•  Με πλεόνασμα "τρέχει" το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο   διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η μείωσή του οφείλεται κυρίως στην άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και στην εμφάνιση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, στο οποίο είχε καταγραφεί πλεόνασμα τον Αύγουστο του 2012, ενώ αυξήθηκε και το εμπορικό έλλειμμα. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Αυγούστου είναι η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, κυρίως λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων. Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, καθώς συνεχίστηκε η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές και η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές. Οι εξελίξεις αυτές όμως δεν αντιστάθμισαν την επιδείνωση των ισοζυγίων καυσίμων και πλοίων, με αποτέλεσμα το συνολικό εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί.

Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος 2013, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,9 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 961 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος του στην σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών όλων των κατηγοριών και κατά τα λοιπά στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 6.2%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών, των μετάλλων και των μη μεταλλικών ορυκτών.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται, στον μεγαλύτερο βαθμό, στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την εμφάνιση καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες, έναντι καθαρών πληρωμών την αντίστοιχη περίοδο του 2012, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 14,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της ΤτΕ), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 6,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 682 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,1 δισ. ευρώ από ό,τι το οκτάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την Ε.Ε.).

  • Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη της φέτας

Η Ελλάδα  τελικά θα κερδίσει τη «μάχη» της ονομασίας της φέτας και σε διεθνές επίπεδο, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που το έθεσε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αλλά και της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Σύμφωνα με το γραφείο της επιτρόπου, στην τελική διαπραγμάτευση μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, βρέθηκε μια διατύπωση για την ονομασία τυριών που παράγονται στον Καναδά, όπου εισάγεται στη χρήση του όρου φέτα η ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων».

Δηλαδή η χρήση του όρου θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας», «στιλ φέτας», «απομίμηση φέτας» και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος. Το ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοντζόλα και μίνστερ.

Όπως αναφέρουν από το γραφείο της επιτρόπου, το θέμα είχε θέσει με ένταση η κα Δαμανάκη στη συνεδρίαση της Κομισιόν πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση Ε.Ε. - Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.

Το θέμα είχε θέσει επίσης στον πρόεδρο Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα, την τελική διατύπωση διαπραγματεύτηκε απευθείας ο πρόεδρος Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Στ. Χάρπερ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι εξαιρετικά σημαντική και δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για ζώνη ελευθέρων συναλλαγών της ΕΕ με τις ΗΠΑ, καθώς και ασιατικές χώρες.

  • Προχωρεί η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ως το 2017 ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του «Eurasia Interconnector», που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με υποθαλάσσιο καλώδιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ - Quantum Energy, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο στον κόσμο έργο υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης, Νάσου Κτωρίδη, «στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου μέσα σε 36 μήνες από την έναρξη, για την πρώτη σύνδεση το 2017».

Η πρώτη φάση, συμπλήρωσε ο κ. Κτωρίδης περιλαμβάνει τη σύνδεση Κρήτης-Αθήνας και Κύπρου-Ισραήλ, ενώ η δεύτερη φάση αφορά τη σύνδεση Κρήτης – Κύπρου, μήκους 475 ναυτικών μιλίων.

Το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ η σύνδεση θα αφορά τον ηλεκτρισμό που θα παραχθεί από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, και ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ θα μπορούσε να διοχετευθεί στο δίκτυο.

Το έργο της διασύνδεσης, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε μετά την έκρηξη στον ηλεκτρικό σταθμό του Βασιλικού το 2011, που κατέστρεψε την μισή ηλεκτρική παραγωγική υποδομή της Μεγαλονήσου, θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδος, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ - Quantum Energy.

Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector» έχει ήδη ενταχθεί στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από συντονισμένες ενέργειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Μάλιστα, ο κ. Κτωρίδης υπογράμμισε ότι, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ευρώπη είναι εκπληκτικά μεγάλη, «θεωρούμε πως ίσως χρειαστεί στο μέλλον ακόμη και ένα δεύτερο καλώδιο». Το υποθαλάσσιο καλώδιο «Eurasia Interconnector» μήκους 870 χλμ. θα ποντιστεί στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, με μεταφορική ισχύ 2.000 MW.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr