taxpress οικονομική ενημέρωση

  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση με την Τρόικα

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, με τους εκπροσώπους της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ η οποία τελείωσε στις 2 το μεσημέρι.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, θέμα για το οποίο οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης είχαν αργά χθες το βράδυ δίωρη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά. Τα στελέχη της Τρόικας θα έχουν και νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στις 5 το απόγευμα.

  • 28.000 θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ

Δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία 27.948 θέσεων πλήρους απασχόλησης σε δημόσιους φορείς της χώρας, δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ. Η πρόσκληση αφορά πεντάμηνη απασχόληση μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Η υποβολή των αιτήσεων των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, ξεκινά στις 13/11/2013 και λήγει στις 20/11/2013 (ώρα 12:00 μ.) και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στο www.oaed.gr, μέσω του σχετικού πεδίου καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • 1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • 2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • 3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • 4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • 5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν: α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

Δεν υποχρεούνται να υποβάλουν εκ νέου δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη Δημόσια Πρόσκληση για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, εφόσον δεν έχει υπάρξει μεταβολή. Επισημαίνεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής και τη διαδικασία μοριοδότησης.

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1)Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, 4) Ηλικία και 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ, το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.

  • Ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ανεργία των νέων

Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μετάσχουν στην ευρωπαϊκή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Είκοσι τέσσερις από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετέχουν στη διάσκεψη. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρόντες είναι επίσης οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς.

Πριν από τη διάσκεψη, ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν θα συνεδριάσει με τους ομολόγους του, ενώ ο γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει νέους της Ευρώπης.

Το απόγευμα θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου των έξι - Ολάντ, Μέρκελ, Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο, Σουλτς και της Λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.

Η κινητοποίηση είναι «εξαιρετικά ισχυρή», υπογραμμίζει το περιβάλλον του προέδρου Ολάντ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το επίπεδο της ανεργίας στους νέους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2013 περί τα 5,6 εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι - ποσοστό 23,5%. Στη Γερμανία το 7,7% των νέων είναι άνεργοι, τη στιγμή που στη γειτονική Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε τα ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών, με 56%. «Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν 40-45 δισ. ευρώ για τριετή περίοδο.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η Ε.Ε. καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία», ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

  • ΣΔΟΕ: Παραβατικότητα 60% στα ενεχυροδανειστήρια

Yψηλό είναι το ποσοστό παραβατικότητας που προέκυψε από ελέγχους του ΣΔΟΕ σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια το πρώτο εννεάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, το ΣΔΟΕ κατά την περίοδο από 1.1.2013 έως 30.09.2013 έχει διενεργήσει 141 ελέγχους, από τους οποίους έχουν προκύψει 407 παραβάσεις και το ποσοστό παραβατικότητας είναι 59%. Οι έλεγχοι, όπως σημειώνει ο κ. Μαυραγάνης, συνεχίζονται.

Βάσει των στοιχείων που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέχρι την 11.10.2013 λειτουργούν νόμιμα 939 επιχειρήσεις με 309 υποκαταστήματα, που παρέχουν υπηρεσίες ενεχυροδανειστή ή και αργυραμοιβού.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με έγγραφό του επισημαίνει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το 2013, τα ενεχυροδανειστήρια πρέπει να διαθέτουν ζυγούς υψηλής ακρίβειας. Η Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενεργεί ελέγχους στους ζυγούς των ενεχυροδανειστηρίων, με συνεργεία που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κερδοσκοπίας και εξαπάτησης των καταναλωτών.

Επίσης, ο κ. Σκορδάς σημειώνει ότι και οι ίδιοι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να ερευνούν και να ελέγχουν το ποιόν και τα στοιχεία των επιχειρήσεων, στις οποίες απευθύνονται.

Επισημαίνει ακόμα ότι με βάση το Ν. 2251/94 περί προστασίας των καταναλωτών, σε περίπτωση που οι καταναλωτές αλλάξουν γνώμη και θέλουν να ανακτήσουν τα αντικείμενά τους, έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης και ματαίωσης της συναλλαγής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του χρηματικού ποσού συναλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, για να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης λειτουργίας και οικονομικής εκμετάλλευσης.

Επίσης, μπορούν να στέλνουν τις καταγγελίες τους όλο το 24ωρο στο φαξ 2103843549 και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.efpolis.gr.

Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη που ζητούσε να λάβει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αριθμό των ενεχυροδανειστηρίων και τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή και άλλο έγγραφο-απάντηση σε ερώτηση για συγκεκριμένη αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων. Την ερώτηση είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί αν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση και τα υποκαταστήματά της, επικαλούμενος πληροφορίες ότι διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων.

Στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, αναφέρεται ότι έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες προς την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία. Γίνεται γνωστό επίσης ότι και το ΣΔΟΕ προέβη στις δέουσες ενέργειες στη συγκεκριμένη επιχείρηση και τα αποτελέσματα στάλθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: ww.minpress.gr