1.       ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Η ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ; Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ypoik11092013Μαγική εικόνα» φαντάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ταυτόχρονα υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος. Από τη μια η κυβέρνηση ανακοινώνει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, ενώ από την άλλη η ΤτΕ «μετράει» πρωτογενές έλλειμμα 3,1 δισ. την ίδια περίοδο. Αν πάλι η ανακοίνωση γινόταν από την Τρόικα, θα προέκυπτε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές μετρήσεις διαφορετικών πραγμάτων, ενώ συγκρίσεις μπορούν να γίνουν και με άλλα κριτήρια, που γίνονται όμως όλες σε διαφορετική βάση (ταμειακή, δημοσιονομική, εθνικολογιστική κλπ).

Σε σχέση με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού οι διαφορές των στοιχείων σε ταμειακή βάση, όπως τα μετρά η ΤτΕ, είναι τεράστιες και δείχνουν ταμειακό έλλειμμα κεντρικής διοίκησης 9,041 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,371 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επειδή εξετάζεται βασικά «τι μπαίνει και τι βγαίνει» από τους λογαριασμούς του Δημοσίου.

Με απλά λόγια, εάν ΤτΕ που είναι το “ταμείο” του ελληνικού Δημοσίου πληρώσει τον Αύγουστο του 2013 μια οφειλή προηγουμένων ετών, θα την υπολογίσει στο ταμειακό έλλειμμα, αλλά στο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα εμφανιστεί καθώς το κονδύλι αφορά προϋπολογισμό προηγούμενου έτους.

Αντίστροφα, μπορεί π.χ. στο δημοσιονομικό πεδίο να υπολογιστεί ένα κονδύλι από το ΕΣΠΑ το οποίο δικαιούται η χώρα, αλλά η ΤτΕ δεν θα το υπολογίσει μέχρι να εισπραχθεί.

Συγκεκριμένα :

1 Περιλαμβάνεται η κίνηση των λογαριασμών διαχείρισης δημοσίου χρέους, που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Περιλαμβάνει και πληρωμές τοκοχρεωλυσίων περασμένων ετών και όχι της χρονιάς που εξετάζεται. Στον κρατικό προϋπολογισμό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά όχι το πρωτογενές αποτέλεσμα της χρονιάς που εξετάζει η Τρόικα.

2. Δεν περιλαμβάνονται επίσης δεδουλευμένοι τόκοι ύψους 4.751 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα που συμμετείχαν στο PSI, καθώς και τόκοι ύψους 519 εκατ. ευρώ λόγω της επαναγοράς χρέους, που καταβλήθηκαν με τη μορφή βραχυχρόνιων τίτλων του EFSF.

3. Περιλαμβάνονται αντιθέτως δαπάνες ύψους περίπου 4,632 δισ. ευρώ (από τα 8 δισ.) που έγιναν και αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, που είναι μεν απαίτηση της Τρόικα αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό εξετάζονται ξεχωριστά, σε διαφορετικό πίνακα οφειλών.

4. Δεν περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Επιπλέον, τόσο στα στοιχεία δανειακών αναγκών που ανακοινώνει  η ΤτΕ όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που εξετάζει η Τρόικα,. δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMP). Αυτό συμβαίνει επειδή η απόφαση για την προσφορά τους ελήφθη φέτος, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που ως νόμος του κράτους, δεν έχει αλλάξει. Είναι όμως πραγματικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο και περιλαμβάνονται στο πλεόνασμα των 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε όλες τις μετρήσεις περιλαμβάνονται όμως και τα 100 εκατ. ευρώ των ANFAs (κέρδη από ελληνικά ομόλογα) που «χάρισαν» στη χώρα μας οι κεντρικές τράπεζες της Πορτογαλίας και Βελγίου τον Αύγουστο.

2.       ΡΩΣΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

trapezakyprou11092013Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τρ. Κύπρου εξέλεξε σήμερα τον ακαδημαϊκό Κρίστη Χασάπη και τον Vladimir Strzhalkovskiy ως πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Τράπεζας, αντίστοιχα.

Το 16-μελές συμβούλιο εκλέχθηκε από τη συνέλευση της Τράπεζας με ποσοστά, που όπως ανακοινώθηκε ξεπερνούν το 50%.

Σε πνεύμα ομόθυμης συναίνεσης και αποφασιστικότητας το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του, τους πελάτες της Τράπεζας, τους καταθέτες και τους οφειλέτες και με αποφασίστηκες ενέργειες να δώσει το στίγμα μια νέας εποχής.

Στην ψηφοφορία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο  πήραν μέρος περισσότεροι από 3.500 μέτοχοι. Οι υποψήφιοι ήταν 46. Τα 16 μέλη του νέου Δ.Σ. στο οποίο μετέχουν και έξι Ρώσοι υπήκοοι, είναι οι: Βράχας Ξάνθος, Γιαλέλης Μαρίνος, Γιαννάς Μάριος, Γιασεμίδης Ανδρέας, Ζωγραφάκης Ιωάννης, Καλοχωρίτης Μάριος, Κατσαρός Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Άδωνης, Χασάπης Κρίστης, Χατζηπαπάς Κώστας, Ανσιάκοβα Αντζέλικα, Τσιτσικασβίλι Δημήτρη, Ουραζόφ Ερισκάν, Λοτζιέφσκι Ιγκόρ,Σμετανίν Αντόν, και Τρασκόφσκι Βλαντιμίρ

 

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθησαν  οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, με αντιδράσεις παλαιών κυρίως μετόχων που επιρρίπτουν ευθύνες στο τέως και στο μεταβατικό συμβούλιο για την απομείωση της αξίας των μετοχών τους στο 1 σεντ ή στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

3.      Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ «ΑΓΝΟ»

agno11092013Έντονο είναι πλέον το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη για την ΑΓΝΟ καθώς οι φήμες φαίνεται να επιβεβαιώνονται απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας, που αν και κρατά ανοικτές τις πόρτες της, δεν έχει παραγωγή απ’ τον περασμένο Μάιο.

Ο ομογενής επιχειρηματίας, όπως σημειώνει στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων της ΑΓΝΟ Γιώργος Κουσαξίδης, επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρείας στα μέσα Αυγούστου, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Θοδωρής Ζαγοράκης, σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων Σαββίδη, και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον οικονομικό διευθυντή της Κολιόας – ιδιοκτήτριας της ΑΓΝΟ, Θέμη Κωστόπουλο.

Πριν από λίγες ημέρες δε, σε συνάντηση του Σωματείου των Εργαζόμενων της ΑΓΝΟ με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και στελέχη της εταιρείας, όπου συζητήθηκε η προοπτική επιχειρησιακής σύμβασης, νομικός εκπρόσωπος της γαλακτοβιομηχανίας ανέφερε στους εργαζόμενους ότι δεν τίθεται πλέον θέμα στρατηγικού επενδυτή, αλλά αγοραστή, ρίχνοντας στο τραπέζι το όνομα του Ιβάν Σαββίδη.

Τα χρέη της ΑΓΝΟ αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατομμύρια αφορούν τη μητρική Κολιός, τα 17,5 παλιά δάνεια της ΑΤΕ που δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί και τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.

4.       ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που ξεκινούν την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το ότι 618 συνάδελφοί τους μπαίνουν στην κινητικότητα.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία διατύπωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, φόβους ότι επιδιώκεται η αποδυνάμωση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό, υποστήριξαν, κρύβεται πίσω από σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

5.      ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ

Μέχρι δύο χρόνια και πενήντα ημέρες πρέπει να περιμένουν αρκετές επιχειρήσεις για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται, καθώς οι περισσότερες ΔΟΥ έχουν αγνοήσει επιδεικτικά την εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών.

Την ώρα που η αγορά εξακολουθεί να βυθίζεται στον έκτο χρόνο ύφεσης και η ρευστότητα να «αγνοείται», παρά την καθημερινή προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να πείσουν περί του αντιθέτου, οι περισσότερες εφορίες της χώρας, λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού που ούτε με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δίνουν τη «χαριστική βολή» σε δεκάδες χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις. 

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι μέσα σε μια εβδομάδα οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ να αυξηθούν έως και 10,41%, φθάνοντας προχθές, 9/9, τις 12.442, από τις 11.269 που ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το συνολικό ποσό προς επιστροφή ανήλθε σε 1,1 δισ. από 987,3 εκατ.  που ήταν μια εβδομάδα πριν και το μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 402 ημέρες! Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει ζητήσει την άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ που «λιμνάζουν», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ

πηγή: www.minpress.gr