• Η Τρόικα ζητά άμεσα μέτρα, οι βουλευτές πιέζουν για ελαφρύνσεις και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει "μέσες λύσεις"

troikaΑνάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στις πιέσεις των βουλευτών  να γίνουν δικαιότερες οι ρυθμίσεις σε σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό της φορολόγησης των ακινήτων, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό της  κατάστασης είναι ότι χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από την φορολόγηση των ακινήτων οι στάνες, τα κοτέτσια και οι λοιποί βοηθητικοί χώροι που βρίσκονται στα αγροτεμάχια.

Είχε προηγηθεί χθες ερώτηση στη Βουλή 24 βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα που διαφωνούν με τη ρύθμιση της φορολόγησης και προ ημερών άρθρο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα που χαρακτήριζε την φορολογία των των αγροτεμαχίων δήμευση.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και από τις πιέσεις της Τρόικας όπως δείχνει η μικρή καθυστέρηση στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση καθώς υπήρχε διαφωνία σε κρίσιμα σημεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το κλιμάκιο της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να μην υπάρξει νέα αναβολή στην ημερομηνία επιστροφής της ομάδας Τόμσεν στην Αθήνα. Το ραντεβού έχει οριστεί για την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος πριν από το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου.

Για να συμβεί αυτό πρέπει τουλάχιστον  να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, με βασικό «αγκάθι» την αναδιάρθρωση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

  • Παρέμβαση βουλευτών της Ν.Δ. για τη φορολόγηση αγροτικών ακινήτων

stournarasΕρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, κατέθεσαν 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Iορδάνη Τζαμτζή. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «άδικη» τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, ώστε να καταδείξουν την αδικία της ρύθμισης, οι  βουλευτές αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου.

«Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1» τονίζουν.

Ζητούν δε, ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Τέλος, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

Την ερώτηση υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές: Π. Βογιατζής, Δ. Κυριαζίδης, Μαρία Αντωνίου, Αθ. Νταβλούρος, Κ. Κόλλιας, Ιω. Λαμπρόπουλος, Γ. Κωνσταντόπουλος, Ευ. Κωνσταντινίδης, Σπ. Ταλιαδούρος, Ιω. Ιωαννίδης, Κ. Κουκοδήμος, Λ. Τσαβδαρίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Γ. Στύλιος, Α. Μαρίνος, Κ. Κλειτσιώτης, Ιω. Πασχαλίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Μ. Βλάχβεης, Δ. Σαμπαζιώτης, Α. Κουτσούμπας, Ευ.Αυγενάρης και Β. Υψηλάντης.

  • Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεν θα θιγεί καμία κύρια σύνταξη – Μάχη εθνικής σημασίας η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής

vroutsisΜάχη εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με τους διοικητές των Ταμείων που πραγματοποιήθηκε εν όψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να θωρακίσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές, καθώς, όπως είπε, «μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις».

Με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία κύρια σύνταξη διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψη με τους διοικητές των Ταμείων, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος ‘νοικοκυρέματος’ στην οργάνωση του ασφαλιστικού». Υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του «εξοπλίζονται τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Ήλιος», «Εργάνη» «Άτλαντας» και κάλεσε «τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί».

«Δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων. Δε νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με ‘το ζύγι και το μάτι’, να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα ‘χαμένα’ τους έσοδα»

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστεί με την τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προγράμματος» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με την Ελλάδα.

Τόνισε ότι η όποια συζήτηση για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού θα μπορούσε να γίνει τον Δεκέμβριο, αφού όμως πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και μετά το πέρας του προγράμματος εφόσον όμως η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να εντείνει τις προσπάθειες» για να συνεργαστεί με την τρόικα.

  • Δηλώσεις του Γ. Σταρκ (ΕΚΤ) για το Ελληνικό χρέος και την κρίση στην Ευρωζώνη

eurozoneΝέο πρόγραμμα βοήθειας και ενδεχόμενη δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει για την Ελλάδα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «κλείσει» το χρηματοδοτικό κενό του 2014, ενώ αναφέρεται και στην παραβίαση των όρων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Αυτό δεν έχει ακόμη γίνει. Επιπλέον, θα υπάρξει ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της ως το 2022 κάτω από το 110% του ΑΕΠ. Αυτό όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί και αυξάνονται οι πιθανότητες της πραγματοποίησης μιας ακόμη αναδιάρθρωσης του χρέους» δηλώνει ο κ. Σταρκ σε συνέντευξή του στην «Badische Zeitung». Διευκρινίζει πάντως ότι η εκ νέου αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε τους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες.

Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η κρίση δεν ξεπεράστηκε επειδή η ΕΚΤ δήλωσε ότι, σε περίπτωση ανάγκης, θα προβεί σε μαζική εξαγορά κρατικών ομολόγων ή επειδή η πολιτική εγγυήθηκε ότι καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Τονίζει δε ότι δεν θεωρεί βέβαιο ότι στην Ευρώπη θα τερματιστεί η ύφεση, ενώ προβλέπει ότι σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενική και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει όλοι να ντυθούν ζεστά», καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα στην Ευρώπη.

Ο Γιούργκεν Σταρκ παραδέχεται πάντως ότι το πρόβλημα της ΟΝΕ εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι κανόνες στους οποίους βασίζεται δεν εφαρμόστηκαν σωστά, κυρίως δε σε ό,τι αφορά την εποπτεία της οικονομικής πολιτικής. «Αν οι κανόνες δεν είχαν αγνοηθεί, όπως π.χ. έκαναν η Γαλλία με τη Γερμανία, δεν θα είχε δημιουργηθεί η τωρινή κατάσταση» σημειώνει και προσθέτει ότι «το λάθος ήταν και ότι το 1999 εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη πολλές χώρες, οι οποίες δεν ήταν εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της Νομισματικής Ένωσης – έγιναν μεν τα απαραίτητα τεστ, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση ήταν πολιτική», και επανέρχεται στο παράδειγμα της Ιταλίας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποκλεισμού κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ εξηγεί ότι μπορεί πριν από την κρίση κάτι τέτοιο να ήταν αδύνατο και τονίζει ότι είναι πλέον σαφές ότι η οικονομική πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει, έστω προσωρινά, στην αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις της. «Με αυτό νοείται η υποτίμηση του νομίσματος, η οποία θα δώσει φτερά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και τις εξαγωγές της. Σαφώς και μία αποχώρηση θα δημιουργούσε αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρωζώνης, αν όμως το κοινό νόμισμα στηριχθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τα προβλήματα θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν» συμπληρώνει ο κ. Σταρκ.

  • Καλά νέα από τον τουρισμό – Αυξημένα έσοδα και επισκέπτες στο 8μηνο

eotΤο Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 εμφάνισε πλεόνασμα 7.476 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.132 εκατ. ευρώ (ή κατά 17,9%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (Ιανουάριος – Αύγουστος 2012: 6.344 εκατ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1.048 εκατ. ευρώ ή 13,7% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, καθώς και στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 84 εκατ. ευρώ ή 6,5%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων κατά 14,7% και ταυτόχρονα στην αύξηση της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης κατά 0,8%. Σημειώνεται τέλος ότι οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 63,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν το 65,5% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Ταξιδιωτικές Εισπράξεις

Tην περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 σημειώνεται αύξηση κατά 13,7% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28 κατά 29,1% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.284 εκατ. ευρώ και παράλληλα στις εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 που διαμορφώθηκαν στα 5.257 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 3.541 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 9,4%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 6,9%.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5,3% και διαμορφώθηκαν στα 1.221 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 17,6% και διαμορφώθηκαν στα 733 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 966 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 38,6% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 975 εκατ. ευρώ και αύξηση κατά 17,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 368 εκατ. ευρώ.

Εισερχόμενη Ταξιδιωτική Κίνηση

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 αυξήθηκε κατά 14,7% και διαμορφώθηκε στις 12.571 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 10.960 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ των 28 διαμορφώθηκε στις 7.261 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6% και ταυτόχρονα οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28 διαμορφώθηκαν στις 5.309 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 29,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 6,3% και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 2,8% εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Γερμανία, αύξηση κατά 19,2% εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Γαλλία, ενώ μείωση κατά 6,5% εμφανίζουν οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 47,6% και διαμορφώθηκαν στις 928 χιλ. ταξιδιώτες και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 18,1% και διαμορφώθηκαν στις 309 χιλ. ταξιδιώτες.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr