οικονομική ενημέρωση taxpress

 

 • Μάρτιν Σούλτς μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά: «αλλάζουν όλα προς το καλύτερο με το πλεόνασμα της Ελλάδας»

Συντονισμένες ενέργειες για τη βιωσιμότητα  του ελληνικού χρέους αμέσως μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τα μεγέθη για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν κ.Μάρτιν Σούλτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Σαμαρά πως η Ελλάδα καλύπτει τους στόχους τους, και η εκτίμηση πως αυτό «θα αποδειχθεί την άνοιξη του 2013 με την ακτινογραφία που θα δοθεί από τη Eurostat ως προς το πλεόνασμα», το οποίο χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα.

Ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση δουλεύει ώστε να υπάρξει συμφωνία σύντομα, μέσα στον Δεκέμβριο, «ώστε να είμαστε έτοιμοι, για την ελληνική Προεδρία. χωρίς να έχουμε στις πλάτες μας το επιπλέον βάρος της τελικής ρύθμισης με τρόικα». Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία».

Τόνισε ακόμη για άλλη μία φορά πως «διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους που υπήρχαν και για την Ελλάδα και για τις αντοχές της Ευρώπης», ενώ διαβεβαίωσε πως «αρχίζουμε να βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση και έτσι είμαστε απολύτως έτοιμοι για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.».

Είπε μάλιστα πως μέσα στο εξάμηνο της προεδρίας θα έχουμε απτά στοιχεία ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας. «Κάθε μέρα θα ακούτε για εταιρείες που εμπράκτως θα θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους που υπήρχαν και για την Ελλάδα και για τις αντοχές της Ευρώπης» είπε.

Παράλληλα προανήγγειλε επένδυση ξένου κολοσσού στη χώρα μας.

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στόχοι της θα είναι «μία Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή», μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και ισορροπίας.

«Ευρώπη της ισορροπίας σημαίνει ισορροπία στην δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη και στην κοινωνική συνοχή. Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει να απορρίψουμε τα στερεότυπα και τους διαχωρισμούς για την Ευρώπη βορρά – νότου», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι να υπάρξει μία πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και θαλάσσιες πολιτικές με έμφαση στις ευκαιρίες που παρέχει η θάλασσα.

 • «Άριστα προετοιμασμένη η Ελλάδα για την Προεδρία»

Για την επικείμενη ελληνική Προεδρία ο κ. Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη και έκανε λόγο για ευκαιρία να αποδείξει η Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν κράτη διαφορετικών κατηγοριών και ότι όλες οι χώρες – μέλη έχουν τα ίδια δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι ισότιμο και πλήρες μέλος της Ε.Ε. τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε υψηλό επίπεδο διαλόγου σε θέματα ανάπτυξης, ασφάλειας, διαρθρωτικών εξελίξεων, μετανάστευσης. «Όλα αυτά με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτή είναι η προτεραιότητά μας» σημείωσε και υποσχέθηκε κονδύλια για την ανεργία των νέων και λογοδοσία της τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Θέλουμε, με τη βοήθεια της τρόικας να τροχοδρομηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «η δημοσιονομική σταθεροποίηση που απαίτησε μεγάλες θυσίες ολοκληρώνεται με την αλληλεγγύη και θα ολοκληρωθεί με την προσέλκυση επενδύσεων.

 • Σταϊκούρας: υπερφορολόγηση των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε σε 20 σημεία κριτικής που ασκήθηκαν από την αντιπολίτευση. Στο δέκατο σημείο για την αύξηση των πρόσθετων φόρων το 2014, που χαρακτηρίσθηκε ως «πραγματική φορολογική επιδρομή», ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν».

Οι απαντήσεις του Χρ. Σταϊκούρα αφορούσαν:

 • 1) Φιλόδοξες οι μακροοικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης: «Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς».
 • 2) Η οικονομία θα μείνει σε ύφεση: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης», όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΚΕΠΕ.
 • 3) Κατάρρευση εσόδων το 2013: «Η αλήθεια είναι ο Κρατικός Προϋπολογισμός, στο σκέλος των εσόδων, εκτελείται σύμφωνα με τους στόχους. Χαμηλότερα, πράγματι, από το 2012. Όπως είχε εκτιμηθεί» και «η επίτευξη των στόχων των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, εντός του 6ου συνεχόμενου έτους ύφεσης, συνιστά θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία και για το επόμενο έτος».
 • 4) Επιστροφή φόρων: «Στο τέλος του 2013, οι επιστροφές φόρων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο του στόχου που είχε τεθεί» και «οι συνολικές επιστροφές εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ το 2013, και θα είναι αυξημένες κατά 9% έναντι του 2012».
 • 5) Δεν εκτελείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: «Θα θέλαμε οι δαπάνες του ΠΔΕ να γίνονται νωρίτερα και να κατανέμονται καλύτερα μέσα στο οικονομικό έτος» και «τους 4 τελευταίους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι αυξημένες κατά 40%, 28%, 32% και 13% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ενίσχυση της τάσης απορρόφησης των επενδυτικών πόρων».
 • 6) Δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2013: «Σήμερα κάποιοι να σκιαμαχούν μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να θολώσουν το θετικό μήνυμα» του δημοσιονομικού πλεονάσματος.
 • 7) Θα αλλάξει ο Προϋπολογισμός γιατί δεν συμφωνεί η τρόικα: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις» και αν τα στοιχεία μέχρι το τέλος του έτους είναι καλύτερα των στόχων, όπως προσδοκούμε, «θα «γεφυρωθεί» και η όποια μικρή απόσταση που χωρίζει τις εκτιμήσεις μας έναντι εκείνων της τρόικα».
 • 8) Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οφείλεται στους ΟΤΑ και τους ασφαλιστικούς φορείς: Οι ΟΤΑ και οι ΟΚΑ πλήρωσαν ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους.
 • 9) Απέτυχε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: «Υπάρχει ικανοποιητική πορεία είσπραξης του ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, παρά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10%».
 • 10) Πρόσθετοι φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν». Τα αυξημένα έσοδα οφείλονται στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014, που όμως θα εγγραφούν στο 2013, στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, στην εκτίμηση για φορολογική συμμόρφωση και τον φόρο ακινήτων.
 • 11) Αυξάνονται 137% οι φόροι στα νομικά πρόσωπα: «Η αύξηση των εσόδων προέρχεται από την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ιανουαρίου του 2013».
 • 12) Αύξηση φορολογίας στην ακίνητη περιουσία: «Η πραγματική αύξηση, το 2014 έναντι του 2013, είναι του ύψους των 250 εκατ. ευρώ».
 • 13) Λάθος η πρόβλεψη για αύξηση εσόδων από τα καύσιμα: Θα αυξηθούν γιατί οι καταναλωτές δεν γέμισαν τις δεξαμενές τους όπως έκαναν την άνοιξη του 2012 και ο χειμώνας θα είναι πιο βαρύς φέτος.
 • 14) Μείωση κρατικών επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία: δεν περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις που αφορούν στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος, πέραν όσων έχουν ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής από το Κοινοβούλιο. Η επίπτωση των ήδη ψηφισθέντων, κατά τα προηγούμενα έτη, παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα επιφέρει τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και, συνεπώς, την μείωση των αναγκών χρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
 • 15) Εκτίναξη ανεργίας: Είναι αλήθεια, αλλά «ο ρυθμός αύξησης των ανέργων από 44% τον Ιούνιο του 2012 έχει πέσει στο 7,5% τον Αύγουστο του 2013» και «το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό για το δεκάμηνο του 2013».
 • 16) Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά: Η κυβέρνηση κινείται σε 4 άξονες: αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ανάκαμψη της τραπεζικής αγοράς.
 • 17) Μειώθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. σε σχέση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Υπάρχει μείωση λόγω της αναθεώρησης των χαρακτηριστικών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.
 • 18) Δεν γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές: «Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011-2012».
 • 19) Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής: «Καταβάλλεται προσπάθεια, με πρώτα, δειλά, θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα».
 • 20) Αυξάνει το δημόσιο χρέος: «Ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή αύξησή του, περιορίζεται».
 • Κομισιόν: μέτρα κατά της παράνομης αλιείας

Τα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης αλιείας εντείνει η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας την Μπελίζε, την Καμπότζη και τη Γουινέα μη συνεργαζόμενες τρίτες χώρες.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «παρά τη στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρχές των χωρών αυτών για τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης και αποτελεσματικού ελέγχου της αλιείας, οι τρεις χώρες δεν έχουν ακόμη επιλύσει διαρθρωτικά προβλήματα και δεν έχουν αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης αλιείας».

Η Κομισιόν προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών την έγκριση εμπορικών μέτρων κατά των τριών χωρών, ώστε να εξουδετερωθούν τα εμπορικά οφέλη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, θα απαγορευθεί η εισαγωγή στην Ε.Ε, των προϊόντων που αλιεύονται από σκάφη των χωρών αυτών.

Η προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά στο ζήτημα της παράνομης αλιείας βασίζεται στο ότι η «παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία» είναι εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως, η οποία είναι επιβλαβής όχι μόνο για τους αλιείς και τις αγορές της Ε.Ε, αλλά και για τις τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Κομισιόν απηύθυνε επίσης σήμερα επίσημες προειδοποιήσεις στην Κορέα, την Γκάνα και το Κουρασάο, διότι δεν τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Η Επιτροπή εντόπισε συγκεκριμένες αδυναμίες, όπως τη μη λήψη μέτρων για την κάλυψη των αδυναμιών παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης της αλιείας, και προτείνει διορθωτικές δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Όπως δήλωσε η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μ. Δαμανάκη, οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν τη σταθερή δέσμευση της Επιτροπής για αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.

«Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επηρεαστεί αρνητικά, όπως και οι αλιείς των χωρών αυτών και των κρατών μελών μας. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στις χώρες που τροφοδοτούν την αλυσίδα εφοδιασμού της παράνομης αλιείας είτε ως παράκτια κράτη, είτε ως κράτη σημαίας ή σημαίας ευκαιρίας. Η Δυτική Αφρική αποδείχθηκε σημαντική πηγή παράνομης αλιείας και πρόθεσή μου τώρα είναι να ακολουθήσουμε την ίδια ολοκληρωμένη προσέγγιση και για τον Ειρηνικό» κατέληξε η κ. Δαμανάκη.

Όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, η απόφαση σχετικά με την Μπελίζε, την Καμπότζη και τη Γουινέα παρέχει στα κράτη μέλη ένα πρόσθετο μέσο για τον έλεγχο και, εάν είναι απαραίτητο, την απαγόρευση της εισαγωγής αλιευτικών προϊόντων. Μόλις η πρόταση για απαγόρευση της εμπορίας εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα απαγορευθεί η εισαγωγή στην Ε.Ε. προϊόντων που αλιεύονται από σκάφη που φέρουν σημαία των χωρών αυτών. Τα σκάφη της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν να αλιεύουν στα ύδατα των εν λόγω χωρών. Επίσης, δεν θα είναι δυνατές άλλες μορφές συνεργασίας με τις χώρες αυτές, όπως κοινές αλιευτικές δραστηριότητες ή αλιευτικές συμφωνίες.

 • Έρχεται νέο «δεκάευρο»

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», το οποίο θα τεθεί σε κυκλοφορία εντός της επόμενης χρονιάς, θα παρουσιάσει επίσημα στις 13 Ιανουαρίου 2014 το Ευρωσύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ανήγγειλαν, μάλιστα, την έναρξη λειτουργίας Προγράμματος Συνεργασίας, που σκοπό έχει να διευκολύνει τους κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων, τους πελάτες τους, τους χρήστες μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και συσκευών εξακρίβωσης γνησιότητας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να προετοιμαστούν για την εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού, το Ευρωσύστημα θα παρέχει στους συνεργάτες ένα φάσμα εργαλείων και υλικού που θα τους διευκολύνει να προετοιμαστούν για την εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων, θα διαβουλευτεί εκτενώς όσον αφορά την ανάγκη προσαρμογής των μηχανημάτων επεξεργασίας μετρητών και των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας στα νέα τραπεζογραμμάτια και θα διανείμει φυλλάδια σχετικά με τα νέα τραπεζογραμμάτια σε σημεία πώλησης στη ζώνη του ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2014.

«Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ προσβλέπουν σε στενή συνεργασία με τους κατασκευαστές, προμηθευτές, χειριστές και ιδιοκτήτες εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων, καθώς αυτοί προετοιμάζουν τα μηχανήματα και τις συσκευές τους προκειμένου να δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ το επόμενο έτος», ανέφερε ο Ton Roos, Διευθυντής Τραπεζογραμματίων της Διεύθυνσης Τραπεζογραμματίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr