• Αυξάνονται οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αύξηση της εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 31,8% στο οκτάμηνο σημειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Τα οριστικοποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ για τον Αύγουστο ανήλθαν στα 2,74 δισ. ευρώ, με απόκλιση 14,1% έναντι του στόχου. Αντίστοιχα σε επίπεδο οκταμήνου, το συνολικό ποσό είσπραξης έφτασε τα 17,54 δισ. ευρώ με μικρή απόκλιση της τάξεως του 5,7% έναντι του στόχου, που αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω προς τα τέλη του έτους όπου εκτιμάται πως θα έχουν εισπραχθεί οι περισσότεροι από τους πρόσφατα βεβαιωθέντες φόρους (εισοδήματος και περιουσίας).

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα σημαντική αύξηση εμφάνισε η συνολική εισπραξιμότητα του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών (παλαιών και νέων). Συνολικά έχουν εισπραχθεί στο οκτάμηνο, από την κατηγορία αυτή, απαιτήσεις ύψους 1,833 δισ. ευρώ, αυξημένες σημαντικά σε σχέση με το 2012 κατά 31,8%.

Ακόμη, άλλα θετικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες των εφοριών και των τελωνείων με τη σημαντική αύξηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης προς φορολογουμένους με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μεγάλο χρόνο καθυστέρησης, σε συνδυασμό με τους στοχευμένους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής, αποδίδουν.

Συγκεκριμένα είχαμε τον Αύγουστο:

    • μεγάλη αύξηση κατά 48% του ρυθμού ένταξης φορολογουμένων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν4152/2013. Το συνολικό υπόλοιπο βασικής οφειλής των ενταχθέντων σε αυτά αυξήθηκε κατά 48% (στα 379 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα). Αναμένεται δε ο ρυθμός της πάγιας ρύθμισης να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους
    • υπέρβαση στις εισπράξεις ΦΠΑ κατά 10,4% του στόχου. Σε επίπεδο οκταμήνου η υπέρβαση ήταν της τάξης του 1,3%
    • εισροή 349 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (αύξηση 183%) εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους

Σε ό,τι αφορά το συνολικό χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σημειώνεται ότι παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 1,72% στο τέλος Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο (ήτοι κατά 1,033 δισ. ευρώ), στοιχείο που κυρίως αποδίδεται στην αναμενόμενη μηνιαία αύξηση των ληξιπροθέσμων από άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας). Το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος των εκκαθαριστικών Εισοδήματος και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα) είχαν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου. Η εικόνα αυτή αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως τους αμέσως επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του Α’ Οκταμήνου, ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Το οκτάμηνο αποτελεί κρίσιμη χρονική καμπή και στην ουσία σηματωρό της επίτευξης δύσκολών ετήσιων στόχων, ενός έτους ιδιαίτερα κρίσιμου για την Ελληνική Οικονομία. Δεδομένης της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας που καταβάλει ο Φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας στο σύνολο του, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως η επίτευξη των στόχων μας είναι πλέον ορατή».

  • Έρχονται ξένοι επενδυτές για εισηγμένες εταιρείες

Το επενδυτικό κλίμα για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες φαίνεται να βελτιώνεται διαρκώς ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά ολοένα περισσότερων επενδυτών. Κάτι που κάνει πολλούς να θεωρούν την Αθήνα ως πηγή σημαντικών ευκαιριών. Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν και οι ενημερώσεις και τα ραντεβού αναλυτών και brokers επενδυτικών οίκων με τις διοικήσεις των εισηγμένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έλευση στην Αθήνα κλιμακίων τεσσάρων μεγάλων επενδυτικών οίκων που έχουν κλείσει τέτοια ραντεβού. Πρόκειται για την Barclays, την Deutsche Bank, τη Citi και την BofA Merrill Lynch. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον -μέσω των FT- έδωσε το στίγμα του ενδιαφέροντος των ξένων. Εξάλλου ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις με φιλόδοξους ή υφιστάμενους επενδυτές προκειμένου να παρέχουν όποια πληροφορία χρειάζονται και να αναλύσουν τόσο τη δραστηριότητα τους όσο και τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ το Δεκέμβριο οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετέχουν σε roadshow στο Λονδίνο που διοργανώνει η Citi, και τον ίδιο μήνα στη Νέα Υόρκη σε συνέδριο υπό την αιγίδα της UBS.

  • Και ο Mobius   υπέρμαχος των επενδύσεων στην Ελλάδα!

Αλλάζουν οι καιροί και ο δισεκατομμυριούχος Mark Mobius, που μέχρι πριν δύο χρόνια ποντάριζε στη χρεοκοπία της Ελλάδας και έχασε χρήματα  από αυτό, τώρα αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας!

“Μην περιμένετε, μέχρι όλα να πηγαίνουν ρολόι”, συμβουλεύει τους επενδυτές μέσω συνέντευξής του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Όπως λέει, ακόμα και στις χώρες της κρίσης, υπάρχουν εταιρείες στις οποίες αξίζει να επενδύσει κανείς τα χρήματά του. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου έχει ακουστεί ότι ενδιαφέρεται για κάποιες πολύ συγκεκριμένες εταιρείες, μεταξύ αυτών και μιας πολύ γνωστής και δυναμικής εταιρείας στον χώρο των καλλυντικών και φυσικών προϊόντων.

Ο 77χρονος Mobius, που ξεκίνησε την καριέρα του ως ασφαλιστής στο Χονγκ Κονγκ, θεωρείται ειδικός στις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, καθώς είναι κάτι που κάνει την τελευταία 30ετία. Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες ακόμα και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Όπως αναφέρει ο ιδρυτής του fund Franklin Templeton, υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει, σχολιάζει πάντως στη συνέντευξή του ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί κι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες προοπτικές για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, είναι η Ελλάδα , η Πολωνία η Ρουμανία και η Πορτογαλία, για τις οποίες είχε ειπωθεί ότι θα εγκαταλείψουν το ευρώ, κάτι που δεν συνέβη και δεν πρόκειται, όπως λέει τώρα πλέον, να συμβεί. Ιδιαίτερα υποτιμημένες βλέπει τις μετοχές της Ρωσίας.

Στην ερώτηση ποιους τομείς βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, απαντά το πετρέλαιο, για το οποίο αυξάνονται τόσο οι ανάγκες, όσο και το κόστος, καθώς πρέπει να εξορυχτεί από ολοένα βαθύτερα σημεία. Έτσι, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εταιρείες εξόρυξης και διανομής. Προτιμά να επενδύει επίσης σε καταναλωτικά αγαθά εάν οι εμπλεκόμενες εταιρείες αντλούν τουλάχιστον το 50% των εσόδων τους από τις αναδυόμενες αγορές. Και αναφέρει ονομαστικά τη Unilever, την εταιρεία πολυτελών ειδών Richemont, πιθανότατα τη BMW, η οποία αντλεί σχεδόν το 20% των εσόδων της από την κινεζική αγορά. Σημειώνει δε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν τεράστιες ευκαιρίες στην αγορά της Ασίας.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κίνας, το ότι εμφανίζει ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί για τον Mobius “καμπανάκι κινδύνου”, καθώς η ανάπτυξη του 7 και του 7,5% θεωρείται ακόμα υψηλή. Και ακριβώς επειδή οδηγείται από την κατανάλωση, καλεί τους επενδυτές να στραφούν στη μεταποίηση, την κατανάλωση και τα πολυτελή είδη. Παράλληλα, δεν θεωρεί πιθανό η Κίνα να αποτελέσει φούσκα στο real estate όπως έγινε στις ΗΠΑ, καθώς το ποσοστό καταθέσεων είναι συγκριτικά υψηλό, δεν υπάρχουν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και οι μεγάλες τράπεζες ελέγχονται από το κράτος.

Ο Mobius συνηθίζει να λέει όμως ότι το μέλλον των επενδύσεων κρύβεται στη Μαύρη Ήπειρο. Όπως αποκαλύπτει, επενδύει σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Κένυα, η Γκάνα, η Μποτσουάνα, η Ν. Αφρική και η Αίγυπτος. Ενώ από βιομηχανίες προτιμά εκείνη των τηλεπικοινωνιών και τον τραπεζικό κλάδο.

Παρά τις ταραχές που συνταράσσουν τα τελευταία χρόνια την Αίγυπτο, ο Mobius επιμένει να επενδύει σε τομείς, όπως είναι ο χώρος του φαρμάκου, του καπνού, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες.

Για τις ΗΠΑ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αλλά και ότι η Fed δεν θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον όχι μέχρι να βρεθεί λύση στη δημοσιονομική διαμάχη που προκαλεί ανησυχίες στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την επόπτευση των ευρωπαϊκών τραπεζών ως μέσο θωράκισης έναντι της κρίσης, ο Mark Mobius εκτιμά ότι η εποπτεία δεν έχει προχωρήσει αρκετά, καθώς και ότι απαιτείται ο απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ των τραπεζών που ασχολούνται να καταθέσεις, δάνεια κλπ και των επενδυτικών τραπεζών. Πάντως, όπως λέει, κάποιες τράπεζες έχουν βγει ισχυρότερες από την κρίση λόγω ανακεφαλαιοποίησης. Για παράδειγμα, έχει ειπωθεί ότι τώρα πια η Citibank είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει

Ο 77χρονος σήμερα Mobius ανέλαβε την Franklin Templeton το 1987 και δραστηριοποιείται στις αναδυόμενες αγορές. Διαχειρίζεται επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους 48 δισ. δολαρίων και δεν παραλείπει ποτέ να ταξιδέψει για να δει ιδίοις όμμασι τις εταιρείες στις οποίες σκέφτεται να επενδύσει.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr