• ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ Α.ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

merkelΗ νίκη της Merkel και του CDU των χριστιανοδημοκρατών ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη.

Απομένει ακόμη ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά το βέβαιο είναι ότι η Merkel και το CDU θα είναι οι πρωταγωνιστές.

Για την Ελληνική οικονομία, οι μετεκλογικές δηλώσεις της Merkel δίνουν το στίγμα δεν θα υπάρξει χαλάρωση στην πίεση για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δήλωσε και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να πιέζει για μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να σκληρύνει την στάση της, εξέλιξη που ίσως καταγραφεί στην έκθεση προόδου της Τρόικα στα μέσα Οκτωβρίου.

Έως τώρα η Γερμανία στο μείζον ελληνικό πρόβλημα που είναι βιωσιμότητα του χρέους έχει λάβει ξεκάθαρη θέση.

Δεν συζητά haircut αλλά θα μπορούσε να εξετάσει ένα πακέτο ελαφρύνσεων με νέα χρονική επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων και άλλα.

Η ουσία είναι όμως ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο αποκλειστικά και μόνο με ένα μεγάλο, γενναίο και αποφασιστικό haircut 50% ώστε να μπορέσει η οικονομία να ορθοποδήσει.

Δυστυχώς αυτή η λύση με βάση τα τωρινά δεδομένα, δεν γίνεται δεκτή και όπως έχει διαφανεί θα χορηγηθεί ένα νέο δάνειο 11 δισεκ. ευρώ και παράλληλα θα τροποποιηθούν οι όροι των δύο παλαιότερων δανείων ύψους 245 δισεκ. ευρώ

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο χρηματιστήριο δεν θα αλλάξει δραματικά ή δομικά τα δεδομένα.

Αν η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο ολοκληρωθεί στο εύρος διακύμανσης 920-950 μονάδων από κλείσιμο 984 μονάδες στις 20 Σεπτεμβρίου δηλαδή σωρευτική πτώση από τα πρόσφατα υψηλά -10% αναμένεται σταθεροποίηση έως ότου γνωστοποιηθεί η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Οι 980 μονάδες είναι ένα άκρως ενδιαφέρον τεχνικό σημείο και θα διαπιστωθεί σήμερα να διασπαστεί, ωστόσο ακόμη και αν αυτό συμβεί πρέπει να αναφερθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι τα περιθώρια πτώσης δεν είναι μεγάλα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το βασικό σενάριο για υπέρβαση των 1250 μονάδων με στόχο τις 1400 μονάδες θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΑΦΜ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

afmΗ εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών σε δυσθεώρητα ύψη αναγκάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να προβεί σε νέα σκληρά μέτρα προκειμένου να καταφέρει να εισπράξει μέρος από τα χρωστούμενα.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου προβλέπει απώλεια «φορολογικής ταυτότητας», δηλαδή ΑΦΜ, για εκείνες τις εταιρείες που χρωστούν στο Δημόσιο κάτι που μεταφράζεται σε μπλοκάρισμα σε όλες τις συναλλαγές και κάθε οικονομική δραστηριότητά τους.

Οι επιχειρήσεις των οποίων το ΑΦΜ θα απενεργοποιηθεί δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες ή με χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να μεταβιβάζουν ακίνητα και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία» το υπουργείο Οικονομικών θέλει με αυτό τον τρόπο να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν πρώτα τις οφειλές τους για να πάρουν πίσω το ΑΦΜ κάτι που προβλέπεται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

 

  • Επικουρική σύνταξη και εφάπαξ ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές από 1-1-2015

ikaΑνάλογη με τις εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου θα είναι η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ, που θα πάρει κάθε ασφαλισμένος, από την 1/1/2015, οπότε και θα ισχύσει ο νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σε συνέντευξή του σε ιστότοπο, ο υπουργός σημειώνει ότι «στο παρελθόν και για πολλά χρόνια, οι συντεχνιακές πιέσεις για επίπεδα εφάπαξ πολύ υψηλότερα των εισφορών που είχαν πραγματικά καταβληθεί και οι διάχυτες πελατειακές λογικές του πολιτικού προσωπικού, οδήγησαν σε μια προβληματική διαχείριση του ζητήματος».

«Διασφαλίζουμε, ότι δεν θα υπάρξουν πλέον ελλείμματα στο μέλλον και ότι θα μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να λαμβάνουν παροχές εφάπαξ», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος, αναφερόμενος στην αδήλωτη εργασία, τόνισε ότι «τα ψέματα τελείωσαν και το φαινόμενο στο εξής θα αντιμετωπίζεται πλέον με αποτελεσματικότητα και συνέπεια».

«Διευρύναμε και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί ιστορικά, αυξήσαμε το κόστος της μη συμμόρφωσης των εργοδοτών», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι το όλο πρόβλημα των Ταμείων θα αντιμετωπισθεί, εκτός από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με το οργανωτικό νοικοκύρεμα των ταμείων και τις σημαντικές εξοικονομήσεις που αυτό συνεπάγεται, με την πρόσφατη τόνωση της απασχόλησης λόγω των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, με τη διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, την επέκταση του εργοσήμου, την οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας εγγυήθηκε την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και ανέφερε ότι από τα 27,6 δις συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του 2013, το 55,9% προέρχεται από κρατικούς πόρους.

  • Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

troikaΤο απόγευμα της Κυριακής, λίγο μετά τις επτά ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής τις τρόικας Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μόρς, με την οποία ξεκίνησαν ο έλεγχος των πιστωτών για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα  για την  κρίσιμη αξιολόγηση της ελληνική οικονομίας.

Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Η πρώτη θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει για τη κοινή Σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια για το EUROGROUP στις 14 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, μετά από την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομικών κι αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Η τρίτη φάση αφορά στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού», αποφάσεις που θα οδηγήσουν την επόμενη Άνοιξη και στα μέτρα για τη περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα, μετά και τις τελευταίες σοκαριστικές εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, αποτελεί ένα διαπραγματευτικό ατού για την κυβέρνηση. Άλλωστε, το λένε καθαρά και πολλά μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Φοβούνται ότι νέα  επιβολή μέτρων και περικοπών στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε  έκρηξη της βίας και θα ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή και γενικώς στην Ευρώπη τα ακροδεξιά-εξτρεμιστικά κόμματα.

Εάν μπει ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο των Ελλήνων μισθωτών, συνταξιούχων (αλλά και ανέργων) η προοπτική περαιτέρω διάλυσης του κοινωνικού ιστού θα είναι αναπόφευκτη, με τον κίνδυνο «εξαγωγής» της βίας να μην είναι καθόλου απίθανο φαινόμενο.

  • O βρετανικός Guardian έγραψε χθες, αναφερόμενος στην επικίνδυνη άνοδο της Χρυσής Αυγής, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μπορούν για πολύ ακόμα να αδιαφορούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των οικονομικών τους πολιτικών».
  • Tο αμερικανικό δίκτυο CNBC υπογράμμισε σε ρεπορτάζ του ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επιστρέφουν στην Αθήνα έχουν λάβει υπόψη ότι εάν ζητήσουν κι άλλα από την ελληνική κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολιτικούς που θα διστάσουν να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις τους.
  • H ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού Economist έγραψε ότι η Ελλάδα «είναι στο όριο». «Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης, αγωνίζονται να πληρώσουν τους φόρους ακίνητης περιούσιας τριών χρόνων. Οι φήμες έχουν κυκλοφορήσει για μια νέα περικοπή στις συντάξεις προκειμένου να κλείσει η “μαύρη τρύπα” στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά έχει μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες δημοσκοπήσεις».
  • Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal έδωσε οικονομικές διαστάσεις στα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα αναφέροντας ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παλεύει για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των δανειστών της, οι εξελίξεις μπορεί να συνιστούν μια “κρυφή ευλογία”».Η WSJ επισημαίνει ότι «την Κυριακή που θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της των δανειστών πριν εστιάσουν στα θέματα ρουτίνας, όπως ο μηνιαίος προϋπολογισμός και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, οι συζητήσεις ίσως επικεντρωθούν στο πόση ακόμη λιτότητα μπορούν να ασκήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, τη στιγμή που η ένταση στη χώρα χτυπάει “κόκκινο”» ενώ σύμφωνα με αναλυτές, που επικαλείται το δημοσίευμα «η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει για ευνοϊκότερους όρους στα πακέτα διάσωσης με την αιτιολογία ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας αυξάνουν την υποστήριξη προς τη Χρυσή Αυγή».
  • Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ρότζερ Κοέν στη στήλη του στους New York Times, με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη».Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Εάν εκφράσουν νέες απαιτήσεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα σπρώξουν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Η Γερμανία δεν έχει μάθει να παίζει το ρόλο της καλοπροαίρετης υπερδύναμης. Έχει έρθει η ώρα. Και μετά τις εκλογές της Κυριακής ίσως υπάρξει μεγαλύτερος χώρος ελιγμών. Η σκληρότητα προς την Ελλάδα γίνεται δεκτή στη Γερμανία, αλλά όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης “η χώρα είναι στα όριά της”».

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr