• Διευκρινίσεις για το Ε9

Διευκρινίσεις για την υποβολή του Ε9 εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά το κάλεσμα του γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη στους φορολογούμενους, μέσω twitter, να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα αγροτεμάχια μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε σχετική του ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα ακόλουθα:

Μεταβολές ακινήτων έτους 2013, που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να αναγράψει στον Πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι την 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις και εάν το φυσικό πρόσωπο είναι κύριος αγροτεμαχίων, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες στα ακίνητα που αναγράφονται στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων), που ίσως ζητηθούν κατά τη διαδικασία οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της.

Επικαιροποιήσεις ακινήτων έτους 2013 που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να πραγματοποιήσει στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Τροποποιήσεις στα στοιχεία των αγροτεμαχίων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, δύναται να πραγματοποιούνται μέχρι και την ανωτέρω ημερομηνία (14/10/2013) με την υποβολή νέας δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Ως εκ τούτου, καλούμε τους φορολογουμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου να μην προβαίνουν σε επικαιροποιήσεις δηλώσεων με αλλαγές μόνο στα αγροτεμάχια μέχρι και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος επικαιροποίησης μέχρι και την 14η Οκτωβρίου.

Παράδειγμα:

Φυσικό πρόσωπο εντός του έτους 2012 αποπεράτωσε μονοκατοικία επιφανείας 80 τ.μ. η οποία βρίσκεται εντός αγροτεμαχίου.

Ενέργειες:

Το φυσικό αυτό πρόσωπο οφείλει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 και να τροποποιήσει τα στοιχεία του κτίσματος στον Πίνακα 1 της δήλωσης (να απαλείψει τον κωδικό 99 – ημιτελές κτίσμα, στήλη 10 Ειδικών Συνθηκών) μέχρι και την 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Εάν κατά τη διαδικασία της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων ζητηθούν επιπρόσθετες πληροφορίες για το αγροτεμάχιο, αυτές οφείλει να τις χορηγήσει μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Το ίδιο φυσικό πρόσωπο μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, διαπιστώνει κάποιο λάθος στα περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου (π.χ. λανθασμένη αναγραφή της επιφάνειας), μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 αποκλειστικά για τον Πίνακα 2 της δήλωσης μέχρι την μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59 και να αναγράψει τα σωστά περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου.

  • Το Δημόσιο άντλησε 1,3 δις. ευρώ από έντοκα

money17092013Ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο μέσω της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. To επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο 4,02%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,94 από 1,87 στην προηγούμενη έκδοση.

«Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,02%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,939 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,94 φορές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

 

  • Μείωση χρέους από δωρεά

gdf17092013Υπουργική απόφαση, με την οποία το Δημόσιο αποδέχεται τη δωρεά των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Greece Debt Free», υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και προχωρά στην ακύρωσή τους, διαγράφοντάς τα, επί της ουσίας, από το σύνολο του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για τη διαγραφή δημοσίου χρέους, συνολικής ονομαστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «για την ισχυρού συμβολισμού πρωτοβουλία που ανέλαβε». Όπως είπε, «τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού».

  • Μέρκελ: όχι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

merkel17092013Το γερμανικό «όχι» σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hessische-Niedersächsische Allgemeine η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί απορρίπτει με τόση επιμονή ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η Άγκελα Μέρκελ απαντά: «Εάν προχωρήσουμε σε άφεση του χρέους μιας χώρας, θα θελήσουν το ίδιο και άλλες χώρες. Αυτό θα είχε συνέπειες για τους επενδυτές στις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

«Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη ανέκτησε αισθητά εμπιστοσύνη και θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε αβεβαιότητα», τονίζει η καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα πόσα χρήματα θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Η καγκελάριος υπενθυμίζει ότι όταν η γερμανική βουλή ενέκρινε το τρέχον πακέτο βοήθειας, η κυβέρνησή της είχε υποδείξει ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Ελλάδας και θα αποφασιστεί εάν η Αθήνα θα λάβει νέα βοήθεια «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το 2015-2016». «Εάν λοιπόν δημοσιοποιούσαμε από τώρα κάποιους αριθμούς, αυτοί δεν θα ήταν σίγουροι.

Πέραν τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις. Η χώρα αυτή κατάφερε κάποια πράγματα, με τα μέτρα που έλαβε. Θα πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», καταλήγει η καγκελάριος.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr