taxpress οικονομική ενημέρωση

  • Α.ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟΥΣ 24 ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε:  Η ελληνική κοινωνία έχει «εξαντληθεί» από την  ύφεση, είναι «απαράδεκτα τα επίπεδα του 59% στην ανεργία των νέων»

Η ελληνική κοινωνία έχει «εξαντληθεί» από την  ύφεση, είναι «απαράδεκτα τα επίπεδα του 59% στην ανεργία των νέων». Το μήνυμα αυτό  έδωσε  ο Αντώνης Σαμαράς στους 24 ηγέτες της Ε.Ε και την παρούσα Άγγελα Μέρκελ  με την  παρέμβασή του στη διάσκεψη στο Παρίσι  για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Μιλώντας ενώπιον των εικοσιτεσσάρων ηγετών – ανάμεσά τους και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ – που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ανέπτυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο κ. Σαμαράς είπε κατ’ αρχάς την «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

«Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογής και των δύο προγραμμάτων, από τον Ιανουάριο του 2014.

Όσον αφορά το νομοθετικό τομέα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

«Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη συνεργασία δε της Task Force, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».

«Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός, «χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους».

«Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σαμαράς ενώ κατέληξε με την αισιοδοξία ότι «το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά».

  • ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕ «ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ» ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Tο υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει την Παρασκευή στην Αθήνα, διαψεύδοντας τους φόβους ότι το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας δεν θα γυρίσει μετά το Eurogroup της Πέμπτης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Εν τω μεταξύ, οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στις δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αργήσουν να ολοκληρωθούν, καθώς τις δύο πλευρές χωρίζουν “δισεκατομμύρια στα δημοσιονομικά”.

“Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εμείς ήμασταν καθ’όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά», δήλωσαν, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην καθυστέρηση που παρατηρείται ως τώρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους επικεφαλής της. Οπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα είναι υψηλότερο από το 0,4% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι θα κινηθεί μεταξύ των 700- 900 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση των εσόδων που καταγράφεται στους τελευταίους μήνες και στη σχεδιαζόμενη περικοπή των κρατικών δαπανών.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς – χωρίς την έγκριση της τρόικας – στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

  • ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, μετά το αδιέξοδο στις συναντήσεις του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση στο Μαξίμου με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη είχε στόχο την εξεύρευση μιας πολιτικής λύσης πριν το θέμα φτάσει στο επίπεδο των δύο πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με το in.gr.Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες βρίσκονται σε επαφή και έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για τον νέο φόρο.

Από το ΠΑΣΟΚ προκρίνεται η λύση της φορολόγησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως θα προχωρήσει στην κατάρτιση νέου νόμου, ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι βρίσκεται τελείως έξω από τη λογική του υπάρχοντος νόμου.

Από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι οι διαφωνούντες φτάνουν τους πέντε ή έξι, ενώ συμπληρώνουν ότι στη ΝΔ είναι περισσότεροι αυτοί που δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον ΕΝΦΑ ως έχει.

Εκτιμάται, πάντως, ότι ένα νέο σχέδιο νόμου, που μπορεί να μην έχει και πολλές διαφορές σε σχέση με το πρώτο, ενδέχεται να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες έχουν αντιδράσει για σειρά θεμάτων, όπως η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η φορολόγηση μαντριών, που τελικά αποσύρθηκε, και η υψηλή φορολόγηση ακινήτων στα αστικά κέντρα.

  • ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Η τρόικα επιμένει στην άρση κάθε προστασίας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, από 1ης Ιανουαρίου 2014.  Και μάλιστα, καταφέρεται κατά των δανειοληπτών μιλώντας για “κουλτούρα κακοπληρωτών”.

Η τρόικα δέχεται, την προστασία πρώτης κατοικίας να απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και οι “καλόπιστοι”, οι οποίοι όμως, θα πρέπει να αποδεικνύουν την καλοπιστία τους και την πραγματική τους ανάγκη στα δικαστήρια, τα οποία θα εξετάζουν μία- μία τις περιπτώσεις! Επίσης η τρόικα ζήτησε – κι η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε – την κατάργηση του κριτηρίου της αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA,  άμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στέλεχος του οποίου τόνισε πως τα δικαστήρια δεν πρέπει να εμπλακούν στην αξιολόγηση των “καλόπιστων” δανειολήπτων, καθώς θα μπλοκάρουν ακόμη περισσότερο τα ειρηνοδικεία.

“Θεωρούμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου”, ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου.

Αντιδράσεις για το θέμα, πέρα από αυτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπήρξαν και από το συγκυβερνόν ΠΑΣΟΚ:  Να το ξεχάσουν δεν το συζητάμε”, η δήλωση από τη Χ.Τρικούπη.

Πρόκειται για κρίσιμο πολιτικό θέμα, διότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον  την«πολυτέλεια» να σηκώσει το πολιτικό κόστος της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Γι΄ αυτό και δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω.

Βασίλης  Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr