• ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ  Peterson Institute ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

samarasΑπό  την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέδεσε την οικονομική κρίση με την ενίσχυση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού.

«Το πλοίο γυρίζει»

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας, αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, το ραντεβού ήταν πολύ καλό. Βγήκε ανακοίνωση από την πλευρά της κ. Λαγκάρντ. Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η Ε.Ε. θα βοηθήσει την χώρα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη βέβαιο να μην βιαστούμε για την λύση είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης», σημείβσε

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση».

«Πριν από έναν χρόνο κανείς δεν έδινε ελπίδες στην Ελλάδα, θεωρείτο ότι το grexit ήταν η πιο πιθανή εξέλιξη, σήμερα δεν μιλάει κανείς για grexit αλλά για grecovery, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη του χρόνου μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Τα πράγματα πήγαν αντίθετα με τις τότε απαισιόδοξες προβλέψεις», είπε.

Επισήμανε ωστόσ ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση αλλά «το πλοίο γυρίζει». «Πρέπει να κάνουμε focus στο τέλος της κρίσης, να πετύχουμε μικρές νίκες, αν ένα μικρό σχέδιο πετύχει τότε οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι θα πετύχει και το μεγάλο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό δεν μπορούμε να είμαστε εμείς λαϊκιστές και εξτρεμιστές».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην γεωστρατηγική θέση της χώρας και στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα έξω από την κρίση. Δεν είμαστε μόνοι μας. Η Κύπρος περνάει κρίση, το Ισραήλ πέρασε κρίση. Οι τρεις χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές πηγές στην περιοχή τους. Όταν θα εξελιχθεί η παραγωγή του αερίου οι τρεις χώρες μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης τα επόμενα 30 χρόνια. Η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο. Η Ευρώπη, η Αμερική, η Κύπρος και το Ισραήλ επιθυμούν να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτό σημαντικό ρόλο και παράλληλα να δώσει ελπίδα στους πολίτες των χωρών της περιοχής».

Υπογράμμισε ακόμη στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, με το νέο επενδυτικό νόμο και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τόνισε ότι το γραφείο του είναι ανοικτό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας και ότι η προσέλκυση των επενδύσεων είναι ο λόγος του δεύτερου ταξιδιού του στην Αμερική.

  • ΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ – Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

lagardeΗ συνάντηση Λαγκάρντ – Σαμαρά ήταν τετ – α – τετ.  Τα είπαν  οι δυο τους, για  45 λεπτά της ώρας.

Βγαίνοντας ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους «ότι έγινε συζήτηση που πήγε καλά και ότι συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η  Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Είχα με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά μια παραγωγική συζήτηση σήμερα το απόγευμα σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

»Τον επαίνεσα για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της στο σκέλος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και τόνισα τη σημασία επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

»Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια».

 

  • Ο ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ Α.ΜΕΡΚΕΛ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

sorosΗ έκδοση ευρωομολόγου και η επιτάχυνση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι οι δύο λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σύμφωνα με τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.

“Ευρωομόλογα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρωζώνη”, δήλωσε ο Σόρος, μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Οικονομολόγων.

“Με την έκδοση ευρωομολόγων το κόστος δανεισμού θα μειωνόταν πολύ για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης”, τόνισε ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής,  προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει συμφέρον από τη σταθερότητα της Ευρωζώνης

  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

reichstag«Η Τρόικα παραπέμπει από μόνη της στις καλένδες την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα»

Την άποψη ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας αποφάσισαν προς το παρόν να αναστείλουν τις εργασίες τους στην Αθήνα επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση στη Γερμανία, ώστε να γίνει δυνατό να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση του χρέους, εκφράζει σε ανάλυση που φιλοξενεί η σημερινή βελγική εφημερίδα De Tijd, υπό τον τίτλο «Η Τρόικα παραπέμπει από μόνη της στις καλένδες την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα».

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, σε κοινή τους ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν λόγο για «σοβαρή πρόοδο» στον ελληνικό φάκελο. Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, οι τεχνοκράτες της Τρόικας διέκοψαν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου «να διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες». Με αυτή την ασαφή διατύπωση, εκτιμά, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ε.Ε. εξασφαλίζουν τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει των επικείμενων δύσκολων αποφάσεων για τη νέα χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η μοναδική θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στα ελληνικά οικονομικά προβλήματα έχει να κάνει με το ότι η φετινή ύφεση θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μικρότερη απ’ όσο είχε προβλεφθεί αρχικά.

  • Η MOODY’S ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΒΛΕΠΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

moodysΣε μια απρόσμενη υποβάθμιση για την πόλη της Αθήνας, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε σε C από Caa3 προηγουμένως την πόλη της Αθήνας, χωρίς να δώσει outlook στην αξιολόγηση.

Για την απόφασή του αυτή ο οίκος επικαλείται ενδείξεις χρεοκοπίας. "Η απόφαση για υποβάθμιση αντανακλά τις ενδείξεις χρεοκοπίας", τονίζει χαρακτηριστικά η Moody's.

Η αξιολόγηση της Αθήνας πλέον βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση, στο C, με την αξιολόγηση της Ελλάδας, εξηγεί ο οίκος.

"Η απόφαση για υποβάθμιση ελήφθη στη σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης περί ποινώμ για μη δεδουλευμένους τόκους οι οποίοι προήλθαν από ανεξόφλητη πληρωμή, ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για ένα δάνειο που έληγε το 2010", διευκρινίζει χαρακτηριστικά η Moody's.

Όπως εξηγεί ο οίκος, σε πρώτη φάση η Ελλάδα έλαβε το εν λόγω δάνειο από την ΑΤΕ, το 2003, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα που αφορούσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

"Η Αθήνα έλαβε πρόσφατα ένα ακόμη δάνειο, 10ετούς διάρκειας, από μια άλλη κρατική τράπεζα, με στόχο να καλύψει μέρος των τόκων που έπρεπε να καταβάλλει στην ΑΤΕ, τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης", διευκρινίζει στη συνέχεια η Moody's.

"Δεδομένου του γεγονότος ότι σε άλλο δάνειο υπάρχει ρήτρα cross-default, η Αθήνα είναι εκτεθειμένη σε σειρά σημαντικών προβλημάτων ρευστότητας", προσθέτει ο οίκος και εξηγεί: Έχουμε λάβει επιβεβαίωση πως η πόλη της Αθήνας μπορεί να καλύψει τους τόκους και τις αρχικές πληρωμές άλλων δανείων της.

Η απόφαση της Moody's να φέρει σε εναρμόνιση την αξιολόγηση της Αθήνας με εκείνη της Ελλάδας, συνεχίζει ο οίκος στην έκθεσή του, αντανακλά την περιορισμένη δημοσιονομική ευελιξία της πόλης, η οποία επί της ουσίας δεν της επιτρέπει να δράσει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

"Η Αθήνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές δημοσιονομικού χαρακτήρα πιέσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση της χώρας και στη σκιά της αδυναμίας άντλησης ίδιων εσόδων", συμπληρώνει ο οίκος.

 

  • AΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 2014 ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ

akinhtaΣφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς καμία μεταβίβαση δεν θα μπορεί να γίνει από το 2014, εάν προηγουμένως δεν έχει καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Ρόλο «επόπτη» αναλαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων, στους οποίους το υπουργείο Οικονομικών αναθέτει τον έλεγχο για το εάν έχει καταβληθεί ο νέος φόρος, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,9 δισ. ευρώ, από τα 4,15 δισ. ευρώ που θα αναγράφεται στο νέο σχέδιο νόμου ότι είναι ο στόχος.

Ειδικότερα, σε ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να «προχωρήσει», εάν προηγουμένως οι υπόχρεοι δεν έχουν καταβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Οι συμβολαιογράφοι, ωστόσο, μπορούν, εάν δεν έχει πληρωθεί ο ΕΦΑ, να κάνουν κανονικά τα συμβόλαια, εάν καταβάλουν οι ίδιοι εντός τριών ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου τον οφειλόμενο φόρο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr