- Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies - CEPR): Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Βορράς τις ευθύνες του απέναντι στην Ελλάδα
Tις προκλήσεις και τους κινδύνους που ενέχει για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Αθήνα, αναλύει σε νέα, ειδική έκθεσή του ο Charles Wyplosz, οικονομολόγος του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies - CEPR).
Όπως εξηγεί, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεινοπαθεί και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η χώρα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση του χρέους της. Υπαίτιες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που αντί να στηρίζουν τις χώρες του Νότου να αναδιαρθρώσουν εγκαίρως το χρέος τους, ωθούν στα άκρα τις αντοχές τους, μέσω της διαρκούς επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Τώρα πλέον ήρθε η ώρα για τους πιστωτές της Ελλάδας να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Τα άσχημα νέα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους είναι αυτά που τεχνηέντως τους απέκρυψε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Καγκελάριος A. Merkel: Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με τον Wyplosz, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τρομακτική:
- Το ελληνικό ΑΕΠ έχει καταβαραθρωθεί. Σωρευτικά η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ξεπερνά το 30% τα τελευταία 6 χρόνια.
- Η ανεργία στην Ελλάδα συνεχίζει να καλπάζει, ξεπερνώντας το 27% στο σύνολο και το 60% στους νέους.
- Στα τέλη του 2009, το ελληνικό χρέος βρισκόταν στο 130% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει εκτοξευθεί στο 175% έναντι του ΑΕΠ.
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνονται.
- Επισήμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, ωστόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να "αμαυρώνουν" τους ισολογισμούς τους.
"Όλα τα ανωτέρω συναινούν σε μια και μόνη πραγματικότητα: Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει τη δική της τραγωδία", σημειώνει ο οικονομολόγος του CEPR.
Aπό που προέκυψε όμως αυτή η ανθρώπινη - οικονομική τραγωδία της Ελλάδας; "Από την απροθυμία των πιστωτών της χώρας να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα", απαντά ο Charles Wyplosz.
Πλέον, συνεχίζει ο οικονομολόγος, η ελληνική πραγματικότητα και οικονομία περνούν από τη φάση του PSI+ στο στάδιο του PSI, ήτοι της αναδιάρθρωσης χρέους με την εμπλοκή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ).
Όπως σημειώνει στη συνέχεια το CEPR, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, κάνει λόγο για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 4% του ΑΕΠ. Αλλά το CEPR προειδοποιεί: Με το PSI+ του 2012, το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 30% έναντι του ΑΕΠ. Μια νέα ελάφρυνση που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ κρίνεται τουλάχιστον ανούσια και μη ρεαλιστική. Δεν αξίζει να πραγματοποιηθεί ούτε για συμβολικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα χρειάζεται μια απομείωση του χρέους της κατά 50-60% έναντι του ΑΕΠ...
"Οι υπερχρεωμένες και δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες του αδύναμου Ευρωπαϊκού Νότου τιμωρήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα για τον ισχυρό Βορρά να αναλάβει τις ευθύνες του...", διαμηνύει το CEPR.
- Κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΟ CNN: Θα έπρεπε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να γίνει νωρίτερα, αλλά έπρεπε πρώτα να σώσουμε την Ευρωζώνη από την πιθανή «μόλυνση»
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά τότε ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιος», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αμυνόμενη των αποφάσεων της τρόικας για την ελληνική διάσωση.
Μιλώντας στο CNN, η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την παραδοχή του ΔΝΤ πως είχε καθυστερήσει την αναδιάρθρωση, απόφαση που είχε τρομερές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, είπε: «αν είχαμε προτείνει νωρίτερα να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, δεν υπήρχε τείχος προστασίας και υπήρχε σαφής κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, επρόκειτο για ένα θέμα σχετικά με το “πότε και πώς κόβεις το χέρι και με ποιο τρόπο σταματάς τη μόλυνση προκειμένου να απομακρύνεις τον φόβο να καταρρεύσει το όλο σύστημα”.
Η επιλογή που κάναμε, πρόσθεσε, ήταν να χτίσουν οι Ευρωπαίοι το τείχος προστασίας τους πρώτα, προτού γίνει κάποια δραστική κίνηση για το ελληνικό χρέος.
“Ως εκ τούτου, ναι θα ήταν καλύτερα αν είχαμε συστήσει νωρίτερα (σ.σ. την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους), αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια μείζονα, μείζονα έκρηξη στο σύνολο της Ευρωζώνης” κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Να σημειωθεί ότι σε έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας είχε στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2012. Στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.
- ΑΡΘΡΟ των New York Times «συνιστά» στην Α. Μέρκελ να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα
Αλλαγή της γερμανικής πολιτικής έναντι της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και ειδικότερα έναντι της Ελλάδας υποστηρίζει, με κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «New York Times».
Η σύνταξη της εφημερίδας, με αφορμή την επανεκλογή της ‘Αγκελα Μέρκελ, αναφέρει ότι για να μπορέσει εκ νέου να ευημερήσει η Ευρώπη θα πρέπει η Γερμανία να τονώσει την κατανάλωση στο εσωτερικό της, να συμφωνήσει στη χαλάρωση των όρων διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες και να αποδεχθεί μια πιο ισχυρή τραπεζική ένωση.
Σύμφωνα με το άρθρο, η σαρωτική επικράτηση της κας Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές συνοδεύεται από αναπάντητα, μέχρι στιγμής, ερωτήματα, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η ενδεχόμενη συνεργασία της με τους Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, λόγω της σταθερής τους προσήλωσης στην ενίσχυση της ΕΕ, της βούλησής τους για ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στις προβληματικές χώρες και για τη λήψη μέτρων που θα ενισχύουν την κατανάλωση στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού.
Η αναγέννηση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι, ωστόσο, ένα εύκολο έργο, όπως τονίζεται, προσθέτοντας ότι μολονότι η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα και τις άλλες προβληματικές χώρες μοιάζει να έπιασε πάτο και τα ελλείμματα αρχίζουν να περιορίζονται, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, άνω του 25%, στην Ελλάδα και στην Ισπανία, είναι καταστροφικοί. Δημιουργείται μια γενιά χωρίς μέλλον, οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται, ενώ νεοφασιστικά κινήματα, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, σκληραίνουν τον εξτρεμιστικό τους λόγο, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της νεοϋορκέζικης εφημερίδας.
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι, παρά τις ευθύνες των προβληματικών χωρών για την πρόκληση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η σημερινή κακοδαιμονία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου οφείλεται κυρίως στα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν υπό την πίεση της ‘Αγκελα Μέρκελ,με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής στήριξης.
Τα εν λόγω μέτρα έπληξαν την ανάπτυξη και εξανάγκασαν τις κυβερνήσεις να περιορίσουν κοινωνικές παροχές που απευθύνονταν στους φτωχότερους πολίτες τους.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, παρά τις πρώτες απογοητευτικές δηλώσεις της κας Μέρκελ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική, ο τόνος που χρησιμοποιεί έναντι της λιτότητας μοιάζει να έχει αμβλυνθεί.
Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα είναι ο σχηματισμός μιας σοφής κυβέρνησης, ικανής να προβεί στις αναγκαίες μεταβολές και αρκετά ισχυρής ώστε να μπορέσει να πείσει τον γερμανικό λαό.
- Ποιοι απεργούν σήμερα - Αντιφασιστικό συλλαλητήριο από φορείς και κόμματα το απόγευμα.
Απεργούν σήμερα εφοριακοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, δικαστικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους Δήμους.
Το κέντρο της Αθήνας θα είναι ουσιαστικά κλειστό, καθώς στις 13.00 ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Η αστυνομία έδωσε εντολή να μείνουν κλειστοί από τις 11:30 οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός.
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο από κόμματα συνδικάτα το απόγευμα.
Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) συντονίζουν τις δυνάμεις τους και αντί για άλλη μια συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ΓΣΕΕ στόχος είναι «η αντιμετώπιση της βίας παράλληλα με την περιθωριοποίηση των απολογητών της βίας και του ναζισμού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αυτή η κινητοποίηση πρέπει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ειρηνικό συλλαλητήριο υπεράσπισης της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού. Η μαζική παρουσία μας θα αποτελέσει την πιο ηχηρή καταδίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Παύλου Φύσσα».
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, όλους του θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν από κοινού στον εκφασισμό της κοινωνίας.
Πρέπει να πούμε ένα «ηχηρό όχι στον εκφασισμό της κοινωνίας και στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής» υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.
Βασίλης Βαλαμβάνος
πηγή: www.minpress.gr