- ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΩΛ ΤΟΜΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Στη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα, πλειστηριασμούς, πλεόνασμα, χρέος – Ζητά όμως απολύσεις στο Δημόσιο
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ.Τόμσεν τονίζει ότι «Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας».
«Αυτή τη χρονιά αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συγκρίσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου… Θα χρειασθούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 – 2016. Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν. Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Επιμένει στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, λέγοντας «μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης». Ακόμη, ο Πολ Τόμσεν επιμένει στην απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Αναφέρεται διεξοδικά στην αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών υπογραμμίζοντας ότι πολλοί έχοντες εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα νομοθεσία για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει, και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα στήριξης όσων πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους. Αυτή είναι πολιτικά και τεχνικά μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος».
Καλεί την ευρωζώνη να τηρήσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους λέγοντας: «Υφίσταται ένα πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι με το Eurogroup για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, με την πρώτη δόση στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην σωστή κατεύθυνση με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναμένουμε το Eurogroup να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο».
- Νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία μετά τις επαφές του Πρωθυπουργού στη Γερμανία – Οι δηλώσεις Μέρκελ – Σόιμπλε – Πως εκτιμά τις επαφές ο ΣΥΡΙΖΑ
Α.Σαμαράς: Προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέσα στον Δεκέμβριο ενώ για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης – ΜΝΗΜΟΝΙΟ - εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί, εφόσον η Ε.Ε. θα τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους που είχε αναληφθεί κατά το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και λιγότερες δημοσιονομικές προσαρμογές και τόνισε ότι στο εξής η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως είπε, επιτύχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, κόψαμε το έλλειμμα κατά 12% αλλά παράλληλα χάσαμε 25% του ΑΕΠ κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κουρέψαμε συνολικό χρέος 68% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα όμως εξαφανίσαμε την υστέρηση ανταγωνιστικότητας με μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας.
«Διορθώσαμε διαρθρωτικές ανισορροπίες, φέραμε νέο επενδυτικό νόμο προχωρήσαμε στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, συνεχίζουμε την φορολογική μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «πολλοί θεωρούσαν την Ελλάδα χαμένη υπόθεση, τώρα όλο και περισσότεροι μιλούν για θεαματική επιστροφή» και έφερε ως παράδειγμα την αποκλιμάκωση των σπρεντς. «Πριν από ένα χρόνο πολλοί στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και πολλοί επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει και η Ε.Ε. θα διαλυθεί. Όλοι διαψεύστηκαν. Αποδείξαμε ότι οι πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της δημοκρατικής νομιμότητας», συνέχισε.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, αν και σημείωσε πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, έχουμε ακόμη πολλά να αλλάξουμε, δεν έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο, όμως τώρα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ γιατί η ύφεση τελειώνει και αρχίζει η ανάκαμψη», τόνισε.
Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 1,5% ενώ το 2013 είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο και πιστεύω ότι και το 2014 θα υπερακοντίσουμε τον στόχο, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ότι κάναμε το πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και το πετύχαμε με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων».
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αναφερόμενος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είπε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και έχει όπλα για να αμύνεται έναντι των εχθρών της και έναντι του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. Έφερε σαν παράδειγμα την σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για να υποστηρίξει ότι αντιμετωπίζονται οι ακραίες συμπεριφορές που προσβάλλουν την δημοκρατία.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στο παρελθόν ήταν πολιτικοί εχθροί τώρα είναι σύμμαχοι στην ευρωπαική πορεία της χώρας.
Είπε ακόμη ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και ότι για κάθε βουλευτή που αποχωρεί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια.
Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα πάει στην Βραζιλία για το Μουντιάλ και απάντησε ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» «εφόσον έχω χρόνο θα πάω αφού είμαι οπαδός του ποδοσφαίρου», πρόσθεσε.
Α.ΜΕΡΚΕΛ: Θέλω την επιτυχία της Ελλάδας
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ είπε η κ. Α.Μέρκελ είπε στον Α. Σαμαρά: «Εκτός από εσάς και τον ελληνικό λαό, κανείς δεν θέλει την επιτυχία (ενν.της Ελλάδας) περισσότερο από μένα».
Η σκηνή με την κ. Μέρκελ να περπατά στους διαδρόμους της καγκελαρίας συνοδεύοντας τον κ. Σαμαρά προς τον χώρο της συνέντευξης Τύπου και να κάνει την παραπάνω δήλωση στα αγγλικά, περιλαμβάνεται στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της καγκελαρίου.
Β.ΣΟΙΜΠΛΕ: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Από το βήμα του συνεδρίου της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε:
«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό για αυτό. Όταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο, πρέπει να είναι δίκαιος», τόνισε ο γερμανός πολιτικός, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο ακροατήριο. «Είμαστε στον σωστό δρόμο», επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί.
ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη θέση ότι ο Αντώνης Σαμαράς απέσπασε τη στήριξη της Άγκελα Μέρκελ «στη συνέχιση της ίδιας συνταγής λιτότητας και ισοπέδωσης» διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά ήταν άλλη μια ευκαιρία διαβεβαίωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μνημονιακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλες του τις διαστάσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος».
«Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε με περηφάνια τον πιο αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό και απέσπασε την αναμενόμενη στήριξη της καγκελαρίου στη συνέχιση της ίδιας συνταγής λιτότητας και ισοπέδωσης», συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό», πρόσθεσε, «είναι η ουσία της “διαπραγμάτευσης” αλά Σαμαρά, να αποσπά τους καλούς βαθμούς από τους δανειστές επειδή καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση».
- Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάπτυξη το 2014, ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες
Την εκτίμηση ότι το 2014 η Ελλάδα θα πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια ύφεσης διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στο www.bankingnews.gr .
O κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα μετά από 10ετίες θα επιτύχει πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών εξέλιξη που αποδεικνύει μια τάση.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ των υγιέστερων στην Ευρώπη τόνισε ο Προβόπουλος ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα περιθώρια για να αντιμετωπιστούν οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν
Οι δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου
1)Πότε πιστεύετε ότι θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία; Εσχάτως καταγράφονται αντικρουόμενες εκτιμήσεις από ΕΕ, ΟΟΣΑ, ξένους οίκους και ελληνικές τράπεζες για την πορεία της οικονομίας το 2014. Ποια είναι η άποψη της ΤτΕ και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας;
Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης που οδήγησαν το ΑΕΠ σε σωρευτικές απώλειες της τάξης του 25%, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2014.
Έχουν υλοποιηθεί σημαντικά βήματα στα μέτωπα της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, της αναδιάταξης του τραπεζικού τομέα και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.
Τα βήματα αυτά αρχίζουν να αποδίδουν.
Ο τραπεζικός τομέας έχει πλήρως αναδιαταχθεί και κεφαλαιοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Και έχουμε πλέον ανακτήσει ολόκληρη την ανταγωνιστικότητα κόστους που είχαμε απολέσει την περίοδο 2001-2009.
Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο πληρωμών, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, θα είναι εφέτος πλεονασματικό.
Για να αξιοποιήσουμε τα όσα έχουν επιτευχθεί, με πολλές προσπάθειες και πολύ κόπο, πρέπει να επιμείνουμε στη συνεπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασισθεί, αλλά και να προωθήσουμε στοχευμένες αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
2)Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην τελική φάση των stress tests που διεξάγει η ΤτΕ σε συνεργασία με την Blackrock. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα αποτελέσματα και πόσο επαρκείς κεφαλαιακά είναι οι ελληνικές τράπεζες;
Δεν μπορώ να προκαταλάβω τα αποτελέσματα της έκθεσης της BlackRock, αλλά αυτό που μπορώ να πω με ασφάλεια είναι ότι υπάρχουν τα απαραίτητα περιθώρια για να αντιμετωπιστούν οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ των υγιέστερων στην Ευρώπη.
Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και βρίσκονται πλέον σε φάση δυναμικής ανασυγκρότησης.
Αυτό θα τους επιτρέψει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων που έχει ανάγκη η οικονομία και να συνδράμουν έτσι στην ανάκαμψή της.
- Φως στο τούνελ της οικονομίας
Μιλάμε συνεχώς για μέτρα και καταστροφικά σενάρια και ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά εφέτος το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας θα είναι πλεονασματικό.
Και στο ισοζύγιο αυτό, δε χωράει…δημιουργική λογιστική για την οποία “κατηγορείται” η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση όσον αφορά στο λειτουργικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Πλεονασματικό ισοζύγιο, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι με όσα “υπέστημεν”, περισσότερα ευρώ μπαίνουν από όσα βγαίνουν στη χώρα.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που χάθηκε από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι το 2009, αποκαταστάθηκε…
Βασίλης Βαλαμβάνος
πηγή: www.minfin.gr