Την υψηλότερη εδώ και 14 χρόνια αύξηση των ροών απασχόλησης κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το Σεπτέμβριο του 2013.
Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέκυψαν μετά την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκε η νέα αυστηρή ποινή για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η απόφαση να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αβασάνιστη. Ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι νέες, αυστηρές ποινές θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θεωρηθούν εξοντωτικές για πολλές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Και για αντικειμενικούς λόγους, αφού το κόστος της παρανομίας για τις επιχειρήσεις ήταν απαράδεκτα χαμηλό, λειτουργώντας ως κίνητρο προσφυγής σε πρακτικές «μαύρης εργασίας». Αλλά και για ψυχολογικούς και συμβολικούς λόγους, αφού έπρεπε να σταλεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.
Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε. Οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου «έπιασε τόπο».
Τα στοιχεία της «Εργάνη», του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί ως «καρδιογράφημα» της πραγματικής αγοράς εργασίας, είναι αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά. Το Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ των 63.122 νέων θέσεων εργασίας.
Μια ολόκληρη «πόλη» 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης. Θέσεις εργασίας που συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σίγουρα προσφέρουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας στους εργαζόμενους.
Και βέβαια το ζήτημα της πάταξης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας δε σταματά εδώ. Το αντίθετο. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η Επιθεώρηση Εργασίας αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, αναβαθμίζεται και γίνεται αποτελεσματικότερη. Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση απαιτητικών δεικτών αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο - δηλαδή 10.550 ευρώ - θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι οι δεσμεύσεις μας πως η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα δεν ήταν μία φραστική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Σήμερα το κάνουμε πράξη.
Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να αποβάλλουμε οριστικά αυτή τη «γάγγραινα» από το ήδη ταλαιπωρημένο σώμα της ελληνικής οικονομίας.
Δήλωση υφυπουργού Εργασίας
Τα στοιχεία της Εργάνη επιβεβαιώνουν την αποδοτικότητα του σχεδιασμού, των ελέγχων, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα και των ελέγχων αλλά και την ανταπόκριση και συμμόρφωση σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και η ανάγκη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, μας επιβάλουν την ολοκλήρωση της προσπάθειας.
Προχωρούμε σ’ όλες τις θεσμικές μεταβολές που απαιτούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις διαδικασίες για να πετύχουμε το στόχο της δραστικής μείωσης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.