• ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

adedyΗ ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει για σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, νέα 48ωρη απεργία για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα Σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αντιφασιστική συναυλία στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Σημειώνεται ότι η σημερινή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό από τις 10:30, λόγω της συγκέντρωσης.

Απεργούν:

        • Δάσκαλοι και καθηγητές,
        • Η ομοσπονδία των εργαζομένων στις Εφορίες
        • Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία .
        • Οι δικαστικοί υπάλληλοι

Κλειστοί θα παραμείνουν, τέλος, σήμερα και οι Δήμοι όλης της χώρας λόγω της νέας 24ωρης απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 • Η ΤΡΟΙΚΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

taipedΤην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων, φέρεται να ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ηγεσία του Ταμείου παρουσίασε την έως τώρα υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι, μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΟΠΑΠ,  διαφαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2013.

Ωστόσο η τρόικα φέρεται να ζήτησε να προχωρήσουν από φέτος οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2014, όπως ΕΥΔΑΠ,  ΕΥΑΘ, λιμάνια, ΔΕΠΑ, προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ζητούν να επιταχυνθεί το sale and lease back των 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στο πρόγραμμα.

Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ότι το σχέδιο με τα ακίνητα είναι μεν «ώριμο» αλλά, ελλείψει προέδρου, δεν μπορεί να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο για να προχωρήσει η υλοποίησή του.

 • ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2,861 ΔΙΣ ΣΤΟ 8ΜΗΝΟ

pleonasmaΣτα 2,861 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα εξής:

“Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8-μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.502 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.484 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.861 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.414 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.496 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.893 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.906 εκατ. ευρώ ή 5,8% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ).Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.913 εκατ. ευρώ, 1.106 εκατ. ευρώ ή 3,7%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα τον Αύγουστο, μετά τις ανακατανομές που επήλθαν με την οριστικοποίηση των προσωρινών στοιχείων, οι άμεσοι φόροι υπερέβησαν το μηνιαίο στόχο κατά 259 εκατ. € ή 14,1% ενώ οι έμμεσοι φόροι κατά 63 εκατ. € ή 3,4%. Συγκεκριμένα, υπέρβαση σημείωσαν:

α) Οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 154 εκατ. € ή 91,4 %, λόγω της έναρξης είσπραξης των ΦΑΠ 2011 & 2012,

β) Οι φόροι περιουσίας κατά 75 εκατ. € ή 115,9%,

γ) Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 78 εκατ. € ή 51,1%,

δ) Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 25 εκατ. € ή 2,9%,

ε) Ο Φ.Π.Α. λοιπών προϊόντων, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κατηγορία εισπράξεων Φ.Π.Α., κατά 94 εκατ. € ή 12%.

Οι όποιες αρνητικές αποκλίσεις έναντι των στόχων ήταν περιορισμένες και εστιάστηκαν σε κατηγορίες εσόδων όπως ο Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α καυσίμων.

Σημειώνεται ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA’s – πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).

Από τα ως άνω στοιχεία προκύπτει ότι η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα περιορίστηκε στα 727 εκατ. € έναντι 1.060 εκατ. € του επταμήνου. Με την καλή πορεία των έμμεσων φόρων, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς και την ενθαρρυντική εικόνα των εισπράξεων από φόρους εισοδήματος και παρελθόντων οικονομικών ετών, εκτιμάται ότι η προσωρινή υστέρηση των φορολογικών εσόδων θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37.395 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.425 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.850 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.119 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.929 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.376).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.120 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.829 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012″.

 

 • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ  Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ! – ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

georgiadisΣυνεχίζεται το πάρτι στη υγεία, όπως καταγγέλλει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ήδη ελέγχονται 87 γιατροί για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί γιατρός ο οποίος συνταγογράφησε μέσα σε έναν μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, στα δίκτυα του οποίου έπεσαν άλλοι 60 γιατροί, έχουν γραφεί συνταγές φαρμάκων ακόμη και για νεκρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού που έχει γράψει παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Με την τρόικα συμφωνήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.

Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί θα απομακρύνονται. Εξάλλου, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr