• Παράταση για την υποβολή καταστάσεων ΚΒΣ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής όλων των καταστάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84Α΄) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, καθώς και των ισοζυγίων για τις χρήσεις που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με Απόφαση που υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προθεσμίες παρατείνονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:

• Μέχρι την 18η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2,3.

• Μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 4,5,6.

• Μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7,8,9.

• Μέχρι την 28η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 0.

  • Τυρί φέτα, μόνο ελληνική!

H Ελλάδα είναι έτοιμη να εξαντλήσει τις νομικές δυνατότητες που έχει, φθάνοντας μέχρι και στην άσκηση βέτο, προκειμένου να αποτρέψει την εισαγωγή στην ΕΕ λευκού τυριού με την ονομασία «φέτα» από τον Καναδά, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και διεθνών σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά ο κ. Μελάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από τη ρητορική του οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην ΕΕ».

Με δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ, ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι είναι «αφελές» η χώρα μας να φοβάται μια τέτοια εξέλιξη, καθώς, όπως είπε, δεν είναι λογικό η Κοινότητα, που έχει η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε προϊόν χώρας-μέλους της, να επιτρέψει να χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του σήματος ποιότητας, «γεμίζοντας» την αγορά της με αντίστοιχο προϊόν τρίτης χώρας. «Αν χάσει η ΕΕ τη φέτα, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα», συμπλήρωσε.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μελάς, το θέμα χειρίζεται εντατικά το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ εκτίμησε ότι θα κλείσει πιθανώς σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης το Νοέμβριο. Σημείωσε, δε, ότι έχει ενημερωθεί σχετικά με επιστολή και ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επεσήμανε ότι «σαφώς και θα ήταν προτιμότερο να αναγράφεται, αλλά είμαστε σε ένα πλαίσιο που εξαρτάται από μια κοινή απόφαση που λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς, κάποιες θέσεις περνάνε, κάποιες όχι».

  • Νέα ΚΑΠ: Μεγάλες αλλαγές

Στο μεταξύ, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το σχέδιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, με (φιλόδοξο) στόχο στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 να έχει επέλθει μία κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με τον κ. Μελά, τα ψυχανθή και η κτηνοτροφία είναι οι δύο τομείς που αναμένεται να ενισχυθούν με τη νέα ΚΑΠ και το νέο καθεστώς που φέρνει για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα καθοριστούν στο προσεχές διάστημα. Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη των νέων αγροτών, ανέφερε ότι στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται χρηματοδότηση μέχρι 2% για τους νέους αγρότες (ηλικίας κάτω των 40), το οποίο μπορεί τελικά να φθάσει στο 1% ή 1,5%, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, δύο είναι οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ: Πρώτον, ότι η άμεση ενίσχυση των αγροτών θα δίνεται πλέον κατά 50% με στρεμματικό κριτήριο, ενώ το υπόλοιπο με άλλα κριτήρια, εκ των οποίων το κυρίαρχο θα είναι η περιβαλλοντική πολιτική. Και, δεύτερον, ότι πολλά επιμέρους ζητήματα που διευθετούνταν με οριζόντιες αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ, πλέον θα τα αποφασίσει κάθε χώρα από μόνη της.

«Εάν καταλήξουμε σε μία εθνική συμφωνία, τότε η ελληνική γεωργία θα μπορέσει να επωφεληθεί από τη νέα ΚΑΠ. Πρέπει να δούμε ποια αγροτική πολιτική θέλουμε και ποιες προτεραιότητες θέτουμε. Η γεωργία μπορεί να φέρει διατροφική επάρκεια και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε στο ποιους στόχους θέλουμε να πετύχουμε, με ορίζοντα το 2028 και όχι το 2020», συμπλήρωσε. Αναφορικά με την υπό διαμόρφωση πρόταση, το υπουργείο επιδιώκει να αρθούν αδικίες ή ανισόρροπες κατανομές ενισχύσεων που έχουν βάση σε παλαιά ιστορικά δικαιώματα.

  • Εκταμιεύθηκε η δόση προς την Κύπρο

Την εκταμίευση 1,5 δις ευρώ προς την Κύπρο, ποσό που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με τον ESM, το ποσό δεν εκταμιεύθηκε σε μετρητά, αλλά σε ομόλογα που εξέδωσε ο ίδιος, διάρκειας 18 μηνών, με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την Κύπρο σε δύο ισόποσες δόσεις των 750 εκατ. ευρώ, το 2029 και το 2030. Μετά και τη σημερινή εκταμίευση, η Κύπρος έχει λάβει μέχρι τώρα 4,5 δισ. ευρώ από τον ESM, έναντι συνολικής στήριξης από την πλευρά της Ευρωζώνης της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

 

  • Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Συνεχίστηκε για πέμπτο μήνα η βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην Eυρωζώνη, το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 96,9 μονάδες, με άνοδο 1,6 μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, με άνοδο κατά 2,5 μονάδες στην Ισπανία, 2,5 μονάδες -επίσης- στην Ιταλία, 1,6 μονάδα στη Γαλλία και 0,3 μονάδα στη Γερμανία.

Αντίθετα, επιδείνωση σημειώθηκε στην Ολλανδία όπου η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 0,9 μονάδες.

Συνολικά στην ΕΕ, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 2,4 μονάδες και άγγιξε στις 100,6 μονάδες, με τους κλάδους των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου να σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr