Τέλος τα μετρητά στις Εφορίες
Aποκλειστικά με επιταγές ή με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες θα γίνονται οι πληρωμές στις εφορίες, με τη χρήση των μετρητών να περιορίζεται μόνο για πληρωμές στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.
Αυτή είναι η εντολή που έδωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών για την παρακολούθηση της κίνησης κεφαλαίων στην αγορά, αλλά και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος.
Έτσι, με βάση τις νέες οδηγίες του κ. Θεοχάρη η είσπραξη εσόδων, «με την έκδοση διπλοτύπου παραστατικού είσπραξης τύπου Α’, θα διενεργείται μόνο για τα έσοδα των οποίων η είσπραξη δεν μπορεί να διενεργηθεί σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛ.ΤΑ».
Η προαναφερθείσα επομένως είσπραξη θα διενεργείται αποκλειστικά με επιταγές ή με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ενώ οι επιταγές θα οπισθογραφούνται από υπάλληλο του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, στον οποίο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα αυτό με ημερήσια διαταγή του προϊσταμένου της ΔΟΥ.
Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται φυσικά, εφόσον τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που παρέχεται από τους δήμους και εφόσον η ΔΟΥ υποδοχής έχει ενταχθεί στο νέο TAXIS και έχει λειτουργήσει ως ενοποιημένη μηχανογραφικά με τη ΔΟΥ της οποίας έχει ανασταλεί η λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πακέτο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση κυρίως του ΦΠΑ.
Σε πρώτη φάση το πλαφόν των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα αναμένεται να οριστεί στα 500 ή ακόμη και στα 300 ευρώ.
Φόρος πολυτελείας μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας
Από τα μέσα Οκτωβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ενσωματώσει στα ειδοποιητήρια και τον φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται από φέτος σε Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ. εκ.).
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κυβικών εκατοστών και με συντελεστή 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, αλλά και πισίνες.
Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2008 έως και το 2012, δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% στο τεκμήριο και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003, δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αλλά μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη δημιουργία ενός ειδικού τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι για τις επικείμενες υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές τους (π.χ. μη υποβολή εγκαίρως της φορολογικής δήλωσης ή της περιοδικής δήλωσης απόδοσης ΦΠΑ, μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και ακινήτων ή των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών).
Εν τω μεταξύ, δύο διαφορετικές παρατάσεις για το Ε9 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2013.
Η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013.
Τράπεζα Ελλάδος: Δεν υπάρχουν αποκλίσεις από το πλεόνασμα
Επισημάνσεις διατύπωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), με αφορμή δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της ΤτΕ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν «μεγάλη απόκλιση» μεταξύ τους.
Στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ αναφέρει τα εξής:
Στο ταμειακό αποτέλεσμα της Τραπέζης της Ελλάδος παγίως καταγράφονται μόνο οι συναλλαγές που αφορούν στις ταμειακές κινήσεις του Κράτους μέσω των λογαριασμών του στην Τράπεζα της Ελλάδος στην χρονική περίοδο αναφοράς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4.632 εκατ. ευρώ, οι οποίες και αναγράφονται στην υποσημείωση 4 του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ («Καθαρές δανειακές ανάγκες κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση», 10/9/2013). Η αποπληρωμή αυτή (4.632 εκατ. ευρώ) δεν επηρεάζει βεβαίως το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε εθνικολογιστική βάση διότι όπως είναι γνωστό οι οφειλές αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί στο αποτέλεσμα των ετών που δημιουργήθηκαν.
Παράλληλα, στο ταμειακό αποτέλεσμα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ (υποσημείωση 5 στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΤτΕ) από μεταφορά αποδόσεων Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Το Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιλαμβάνει την πληρωμή και είσπραξη των προαναφερθέντων ποσών στο τροποποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Συνεπώς, εάν γίνει η σχετική αναγωγή, δηλαδή από τις δαπάνες του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ αφαιρεθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στα έσοδα του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ προστεθεί το ποσό από τη μεταφορά αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο Δελτίο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος ταυτίζεται με εκείνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2.922 εκατ. ευρώ).
Ανδρέας Χριστοδουλάκης
πηγή: www.minpress.gr