τούς προώθησε.

 

4.       ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α.ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

deth11092013Μήνυμα αισιοδοξίας, ότι τα δύσκολα τελειώνουν και πλησιάζει η έξοδος από την εποχή των μνημονίων, έστειλε το πρωί του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αντ. Σαμαράς , που είπε όχι στα νέα μέτρα και φρόντισε πολλές φορές να θυμίσει τις δεσμεύσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επιχείρησε να αλλάξει την ψυχολογία της κοινωνίας, δηλώνοντας ότι ναι μεν το 2013 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αλλά το 2014, θα είναι χρονιά ανάκαμψης.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η οικονομία της, μετά από έξι χρόνια ύφεση, γυρίζει σελίδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη νέα σελίδα, δεν υπάρχουν νέα μέτρα.

Όχι νέα μέτρα

Ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος προς πάσα κατεύθυνση και απευθυνόμενος στους δανειστές, κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα.

Και αυτό, διότι κατά τον Πρωθυπουργό, η κοινωνία δεν τα αντέχει, ενώ δεν δικαιολογείται να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς όπως είπε και ο ίδιος και επιχειρηματολόγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα και πρέπει και οι δανειστές από την πλευρά τους να τηρήσουν και αυτοί όσα έχουν συμφωνηθεί.

«Η Ελλάδα τηρεί πλέον τα συμφωνηθέντα και πιάνει τους στόχους της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και οι δανειστές» είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πάμε δηλαδή καλύτερα από το στόχο που είχε τεθεί. Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα πέρα απ’ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη. Άλλωστε μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Λογικές πληρωμές το 2014

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από την επόμενη χρονιά, θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά ποσά και διευκρίνισε πως όσο πηγαίνουν καλά τα έσοδα και επιτυγχάνονται οι στόχοι, τόσο θα μειώνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

«Στόχος μας είναι και παραμένει: να πληρώνουν όλοι από λίγα και ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Όχι να συνθλίβονται οι αδύναμοι και να ξεφεύγουν πάντα οι ισχυροί» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι τελικός στόχος είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

Στρατηγικός στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς στον στρατηγικό στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλ. να καλύπτει η χώρα μόνη της τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού, πέρα από τους τόκους και τα χρεολύσια, χωρίς να ζητάει πρόσθετα δανεικά.

«Σταματάει η Ελλάδα να βγαίνει για νέα δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες της. Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια… Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι στέκεται η χώρα στα πόδια της. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι μετά το τέλος του χρόνου θα επιτύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές μας.» υποστήριξε.

Κατά τον Πρωθυπουργό, πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η Ελλάδα όχι απλώς πιάνει τους στόχους της αλλά και τους ξεπερνά και αυτό αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για έξοδο από τη μνημονιακή πολιτική.

Αποκατάσταση αδικιών

Η ομιλία του κ. Σαμαρά δεν επεφύλαξε συγκεκριμένες εξαγγελίες για παροχές, αλλά ο ίδιος είπε ότι πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει πως το 70% απ’ αυτό θα πάει για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία.

Αυτό, όπως διευκρίνισε θα γίνει από τις αρχές του 2014 και ύψιστη προτεραιότητα είναι να υπάρξει, όπως σημείωσε, ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους και μετέπειτα στους ένστολους.

«Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε. Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Ξέρουμε όμως, ότι θα υπάρξει. Και είμαστε αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουμε, για να ανακουφίσουμε την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα του χρέους

Σχετικά με το χρέος και τη συζήτηση περί βιωσιμότητας που γίνεται, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα θέμα που αφορά τους δανειστές που πρέπει να το λύσουν και διευκρίνισε πως είναι η τελευταία βασική εκκρεμότητα που υπάρχει.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και οι δανειστές της δεσμεύτηκαν να της δώσουν πρόσθετες ελαφρύνσεις για να καλυφθεί και αυτή η απόκλιση, που όλοι συμφωνούν ότι είναι πλέον απολύτως αντιμετωπίσιμη.

«Αυτή η συζήτηση «περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, εφ’ όσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει, δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Κι εφ’ όσον συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πράγματα που ήδη κάνουμε, έτσι κι αλλιώς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο, γιατί αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».

Το όραμα του 2021

Για μια ακόμη φορά, όπως έπραξε πριν ακριβώς τρία χρόνια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 2021 που εορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μια επέτειο κατά την οποία ο ίδιος θέλει να εορταστεί η αναγέννηση της χώρας.

«Αυτή η Νέα Ελλάδα που χτίζουμε, θα είναι αντάξια εκείνης που οραματίστηκαν όσοι ξεκίνησαν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας μας πριν 200 χρόνια… Άλλωστε, πώς να το κάνουμε; Δεν γίνεται πέντε έξι χρόνια σκληρής δοκιμασίας, να σβήσουν τρεις χιλιάδες χρόνια ένδοξης Ιστορίας» τόνισε με έμφαση.

Ο Πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι συντελείται ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι αυτή η απαλλαγή από «το άγος και το άχθος» του υπερδανεισμού, θα είναι η σύγχρονη Απελευθέρωση της Ελλάδας! «Και ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την Ανεξαρτησία μας και την Ελευθερία μας που τόσο δύσκολα κερδήθηκαν» είπε.

Εθνική προσπάθεια

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και σε όσοι τον στηρίζουν και ευχαρίστησε και τα κόμματα, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, με τα οποία συγκυβέρνηση επί ένα χρόνο.

«Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με στήριξαν και με στηρίζουν. Και είναι πολλοί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δική μου παράταξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα άλλα κόμματα που συγκυβερνήσαμε τον τελευταίο χρόνο. Η επιτυχία μας θα είναι όλων των Ελλήνων. Και για όλους τους Έλληνες. Ακόμα και για εκείνους που στέκονται εμπόδιο στις προσπάθειές μας» σημείωσε και μίλησε για τη Νέα Ελλάδα που δημιουργείται.

 Η επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή

Για πολλοστή φορά ο Πρωθυπουργός μίλησε για τα «δύο άκρα», αναφερόμενος εμμέσως σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, που «επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα-ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα στο αύριο και μένουν γαντζωμένα στο χθες», «κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, διχάζουν τον ελληνικό λαό και κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν τη χώρα στο εξωτερικό», «περιφρονούν τη δημοκρατία, περιφρονούν το νόμο και καλλιεργούν την αυθαιρεσία».

Ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «δεν θα τους περάσει» και ανέφερε πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της χώρας.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο ΤΑΡ θα δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας. Ο αγωγός αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση υποδομής

- Η Ελλάδα δε χρειάζεται άλλα μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα ανάκαμψης

- Κάποιοι μέσα στην Ελλάδα μιλούσαν για νέα μνημόνια – Εμείς καταργήσαμε κάποια που είχαν συμφωνηθεί όπως ο φόρος στο τζίρο των επιχειρήσεων – Πρώτη φορά πάμε καλύτερα από τους στόχους μας.

- Τι νομίζουν; Ότι δε βλέπω την ανεργία; Ότι ο κόσμος ζορίζεται; Αυτό πολεμώ Αλλά ξέρω ότι οι φωνές της μιζέριας δεν φοβούνται τα χειρότερα αλλά εύχονται να μη γυρίσει η Ελλάδα στη σελίδα της ανάπτυξης για να κερδοσκοπήσουν. Τους απαντώ: έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα.

- Τέλος η Ελλάδα των δανεικών και του κρατισμού. Στο εξής θα κάνουμε άλματα στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.

- Τέλος η Ελλάδα που σαρώνονταν από κύματα λαθρομεταναστών, πια θα είναι αυστηρή με όσους δε σέβονται τα σύνορα αλλά και φιλόξενη

Αναφερόμενος στο τι χειροπιαστό έγινε μέσα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι:

1. Ανακεφαλαιοποιήθηκε το τραπεζικό μας σύστημα

2. Άλλαξαν τα όρια του Τειρεσία για να δοθεί ανάσα στην αγορά

3. Εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, ψηφίστηκε επαναστατικός αδειοδοτικός νόμος

4. Μπήκε τέλος στο πάρτι των συντάξεων μαϊμού

5. Μπαίνει τάξη και στη δημόσια ασφάλεια. Καθαρίζουν τα κέντρα των πόλεων

6. Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή καλύπτουμε τις ανάγκες του έτους.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για φόρους και χρέος

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ επανέλαβε ότι στόχος του είναι να υπάρξει ενιαίος φόρος στις επιχειρήσεις 15%.

Μιλώντας για τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο δυσβάστακτη για τους πολίτες, αφού καλούνται να πληρώσουν υπόλοιπα φόρων 3 ετών προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα συμβεί αυτό, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «από του χρόνου όλοι θα πληρώνουν λιγότερα, όσο καλύτερα πηγαίνουν τα έσοδα, τόσο θα μειώνονται και οι φόροι για να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, την ατμομηχανή της οικονομίας».

Όσον αφορά την αύξηση του χρέους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι είχαμε φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας και παρά τον υπέρογκο δανεισμό των τελευταίων ετών, καταφέραμε και το συγκρατήσαμε προσθέτοντας ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητά του αφορά κυρίως τους δανειστές, για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν για την ελάφρυνσή του.

 

5.      ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

venizelos11092013Για ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής συμφωνίας, ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης με κοινωνική συναίνεση, έκανε λόγο σε ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αλλά και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. ««Η χώρα βρίσκεται σε ανηφόρα, αλλά και στην τελική στροφή (…) Η χώρα χρειάζεται χρόνο, η οικονομία χρειάζεται χρόνο» υπογράμμισε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη στενή εποπτεία των εταίρων και πιστωτών μας».

«Ζητούμενο είναι να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για τη δήλωσή του ότι αν και δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, αν εξωθηθεί σε αυτήν, δεν πρόκειται να διστάσει.

«Είμαι πραγματικά θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση να γυρίζει επιθετικά πίσω στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της εξυπηρέτησης του χρέους. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν διαπραγματευτήκαμε σκληρά αν δεν είχε μεσολαβήσει η εμπειρία της Κύπρου που αποδέχθηκε σχέδιο χειρότερο από το αρχικό» τόνισε.

«Δεν υπήρξε ποτέ άλλη δυνατότητα που να ήταν πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη, όποιος το λέει αυτό, δεν καταλαβαίνει ή λέει απλώς ψέματα παίζοντας με την αγωνιά του ελληνικού λαού» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει επιτευχθεί προ πολλού αναστολή πληρωμών γιατί εξυπηρετείται το χρέος με μέσο δάνειο 2%, και κατορθώθηκε ο υπερδιπλασιασμός της διάρκειας του χρέους.

«Κούρεμα πετύχαμε, το μεγαλύτερο κούρεμα διεθνώς στην παγκόσμια ιστορία, πάνω από 130 δισ. ευρώ 65% του ΑΕΠ, που θα αφαιρεθεί από τις επόμενες γενιές» τόνισε.

«Το αναδιαρθρωμένο χρέος ξαναμεγάλωσε βεβαίως, γιατί ακόμη παράγουμε χρέος μέσω των ελλειμμάτων, τώρα φτάνουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Έχουμε συνειδητοποιήσει που θα βρισκόταν το χρέος χωρίς το PSI και το κούρεμα;» διερωτήθηκε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τραπεζίτες, αλλά οι τράπεζες, έχασαν οι τραπεζίτες. Στηρίζουμε τα 178 δισ. ευρώ των καταθέσεων.» Για τους μικροομολογιούχους δήλωσε ότι «δεν τους ξεχνάμε είναι ηθική μας υποχρέωση».

«Πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2007, το 2008, αρχές του 2009, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, ή αν μας είχαν δώσει μεγαλύτερο περιθώριο δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν υπήρχε εξαρχής συναίνεση και ανταγωνιστικότητα θα ήταν καλύτερα, αλλά δεν υπήρχε. Είναι δυσκολότερο για την κοινωνία να αποδεχθεί διαρθρωτικές αλλαγές παράλληλα με μειώσεις στα εισοδήματα» παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει απέναντί της μια δεξιά Ευρώπη. «Έχουμε κοινοβούλια, οικονομικούς εθνικισμούς συμφέροντα, όχι μόνο την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είπε ενώ πρόσθεσε ότι η Γερμανία κερδίζει από την κρίση στη ζώνη του ευρώ.

Σχολίασε δε, τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ λέγοντας πως δεν είναι δυνατό να απειλούνται με κλείσιμο τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επισήμανε ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αν είχε αποδώσει θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ανέφερε. Παρατήρησε επίσης, ότι υπάρχουν αστοχίες σε ορισμένα φορολογικά μέτρα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΦΠΑ-ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι σε αυτήν θα αναφέρεται ρητά ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Για τους μικροομολογιούχους είπε ότι «δεν τους ξεχάσαμε και πρέπει να τους τακτοποιήσουμε».

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επισήμανε ότι το μέτρο δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε. Αν είχε αποδώσει θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ανέφερε. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπάρχουν «αστοχίες» σε ορισμένα φορολογικά μέτρα.

6.      ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΗΞΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ-Α.ΤΣΙΠΡΑ – Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒ.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Με μια σκληρή πολιτική ανακοίνωση απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η ομιλία του κ. Σαμαρά χαρακτηρίζεται «παραληρηματική», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκαλείται επικίνδυνος για τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς «βλέπει φρένο στην ανεργία τη στιγμή που 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δουλειά, «τάξη» στην παιδεία και την υγεία όταν κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, βιωσιμότητα στο δημόσιο χρέος όταν αυτό αυξάνεται, νοικοκύρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία όταν αυτά βρίσκονται υπό κατάρρευση, πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη στα ερείπια της ύφεσης και της ισοπέδωσης».

«Το βασικό ερώτημα που άφησε ο πρωθυπουργός να πλανάται είναι εάν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ: «Με μια παραληρηματική ομιλία άνευ προηγουμένου, το βασικό ερώτημα που άφησε ο πρωθυπουργός να πλανάται είναι εάν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται. Ο κ. Σαμαράς βλέπει φρένο στην ανεργία τη στιγμή που 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δουλειά, «τάξη» στην παιδεία και την υγεία όταν κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, βιωσιμότητα στο δημόσιο χρέος όταν αυτό αυξάνεται, νοικοκύρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία όταν αυτά βρίσκονται υπό κατάρρευση, πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη στα ερείπια της ύφεσης και της ισοπέδωσης. Δεν γνωρίζουμε ούτε σε ποια ακριβώς χώρα νομίζει ότι μιλά ο πρωθυπουργός, ούτε από που ακριβώς αντλεί το θράσος για να καταφεύγει σε τόσα γελοία ψέματα για να δικαιολογήσει την εθελούσια υποτέλειά του στους δανειστές. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κ. Σαμαράς είναι επικίνδυνος για τη χώρα και τους πολίτες της. Πλασάρει τη «θεωρία των δύο άκρων» για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη πλήττοντας έτσι τη δημοκρατία τη στιγμή που συνεργάτες του προτείνουν συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, σερβίρει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και στοιχεία που του κάνει δώρο η αμαρτωλή ΕΛΣΤΑΤ  για να εξωραΐσει την καταστροφή και τον πόνο που έχει προκαλέσει στον ελληνικό λαό. 
Είναι καιρός να σταματήσει να κρύβεται και να απολογηθεί για την πολιτική του. Έστω για μια φορά πριν αποχωρήσει οριστικά».

Χωρίς ένταση και επεισόδια ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι τρεις από τις τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 50.000. Στο άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και μετά της πορείας κατευθύνθηκαν στο κτίριο της ΕΤ3 όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Στην πλατεία Αριστοτέλους συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΠΑΜΕ που έξω από τη ΔΕΘ πέταξαν ροδάκινα και ντομάτες. Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αγίας Σοφίας και τη συγκέντρωση των τοπικών επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Μετά τη λήξη της πορείας αυτής που επέστρεψε στην Καμάρα, υπήρξε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία με πέτρες, μπουκάλια και χημικά.  

Τσίπρας: Πλεόνασμα ψεύδους η ομιλία Σαμαρά

Στις δηλώσεις του ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για πλεόνασμα ψεύδους στην μεσημεριανή ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ζήτησε, μάλιστα, τη διεξαγωγή εκλογών όσο αντέχει η κοινωνία προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση. To ίδιο αίτημα είχε προβάλει και νωρίτερα ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ αναφέροντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί, γιατί είναι επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους και για την κυριαρχία της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ζήτησαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που κάνουν προκειμένου να μην οδηγηθεί η εταιρία στον «θάνατο» και στην απόλυση οι 360 εργαζόμενοι σε αυτήν. Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα αμυντικών βιομηχανιών.

Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει τα πάντα στην καταστροφή του τόπου

Ότι έχει ποντάρει τα πάντα στην καταστροφή της χώρας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, με αφορμή την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει και πάλι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στο σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι εξαιρετικά θλιβερό να διαπιστώνει κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρθρώσει σοβαρό και στοιχειοθετημένο λόγο, ακόμα κι όταν πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, όπως αυτή στα εγκαίνια της ΔΕΘ» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ

πηγή: www.minpress.gr