• ΟΙ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

samaras16092013Με τρία ταξίδια στο εξωτερικό στις επόμενες 20 ημέρες   ο πρωθυπουργός  θα διεκδικήσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας χωρίς νέα μέτρα, αλλά και επενδύσεις ικανές να αλλάξουν το οικονομικό κλίμα στη χώρα.

Τα βασικά επιχειρήματα  του κ. Σαμαρά θα είναι αφενός ότι με τις θυσίες της κοινωνίας η χώρα επιτυγχάνει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου, ότι, εάν ο σχεδιασμός του δεν προχωρήσει, θα αποσταθεροποιηθεί  η κυβέρνηση και η χώρα. Όλοι άλλωστε αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει υπερβολική ανοχή και ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της.

ΟΙ …ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Τη στιγμή όμως που ο Πρωθυπουργός προετοιμάζει αυτά τα ταξίδια σε Βρυξέλλες, ΗΠΑ και Ισραήλ για συναντήσεις κορυφής με Μπερόζο, Ρομπάι, Σουλτς, Κριστίν Λαγκάρντ και Μπ. Νετανιάχου, πολλαπλασιάζονται τα “δοτά” δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η τρόικα έρχεται στην Ελλάδα με …άγριες διαθέσεις! Και ότι…δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της, επιμένοντας στη συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας, προκειμένου να βγουν τα νούμερα που οι δανειστές επιθυμούν.

Τα δημοσιεύματα αυτά, που έχουν πηγές τους την Κομισιόν και την τρόικα, στόχο έχουν να “μαζέψουν” τον Α.Σαμαρά και τον Ε.Βενιζέλο, οι οποίοι, με αφορμή το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος στον ελληνικό προυπολογισμό, άρχισαν να …κάνουν νερά ως προς το σκέλος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν (κατά την άποψη των δανειστών), ώστε να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση από αυτούς του “κενού” των 2, 5, ή 11 δισ μόλις λήξει το παρόν μνημόνιο.

Είναι δε τόσο καλά “δεμένα” τα δημοσιεύματα, ώστε φθάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο Α.Σαμαράς επιδιώκει εντυπωσιακή έξοδο μέσω κλιμακούμενων ενεργειών και προσφυγή στις κάλπες με όπλο μια ισχυρή άρνηση στην τρόικα για νέα μέτρα!

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

- Η αρχή θα γίνει την Τρίτη, όπου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς.  Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ταξίδι πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει ο ίδιος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως,  ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα έχει μαζί του όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους αλλά και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα.

- Επόμενος «σταθμός» του πρωθυπουργού θα είναι οι ΗΠΑ, όπου θα μεταβεί στις 30 Σεπτέμβρη προκειμένου να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της συνεδρίασης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς ομολόγους του, αλλά και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Θεωρείται δεδομένο ότι και στο ραντεβού αυτό θα κυριαρχήσει στην ατζέντα η πορεία υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα.

- Στο ίδιο πλαίσιο προετοιμάζει τη διακυβερνητική διάσκεψη στο Τελ Αβίβ στις 7-8 Οκτωβρίου, η οποία θεωρεί ότι θα εμπεδώσει τη συμμαχία με την ισραηλινή κυβέρνηση. Η  συμμαχία αυτή θα ενισχύσει γεωστρατηγικά την Ελλάδα και θα τη βοηθήσει στις κινήσεις για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Είναι σαφές πως εφόσον ο Πρωθυπουργός εξασφαλίσει “στήριξη” στην κυβέρνησή του και …μαζευτούν οι υπάλληλοι της τρόικας από τα αφεντικά τους, η χώρα μπαίνει σε μιά πιο σταθερή και βέβαιη για το αύριο πορεία.

Αν αυτό δε γίνει δυνατό, οι πολιτικές εξελίξεις θα “τρέξουν”, καθώς ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ δε μπορεί να περάσει πλέον νέα μέτρα αφαίμαξης των πολιτών. Εννοείται ότι και ο Α,Σαμαράς που ηγήθηκε όλης της προσπάθειας για να μπει μία τάξη στο “μαγαζί Ελλάς”, δε θα “αυτοκτονήσει πολιτικά για να υλοποιήσει τα πιθανά νέα …βίτσια των δανειστών και των υπαλλήλων τους.

  • ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

apergies16092013Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα.

- Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.

- Ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

- Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί Δευτέρα και Τρίτη.

- Οι δάσκαλοι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο.

- Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους,  κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΛΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

mnimonio16092013Αισιόδοξος πως με την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και τις αποκρατικοποιήσεις η χώρα θα αρχίσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από το μνημόνιο, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως αν χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν από τη λήξη ομολόγων, αυτό θα γίνει χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους.

Ξεκαθαρίζει επιπλέον ότι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να καλυφθεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν θα επιβληθούν, όπως λέει, νέοι φόροι. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το κενό να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ο κ. Σαμαράς κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα από τη στιγμή που η χώρα πιάνει τους στόχους της και μάλιστα επισημαίνει πως το 70% του πλεονάσματος θα επιστρέφεται στην κοινωνία. «Οι δανειστές μας έχουν ήδη συμφωνήσει μαζί μας ότι το 70% θα διατεθεί για ανακούφιση αδικιών που έγιναν, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας» τονίζει, φέρνοντας μάλιστα ως παραδείγματα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, τους οποίους χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αδικημένους».

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί ενός πιθανού τρίτου πακέτου βοήθειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, σημειώνει πως από τη στιγμή που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της οι εταίροι έχουν δεσμευτεί για βοήθεια χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους. «Αυτά που ακούτε, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, είναι κάτι που ήδη προβλέφθηκε από πέρσι, αφορά μικρά σχετικά ποσά και έχουν δεσμευτεί να μας καλύψουν χωρίς νέους όρους και χωρίς νέα συμφωνία, φτάνει εμείς να πιάνουμε τους στόχους μας» λέει ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός εστιάζει ακόμη στην ανάγκη να υπάρξουν μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με αυστηρότερους ελέγχους έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερα έσοδα. «Ήδη, από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι αυτό το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί. Αν το κερδίσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο πέρα» δηλώνει, στέλνοντας το μήνυμα πως όσο ταχύτερα συμμορφωθούν όλοι με τις υποχρεώσεις τους, τόσο ταχύτερα θα μειωθούν και τα φορολογικά βάρη.

Παράλληλα απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, εξαπολύοντας σφοδρή «επίθεση» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λεει, «ο κ. Τσίπρας έχει μεγάλη αγωνία, αληθινό άγχος, γιατί βλέπει ότι η πολιτική μας αρχίζει να αποδίδει». «Οι εκλογές θα γίνουν όταν λέει το Σύνταγμα, όχι όποτε το θέλει ο κ. Τσίπρας, που δίνει την έσχατη μάχη να ματαιώσει τη σταθεροποίηση της χώρας και τη δημοσιονομική εξυγίανση», προσθέτει.

Δηλώνει μάλιστα πως οι εκλογές σήμερα θα σήμαιναν νέα αστάθεια, νέα αβεβαιότητα και πως οι θυσίες, που έγιναν ως τώρα από τον λαό, θα πήγαιναν χαμένες. «Η Ελλάδα βιάζεται να βγει από την κρίση, ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να μην ξεκολλήσει η χώρα από το χθες, δεν θα του κάνουμε τη χάρη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς αποκλείει και τα σενάρια τριπλών εκλογών τον Μάιο, σημειώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όταν θα έχουν φανεί απολύτως τα αποτελέσματα και η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια και την κρίση.

Για το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει ότι η διοίκησή του δεν θα περάσει σε ξένο έλεγχο, ενώ εν όψει των δημοτικών εκλογών δηλώνει πως αξίζει να γίνει συζήτηση για αλλαγές στο σύστημα ανάδειξης των δημάρχων, κάτι που θα επιτευχθεί σε συνεργασία με τα κόμματα και τους κυβερνητικούς εταίρους.

  • Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

tsipras16092013Απόλυτα αρνητικός στο νόμο που διέπει σήμερα τη λειτουργία των τραπεζών είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Άποψή του είναι – και έτσι τη διατύπωσε στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη – ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει και αν δεν αλλάξει αμέσως, να υπάρξει εποπτεία του κράτους στον τραπεζικό τομέα. “Τα χρήματα του ΤΧΣ με τα οποία ανακεφαλαιποιήθηκαν οι τράπεζες, είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και μέρος του δημόσιου χρέους”, τόνισε. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε με βάση αυτή του τη λογική, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες, ώστε αυτές να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν διαγραφές χρεών φυσικών προσώπων, αγροτών  και επιχειρήσεων.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι τράπεζες θα τεθούν υπό δημόσιο εθνικό έλεγχο. Έκανε μια μικρή παύση, και το ξανάπε πιο ξεκάθαρα: Δεν φοβάμαι τη λέξη, θα εθνικοποιηθούν!

Η νέα “σεισάχθεια”, όπως την προσδιόρισε ο κ. Α. Τσίπρας, αναμένεται να προκαλέσει από σήμερα πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων.

  • ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προστασία της κοινωνίας αποτελούν πυλώνες του ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

Παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στόχος του είναι είναι η ανόρθωση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο. Δηλαδή, με δημόσιες επενδύσεις, αλλά και με την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. «Αυτός είναι, άλλωστε, και ο μόνος τρόπος για την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου», ανέφερε, κάνοντας λόγο για τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

«Πρώτον, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ήδη συμπύκνωσα στο τρίπτυχο: πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά, δεύτερον, με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και τρίτον, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης σε πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, από τα οποία αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.»

Ανύπαρκτο το πρωτογενές πλεόνασμα

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερή πολιτική επιλογή και όχι δέσμευση προς τρίτους. «Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας.  Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να μπορεί η οικονομία μακροπρόθεσμα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων», είπε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι, μην έχοντας κάτι άλλο να αναδείξει, το έχει καταστήσει σε βασικό επικοινωνιακό όπλο και υποτιθέμενο τελικό στόχο της οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ισχυρίζεται ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα ενώ δεν καταβάλλει δαπάνες συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις και ενώ δεν επιστρέφει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, συνολικού ύψους 683 εκατ. ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Και, επιπλέον, επειδή αυθαίρετα εγγράφει στον προϋπολογισμό ως «μη τακτικό έσοδο» την επιστροφή του κέρδους 1,5 δισ. τον Ιούλιο που είχαν αποκομίσει από την αγορά ελληνικών ομολόγων οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Ξεχνώντας να πει στον ελληνικό λαό ότι το έσοδο αυτό πηγαίνει κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το πλεόνασμα, λοιπόν, για το οποίο μιλάει ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλώς εικονικό. Είναι πραγματικά ανύπαρκτο.Είναι καινοτομία της δημιουργικής λογιστικής, που απλώς θυμίζει ανάλογα “θαύματα” του παρελθόντος τα οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού, εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Με την εφικτή σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιμα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Και πιο συγκεκριμένα, από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων και από τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

«Η χώρα ζει μια κόλαση»

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι έχει ως στόχο να προλειάνει το έδαφος για το τρίτο μνημόνιο που είναι έτοιμος να υπογράψει. «Έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο “success story” δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε, μάλιστα, αν κάποιος πιστεύει στα αλήθεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ύφεσης όσο συνεχίζονται τα μνημόνια, «τη στιγμή μάλιστα που αυτό έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον κ. Σαμαρά, από το Νοέμβριο του 2012». «Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δε σας ρώτησε. Επέλεξε να περιγράψει μελλοντικούς παραδείσους, όταν η χώρα ζει μια κόλαση», συμπλήρωσε.

Ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην απαίτηση των δανειστών για λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιστέγασμα διαδοχικών ενεργειών υποβάθμισής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, απορρίπτει χωρίς συζήτηση αυτήν την ιδιότυπη και υστερόβουλη αξίωση των δανειστών, η οποία αγγίζει το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Ανταπαντάμε στη διάλυση με ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και εξωστρεφή ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – που, σε κάποιο βαθμό, προϋπήρχε αλλά την απαξίωσε η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και βρίσκεται σε σύγχυση.

Επιπλέον, ο κ. Κεδίκογλου τονίζει ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέφυγε σε ένα σωρό ανακρίβειες και στηρίζεται σε εκτιμήσεις σε βάρος της Ελλάδας που προέρχονται από αριστερούς υποψήφιους στη Γερμανία.

Αναλυτικά:

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί καν να καταλάβει τι λένε οι δημοσκοπήσεις, ειδικά για τον ίδιο και το κόμμα του. Πώς να καταλάβει τι λένε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία;

Ο ίδιος μπερδεύει το χρηματοδοτικό κενό με το δημοσιονομικό κενό και επικαλείται εκτιμήσεις σε βάρος της Ελλάδας προερχόμενες από αριστερούς υποψηφίους στη Γερμανία. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, τις θέσεις αυτές δεν τις υιοθετεί κανείς.

Κατέφυγε σε ένα σωρό ανακρίβειες και κατέληξε στο επιχείρημα να μιμηθούμε τη Βολιβία! Ευτυχώς η Ελλάδα παραμένει στην Ευρώπη παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το αντίθετο.

Πάντως, η σύγχυσή του συναγωνίζεται πλέον τα ψέματα και τις αντιφάσεις του».

 

  • ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ – ΤΑ DISTRESS FUNDS ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

tte216092013Η μεγάλη ώρα για τη ριζική αλλαγή στο επιχειρηματικό σκηνικό, έφθασε. Μεγάλες καταχρεωμένες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, θα βρεθούν σύντομα σε ξένα χέρια.

Οι τράπεζες, στο πλαίσιο της αναγκαίας πολιτικής που επιβάλλεται να ακολουθήσουν για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα προβληματικά θαλασσοδάνεια που έχουν δώσει, είναι έτοιμες να δεχθούν τις προσφορές που θα τους γίνουν από τα “κοράκια” των distress funds, που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα στην Αθήνα. Πρόκειται για τα distress funds Carlyle, Baupost, Wellington, Blackstone και Oaktree. Οι κλάδοι που  ελκύουν είναι ο ξενοδοχειακός, ο κατασκευαστικός, η ενέργεια και το λιανεμπόριο.

Τα ξένα funds προσφέρουν για καλές περιπτώσεις εταιρειών 30 ευρώ στα 100 ευρώ δάνειο, ενώ η τιμή πέφτει πολύ χαμηλότερα για περιπτώσεις εταιρειών με τεράστια προβλήματα και χωρίς προοπτική. Σημειώνεται ότι τα funds ελάχιστα ενδιαφέρονται για assets που πιθανόν έχουν οι εταιρείες, αν αυτά δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα ή ρευστοποιήσιμα.

Ήδη οι τράπεζες, για τον μεγάλο – αναμενόμενο – όγκο δουλειάς, ενισχύουν τα τμήματα διαχείρισης προβληματικών δανείων, ενώ βρίσκονται σε επικοινωνία με τους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες, προκειμένου να ανιχνεύσουν τις διαθέσεις τους.

Είναι αλήθεια, ότι ΑΡΚΕΤΟΙ  ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΚΑ-ΤΑ-ΧΡΕ-Ω-ΜΕ-ΝΟΙ στις τράπεζες που χρωστάνε και μισθούς μηνών στους εργαζόμενους, ετοιμάζονται για το…μεγάλο κόλπο της ζωής τους: Κρυπτόμενοι πίσω από distress funds, ετοιμάζονται να πάρουν πίσω τις εταιρείες τους, ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, σε εξευτελιστικές τιμές. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στη χώρα και …καλά θα κάνουν οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ να προσέξουν πολύ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ.

Όλες οι γνωστές περιπτώσεις υπερχρεωμένων ΕΠΩΝΥΜΩΝ στις τράπεζες, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ στενά από ανταγωνιστές τους, Έλληνες και ξένους, οπότε …ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον! Και ο ήλιος αυτός, θα κάψει όχι τόσο τους “μάγκες” επιχειρηματίες ή τους “λαδωμένους” υψηλόβαθμους, αλλά και “πολιτικά στελέχη” που ετοιμάζονται να παίξουν το ρόλο του …μεσάζοντα,  …ΔΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, προκειμένου να μείνουν οι επιχειρήσεις σε ελληνικά χέρια…

*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ SITE BANKWARS.GR

  • ΟΚΤΩ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS

lehmanbrothers16092013Η εφημερίδα Die Welt υπολογίζει χονδρικά το δημοσιονομικό κόστος της κρίσης σε οκτώ τρισεκατομμύρια ευρώ. Εφαλτήριο για την εκδήλωσή της αποτέλεσε ακριβώς πέντε χρόνια πριν, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, η πτώχευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.

Η κατάρρευση της Lehman ήταν το αποκορύφωμα της «φούσκας» που γιγάντωσε ο ανεξέλεγκτος δανεισμός στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Οι επιπτώσεις αυτών είναι γνωστές: η παγκόσμια οικονομία συμπαρασύρθηκε βαθμιαία σε βαθιά ύφεση, τα κράτη αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν πακέτα δισεκατομμυρίων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες διασώθηκαν ενισχύθηκαν με δισεκατομμύρια από την «τσέπη» των φορολογουμένων.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών (G20) υποσχέθηκαν τότε ότι στο εξής κανένας «παίκτης» των χρηματαγορών δεν θα αφήνεται να δρα ανεξέλεγκτα. Επιπλέον προανήγγειλαν μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποτραπεί στο εξής η κατάρρευση μίας τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και ώστε να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι το κόστος της κερδοσκοπίας των τραπεζών.

Τα χρέη παραμένουν υψηλά

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman, τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε να επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Οι περισσότερες απαντήσεις τείνουν μάλλον στο «ναι, αλλά». Ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank, προειδοποιεί ότι είναι νωρίς για να δοθεί σήμα λήξης συναγερμού. Παρόμοια άποψη έχει και το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.

«Έχουμε κάνει σίγουρα αρκετά. Οι τράπεζες είναι σήμερα καλύτερα εφοδιασμένες με ίδια κεφάλαια» δήλωσε στη DW ο Μάρτιν Φάουστ από το School of Finance and Management της Φρανκφούρτης. Ωστόσο, σημειώνει ο γερμανός ειδικός, αν μία «συστημικά σημαντική» τράπεζα κινδυνεύσει σήμερα, θα πρέπει να πάλι να στηριχθεί με χρήματα των φορολογουμένων. Όπως προσθέτει ο Μ. Φάουστ, οι μεγάλες τράπεζες με διεθνές φάσμα συναλλαγών θα έπρεπε να έχουν υποστεί συρρίκνωση.

Ο Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και επικριτής της παγκοσμιοποίησης, αναγνωρίζει μεν τις προόδους που έγιναν στην κατεύθυνση της ρύθμισης των χρηματαγορών, ωστόσο όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει σε καμία περίπτωση. «Τα επίπεδα του χρέους παραμένουν το ίδιο υψηλά. (…) Καθόμαστε πάνω σε μία φούσκα χρέους, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε προβλήματα».

Ένα ακόμη βήμα για την αποτροπή κρίσεων στην Ευρώπη έγινε προ ημερών, μετά την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου στα σχέδια δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, υπό τη «σκέπη» της ΕΚΤ, η οποία προβλέπεται να είναι «ετοιμοπόλεμη» σε ένα χρόνο από σήμερα.

Μπορούσε να είχε αποτραπεί;

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στη σύνοδο του G20 στην Αγ. Πετρούπολη είχε συνταχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων ελέγχου για τις «σκιώδεις» τράπεζες, δηλαδή τις εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα οικονομικά ινστιτούτα που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του τραπεζικού ελέγχου.

Είναι σαφές ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο «εργοτάξιο» των χρηματαγορών. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε περίπτωση νέας επείγουσας κατάστασης θα υπάρχει ένα στοιχειώδες σχέδιο δράσης, σε αντίθεση με την 16 Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά την κατάρρευση της Lehman, όταν επικρατούσε πλήρης άγνοια για το «δέον γενέσθαι». Το ερώτημα, αν έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία της Lehman και να μην παρασυρθεί η παγκόσμια οικονομία στη δίνη της κρίσης, παραμένει μέχρι ακόμη αναπάντητο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκείνες τις κρίσιμες μέρες του 2008 υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν ο Χένρι Πόλσον, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Επικεφαλής της Lehman Brothers την ημέρα της κατάρρευσής της ήταν ο άσπονδος εχθρός του Πόλσον, Ρίτσαρντ Φαλντ.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr