taxpress οικονομική εμημέρωση

 • ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι βγήκε ενισχυμένη από την όλη διαδικασία και την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι ο στόχος της να επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα ακύρωσης των μνημονιακών πολιτικών, ολοκληρώθηκαν στη Βουλή τις πρώτες πρωινές ώρες οι τριήμερες εργασίες σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγουμένως, Πρωθυπουργός και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασαν τους μεταξύ τους τόνους της αντιπαράθεσης ανταλλάσσοντας ασυνήθιστες για το πολιτικό ήθος εκφράσεις, ενώ η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να «κατεβάσει» στους δρόμους με συγκέντρωση στο Σύνταγμα  την πολιτική αντιπαράθεση δεν είχε την απήχηση που περίμεναν οι εμπνευστές της.

 • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ – ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή. Τόνισε μάλιστα  πως «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε αναπτυξιακό εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς και οι τομείς στους οποίους θα στηριχθεί». Δήλωσε δικαιωμένος καθώς όταν μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε, «δέχθηκα σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση σήμερα επιβεβαιώνομαι”. Επισήμανε ότι τα σπρεντ κινούνται πλέον στις 650 μονάδες βάσης γεγονός που προαναγγέλλει την είσοδο στις διεθνείς αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι απομένει ακόμα «το 20% της συνολικής προσπάθειας προσαρμογής της οικονομίας έως το 2016 και αυτή δεν θα έλθει με οριζόντια μέτρα. θα έρθει από την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Για του χρόνου προβλέπουμε μικρούς αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα έλθει από την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των δημόσιων οργανισμών και από τη άρση ποικίλων εμποδίων της ανταγωνιστικότητας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και ελπίζω ότι θα την έχουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι «σταθήκαμε όρθιοι από την μεγαλύτερη κρίση, πολλοί επένδυσαν στην καταστροφή, αλλά τους διαψεύσαμε. Η ανάκαμψη στηρίχθηκε στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας και στις προσπάθειες-θυσίες του ελληνικού λαού».

Ακόμη, επικαλέστηκε τις δύο παλαιότερες στρατηγικές επιλογές της χώρας – ένταξη στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη – προκειμένου να υποστηρίξει ότι «λόγω αυτών πήραμε την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Κάναμε μεγάλη προσαρμογή στα δίδυμα ελλείμματα που ξεπερνούσαν τα 20 δις ευρώ το καθένα και συνέβαλλαν στο ξέσπασμα της κρίσης και σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί».

Σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα έχει αρνητικό πληθωρισμό και πως το μέγεθος προσαρμογής από το 2009 έως σήμερα είναι «ιστορικά πρωτοφανές».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Χαίρομαι που ο κ. Τσιπρας στο εξωτερικό αποφάσισε να υιοθετήσει το  σχέδιο παραμονής στο ευρώ και όχι σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Αυτό όμως δημιούργησε προβλήματα στο εσωτερικό του που ορισμένοι αμφισβητούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ ίσως γι αυτό και κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας»

Υποστήριξε, τέλος, πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή σημειώνοντας ότι «εκεί που υπήρχε έλλειμμα το πρώτο 6μηνο στα έσοδα στο 10μηνο ξεπέρασαν τους στόχους κατά 600 εκατ. ευρώ τα έσοδα».

 • ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – Ο Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων για ελάφρυνση του χρέους. Επιθυμούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό και με ξεκάθαρους όρους» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή σημειώνοντας παράλληλα ότι «σχεδιάζουμε χρηματοδοτικές τεχνικές για να γίνει εφικτή η επιστροφή στις αγορές εντός το 2014».

Ο αναπληρωτής υπουργός απαρίθμησε μια σειρά επιδόσεων της οικονομικής πολιτικής προσθέτοντας ότι βασικός στόχος είναι η διατήρηση πρωτογενών του πλεονασμάτων. Εξήγησε ότι «για το 2014 θα επιτευχθεί με διαρθρωτικές αλλαγές», ενώ είπε ότι «στοχεύουμε στην σταθεροποίηση της  οικονομίας το 2013 ανάταξη το  2014 και επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια με ενίσχυση επενδύσεων και εξαγωγών… Σε κάθε περίπτωση δημοσιονομική εξυγίανση και πειθαρχία δεν αποτελεί ικανή συνθήκη από μόνη της για έξοδο από την κρίση, θέλει και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».

Παράλληλα κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο «παρατηρείται διαγωνισμός μιζέριας από το ΣΥΡΙΖΑ με αοριστολογίες αφορισμούς και γενικολογίες. Απουσιάζουν δυστυχώς ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις και προτάσεις. Δυστυχώς γιατί  η κρισιμότητα στιγμών απαιτεί την συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει χώρος για ακραίες προσεγγίσεις. Απαιτούνται συγκλίσεις. Εμείς έχουμε αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης καιρός να το κάνετε και εσείς».

 • ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Νέο ραντεβού μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και της τρόικας  ορίστηκε για την Τρίτη.

Η συνάντηση διήρκησε 4  ώρες και σε αυτή καταβλήθηκαν προσπάθειες για να  περιοριστεί η διαφορά των δύο πλευρών όσον αφορά στα πρόσθετα μέτρα για το 2014.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, έπειτα και από την τετράωρη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

Πρώτον να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014

Και δεύτερον να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία. Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, συμφωνία πριν τον Δεκέμβριο δεν πρόκειται να υπάρξει.

ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ – ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

 • Δημοσιονομικό κενό: η Τρόικα ζητά μέτρα  1,2-2,5 δισ. ευρώ (έφτασε να ζητά 2,9 και 4 δισ. προ μηνός), αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει με στοιχεία πως, και αν ακόμα απαιτηθεί, δεν θα ξεπερνούν τελικώς τα 500-800 εκατ. ευρώ κι θα καλυφθούν με ήδη δρομολογημένα μέτρα και όχι άλλα πρόσθετα.
 • Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: μετά από 18 μήνες διαβουλεύσεων, ο κ. Στουρνάρας θα δεσμευτεί ότι προχωρά –με οριακές αλλαγές στην κατάθεση του νέου νόμου και ότι με αυτά θα εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ το 2014 από φόρους στα ακίνητα.
 • Αμυντικές βιομηχανίες: Οι εκπρόσωποι των δανειστών τηρούν σκληρή στάση και στο email της η Τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε δραστική συρρίκνωση της ΕΑΣ, αλλιώς θα ζητήσει την άμεση εκκαθάριση της εταιρίας
 • «Ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, με περιορισμένα μέτρα προστασίας των πιο φτωχών δανειοληπτών μόνον. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
 • Άμεση απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να μην θιγούν τουλάχιστον όσες είναι ήδη ενεργές από το παρελθόν.
 • Επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων για έσοδα 3,5 δισ. ευρώ το 2014. Από την επίτευξη του στόχου εξαρτάται εν πολλοίς και τι μεγέθους λιτότητα θα ζητήσει η Τρόικα να εφαρμοστεί.
 • «Λίστες» με ονόματα και διευθύνσεις υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν, βάσει του χρονοδιαγράμματος στο Μνημόνιο. Δέχεται να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό και όσοι φύγουν από την ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, αλλά δεν δέχεται το ίδιο και για όσους απελύθησαν από την ΕΡΤ αλλά επαναπροσλήφθηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr