• ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΦΟΡΟΥ 10% ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

katatheseisΝα επιβληθεί εφάπαξ φόρος κεφαλαίου 10% στους ιδιώτες, ώστε να επανέλθουν τα κράτη στα επίπδα χρέους του 2007, πριν ξεσπάσει δηλαδή η οικονομική κρίση, εισηγείται το ΔΝΤ.

Στη σελίδα 49 της εκθέσεως, οι συντάκτες της θέτουν θέμα «εισφοράς κεφαλαίου». Σύμφωνα με αυτούς, η απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες έχει γίνει αιτία να αναβιώσει το ενδιαφέρον για έναν εφάπαξ φόρου επί του ιδιωτικού πλούτου, σαν ένα έκτακτο μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους .

Σύμφωνα με τους αναλυτές, επιφανείς οικονομολόγοι (Pigou , Ricardo , Schumpeter και – μέχρι που άλλαξε άποψη- ο Keynes) έχουν επιχειρηματολογήσει γιατί θα ήταν χρήσιμο και δίκαιο να συμβεί κάτι τέτοιο, σαν μέτρο «μιας χρήσης» που ίσως είναι καλύτερο από τη στάση πληρωμών. Είναι ένα κόστις που αναλαμβάνουν όλοι οι κεφαλαιούχοι και όχι μόνον οι ομολογιούχοι και υπάρχει διεθνής εμπειρία καθώς, όπως αναφέρουν, τέτοιες εισφορές υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά το τέλος ου Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπολογίζουν μάλιστα πως ο φορολογικός συντελεστής που απαιτείται για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στα προ κρίσης επίπεδα, δεν θα ξεπερνά περίπου το 10%. Λαμβάνουν ως βάση ένα δείγμα από τις 15 χώρες της ευρωζώνης και εκτιμούν ότι έτσι το χρέος θα μειωθεί στα επίπεδα πριν το τέλος του 2007, αν επιβληθεί σε νοικοκυριά που διαθέτουν «καθαρό περίσσευμα πλούτου»

  • Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ανανέωση ομολόγων 4,5 δις Αλογοσκούφη στις τράπεζες και “μεταφορά” λήξεων δανείων 19 δις το 2016 λύνουν το πρόβλημα του “κενού”

stournarasΕπιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπλοκάρουν τη μετακύλιση των λήξεων δανείων, ύψους 19 δισ. ευρώ, έως το 2016, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ λήγουν εντός του 2014, προβάλλοντας εκ των υστέρων το επιχείρημα ότι αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση.

Η μετακύλιση των λήξεων θα έλυνε το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό και με την ανανέωση των ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις για τo χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν Νοέμβριο με Δεκέμβριο, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο του 2014.

«Πολιτική; Εως τον Ιούνιο έχω δουλειά αλλά μετά τα πάντα είναι ανοιχτά»

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, λέγοντας: «Μέχρι το Μάιο – Ιούνιο έχω πολλή δουλειά, μετά τα πάντα είναι ανοιχτά». Ξεκαθαρίζει ότι αισθάνεται άνετα στη θέση του, «δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ», λέει.

Ο υπουργός αποκλείει το άνοιγμα του ασφαλιστικού, τη μείωση του κατώτατου μισθού, το κούρεμα των καταθέσεων και την πιθανότητα η εφορία να προχωρήσει σε κατασχέσεις.

  • Δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις - Δεν θα υπάρξει νέο ασφαλιστικό

Σε συνέντευξή του στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ ο Γ.Στουρνάρας λέει «Όχι» σε μείωση των μισθών και κύριων συντάξεων, «όχι» σε αύξηση φόρων και «όχι» σε ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού.

- ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥς ΛΕΕΙ ΟΤΙ«ονομαστικό κούρεμα δεν μπορεί να γίνει» και πως «η μείωση του χρέους πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να τον θέλουν όλοι».

- ΕΚΤΙΜΑ  πως το 2014 είναι πολύ πιθανό η χώρα να βγει στις αγορές για ένα μικρό ποσό. Διευκρινίζει, δε, πως η επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές έστω και δοκιμαστικά, αλλά γι αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: «να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα βιώσιμο και θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης».

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ: Σε ερώτηση, τέλος, περί της θεωρίας των δύο άκρων, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως «άκρο είναι ο,τιδήποτε κάνει εγκληματικές πράξεις. Οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια, απ΄όπου κι αν προέρχεται, είτε από την άκρα Αριστερά, είτε από την άκρα Δεξιά, είτε απ΄όπουδήποτε είναι τιμωρητέα και δεν συνάδει με τη δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού. Πολιτικά, όμως, αυτή τη στιγμή εγώ βλέπω ένα άκρο και όχι δύο».

  • Στοιχεία ΙΚΑ: Από τον Δεκέμβριο 2008 έκλεισαν 107.000 επιχειρήσεις – 473.000 οι άνεργοι

 ikaΣτο μητρώο του ΙΚΑ οι «ενεργοί» εργοδότες που υπέβαλαν το Δεκέμβριο του 2012 Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις για το προσωπικό τους ήταν μόνο 195.123, έναντι 302.416 τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Από αυτές μόλις 16.441 επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, έναντι 47.602 που ήταν πριν από 4 χρόνια (μείωση 65,46%).

Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι επιχειρήσεις δήλωσαν και ασφάλισαν 1.434.550 άτομα, έναντι 1.908.302 που ήταν δηλωμένοι ως απασχολούμενοι – ασφαλισμένοι τον τελευταίο μήνα του 2008 (λιγότεροι κατά 473.452 άτομα τα οποία προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων του ΟΑΕΔ).

Η εξαφάνιση επιχειρήσεων συνεχίστηκε, αντί να ανακοπεί, τον πρώτο μήνα του 2013 με 2.816 ακόμη λιγότερες στα μητρώα (192.307 με μεγαλύτερη μείωση στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου χάθηκαν 6.761 επιχειρήσεις μέσα σε ένα μήνα). Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου οι απώλειες σε επιχειρήσεις έφθασαν τις 110.109.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr