• ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

samarasΑπό το red tape που υπήρχε στο παρελθόν, εμείς στρώνουμε red carpet για τους επενδυτές” είπε ο πρωθυπουργός, στη συνάτησή του  με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

“Η χώρα έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση από δύο κόμματα που συμφωνούν με την ευρωπαϊκή προοπτική της. Σας καλώ να έρθετε μόνοι σας και να δείτε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει” είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ευνοεί τη χώρα μας, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό, που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις αφίξεις να πλησιάζουν στα 18.000.000.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, όπως ο επενδυτικός νόμος, αλλά και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που από τη μία προσφέρουν κίνητρα και από την άλλη άρουν πολλά εμπόδια και αγκυλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν.

Ο κ. Σαμαράς είπε  ότι σύντομα θα υπάρξει νέος νόμος για τη φορολόγηση των ακινήτων που να ευνοεί την αγορά και να αναθερμαίνει την οικοδομή και επανέλαβε ότι η δική του πρόθεση είναι να καθιερωθεί «flat rate tax» στο 15%, κάτι που ακόμα δε μπορεί να γίνει.

Τέλος, είπε ότι είναι σημαντικό ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, από το οποίο το 70% θα δοθεί για την ενίσχυση των πλέον αδύνατων πολιτών.

 

  • Ο ΤΟΜΑΣ ΟΠΕΡΜΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Β.ΣΟΙΜΠΛΕ

Tο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας  και το υπουργείο Εργασίας, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες τις “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”.

Επικρατέστερος για την θέση του υπουργού Οικονομικών θα ήταν ο μέχρι τώρα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αρχηγός του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτός από την Αντικαγκελαρία, μάλλον θα αναλάβει και το υπουργείο Εργασίας. Σε άλλη περίπτωση, φαβορί για την θέση θεωρείται η γενική γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες.

  • ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

troikaΙκανοποιητική χαρακτηρίζει η τρόικα την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Πρόκειται για κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συζητήσεις θα διακοπούν προσωρινά για την ολοκλήρωση τεχνικών ζητημάτων και αναμένεται να επαναληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα: «Η αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, αποτελούμενη από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο. Για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα διακοπούν προσωρινά και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τις προσεχείς εβδομάδες. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των αξιωματούχων και των Ελληνικών Αρχών».

  • Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

stournarasΜε  δυο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα βγεί στις αγορές”,  δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η εφημερίδα και συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως δεν εκτιμά ότι θα γίνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους αλλά μπορεί να γίνει ελάφρυνση με μείωση επιτοκίων και πολύ μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων.

Το μεγάλο πρόβλημα, είπε,  ήταν και παραμένει η φοροδιαφυγή. «Σαφώς θα θέλαμε μια καλύτερη κατανομή φόρων, όμως υπήρχαν πολλές τρύπες στο φορολογικό σύστημα»

  • Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση ότι τα μνημόνια είναι αποτυχημένη συνταγή και η κρίση του δημοσίου χρέους δε λύνεται με λιτότητα αλλά με διαγραφή μέρους του χρέους. Προσθέτει δε, πως το «κούρεμα θα γίνει γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
  • Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι το καθαρό κούρεμα που έγινε λογιστικά ήταν περίπου 60 δισ. ευρώ και σε αξία από 6 έως 20 δισ.

Στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης “παίζει” η δήλωση Δ. Στουρνάρα «Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής είναι ακόμη αδύναμος, άρα πρέπει να προσέξει τη διατροφή του»

  • ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

usaΜε παράλυση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της από το πρωί της Τρίτης κινδυνεύει η αμερικανική κυβέρνηση αν το Κογκρέσο αποτύχει να υιοθετήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού το βράδυ της Δευτέρας.

Αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Κογκρέσου οι Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «ως μη ουσιώδες δυναμικό» θα υποχρεωθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Οι δημόσιοι οργανισμοί που απειλούνται να χάσουν προσωπικό είναι αυτοί που είχαν υποστεί το ίδιο «μαρτύριο» το 1995-1996 ήταν είχε προκύψει παρόμοιο δημοσιονομικό κενό.

 

Συγκεκριμένα:

Yπουργείο Άμυνας: Το ήμισυ των 800.000 πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου τομέα, θα τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι καθαρά στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά οι μάχιμοι θα πληρώνονται με καθυστέρηση.

Πάρκα και Μουσεία: Τα 368 εθνικά πάρκα και μουσεία θα κλείσουν καθώς και τα μεγάλα μουσεία της τέχνης και της ιστορίας όπως και ο ζωολογικός κήπος στην Ουάσιγκτον.

Περιβάλλον: Το 95% από τους περίπου 16.000 υπαλλήλους του Οργανισμού Περιβάλλοντος (EPA), που είναι υπεύθυνος για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη ρύπανση, θα πρέπει να σταλεί στο σπίτι του.

Θεωρήσεις διαβατηρίων: Στην τελευταία δημοσιονομική κρίση, η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερις εβδομάδες το 1995/1996, η επεξεργασία 500.000 αιτήσεων θεώρησης και 200.000 αιτήσεων για διαβατήρια ανεστάλη.

Υγεία: Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα ιατρικά ερευνητικά κέντρα παύουν να αποδέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες.

Κυβέρνηση: Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα δουν τους αριθμούς των υπαλλήλων τους να μειώνονται κατά περισσότερο από 80%.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr