taxpress οικονομική ενημέρωση

 

  • ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Όχι οριζόντια μέτρα – Προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Το πλαίσιο είναι σαφές. Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που συζητάμε είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι καθαρό το μήνυμα απ’ την πλευρά μας σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την έξοδό του από την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της ελληνικής επιχειρηματολογίας στις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια της Τρόικας. Θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού, είπε ο κ.Βενιζέλος

Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η απόσταση γεφυρώνεται» και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναγνωριστει η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας. Εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2014 υπάρχει και το έλλειμμα το οποίο θα κινηθεί κάτω απ’ το όριο της επιτήρησης με όρους δημοσιονομικούς, δηλαδή κάτω απ’ το 3%».

Μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. «Παραμένει η πρόταση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του υπουργείου Οικονομικών», είπε ο κ. Βενιζέλος.

 

  • ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Αναφέρει ότι  555 αναχρονιστικές διατάξεις  και περιορισμοί στην αγορά κρατούν σε συνθήκες κρίσης ψηλά τις τιμές  στα τρόφιμα ( ψωμί, γάλα), στα απορρυπαντικά, στα φάρμακα, στα καύσιμα, στα βιβλία και σε  άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την καθημερινότητα του Ελληνα. Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες μέρες και δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ .

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να νομοθετήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο για όλες τις προτάσεις της έκθεσης.

Ο νόμος “σκούπα” θα ξεκινάει από τις τιμές, θα περνάει από τις υπηρεσίες και θα φτάνει, για παράδειγμα, έως την κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων.

Υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος από αυτήν την κίνηση θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στα κέρδη θα συμπεριλαμβάνεται και η έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης προς την τρόικα ότι προτίθεται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες τόσος λόγος γίνεται, που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

 

  • Μειώνονται οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά

Στα 470,07 εκατ. ευρώ και στα 39.109 τεμάχια ανήλθαν στο τέλος Οκτωβρίου οι ακάλυπτες επιταγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, έναντι 112.232 τεμαχίων, αξίας 1,17 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τον Οκτώβριο σφραγίστηκαν 2.283 επιταγές, συνολικής αξίας 35,26 εκατ. ευρώ, έναντι 7.459 επιταγών, αξίας 78,92 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2012.

Η ετήσια μείωση ήταν κατά 69,4% στα τεμάχια και κατά 55,32% στην αξία τους. Σε μηνιαία βάση, πάντως, σημειώθηκε μείωση 5,19% στον αριθμό των επιταγών, αλλά αύξηση 48,8% στην αξία τους.

Όσον αφορά στις απλήρωτες συναλλαγματικές στο 10μηνο 2013, αυτές διαμορφώθηκαν στις 68.089 και η συνολική τους αξία ήταν 107,9 εκατ. ευρώ, όταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2012 είχαν αποσυρθεί 105.767 απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας 165,4 εκατ. ευρώ.

  • ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ 3% ΑΠΟ 10% Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ανακοίνωσε, μέσω ενός ενημερωτικού non paper, την απόφασή του να προχωρήσει σε δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Ο φόρος μεταβίβασης σήμερα υπολογίζεται με συντελεστή 8% για την αξία έως 20.000 ευρώ και με 10% για την υπερβάλλουσα αξία ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μειώσει το φόρο μεταβίβασης στο 3%.

Η μείωση του φόρου μεταβίβασης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2014 θα ωφελήσει όσους αγοράσουν  δεύτερη κατοικία, (π.χ. εξοχικό) και όσους αγοράζουν επαγγελματική ακίνητο, όπως είναι ένα κατάστημα, χώροι γραφείων και αποθήκες.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι  ο υψηλός φόρος μεταβίβασης σε συνδυασμό με τον ενιαίο φόρο ακινήτων αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για τις επενδύσεις σε ακίνητα. Έτσι, το φορολογικό βάρος μεταφέρεται από την απόκτηση ακινήτων στην κατοχή τους.

  • ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Επενδυτικές ευκαιρίες έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, γράφουν οι New York Times που βλέπουν πως το τελευταίο διάστημα «κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει».

Σε δημοσίευμα της, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως «η Ελλάδα ήταν το παιδί για το μαστίγωμα για το περισσότερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Αλλά τους τελευταίους μήνες η πρόθεση έχει αλλάξει και οι ξένοι επενδυτές ”ψαρεύουν” κυρίως τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία».

Αυτή η κίνηση σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, έχει διπλά οφέλη, καθώς «οι δανειστές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ”καθαρίσουν” τους ισολογισμούς τους με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κράτος μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες. Και οι δύο θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία, όσο ισχύει».

Αναφορά γίνεται και στις τράπεζες καθώς και λόγος για τους επενδυτές και τις προοπτικές που βλέπουν στην Ελλάδα: «Οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι κοντά στον να ”στρίψει την γωνία” μετά από χρόνια ύφεσης. Υπάρχουν επίσης λίγες ευκαιρίες για υψηλές επιστροφές στον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι έχει ανθίσει ο ”έρωτας” των συγχωνευόμενων αγορών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καθαρίσει τις τράπεζες της και να της ιδιωτικοποιήσει».

Τέλος, οι New York Times σημειώνουν πως «η Ελλάδα γνωρίζει πολλά για τους βίαιους κύκλους. Η Αθήνα και οι δανειστές της πρέπει να επικεντρωθούν στη θετική πρόθεση των αγορών όσο διαρκεί και να δώσει μια θετική στροφή σε αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη».

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για οριστική συμφωνία με την τρόικα, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, την Κυριακή το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα. Δουλεύουμε σκληρά. Σήμερα είμαστε από το πρωί εδώ, πάντα έχουμε ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η βασική δεξαμενή από όπου θα αντληθεί το ποσό που έχει προσδιοριστεί, στα 1,3 δις ευρώ είναι διαρθρωτικά θέματα που έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών αλλά και ορισμένα θέματα, όπως η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr