οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ – ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ

Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μπούμε στην ελληνική προεδρία απερίσπαστοι, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά από 4,5 ώρες παραμονής στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει νυχθημερόν για να επιτευχθεί συμφωνία το συντομέτρον δυνατόν

Σε ερώτηση αν ξανασκέφτηκε τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στις δηλώσεις του και είπε ότι τα έσοδα στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Όπως έγινε γνωστό ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ το δεύτερο κύμα κινητικότητας θα προέλθει από τον ΕΟΠΥΥ, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με  το ΑΜΠΕ, υπήρξε ενημέρωση από τον  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων.

Όπως αποφασίστηκε, σε 15 μέρες θα ξεκινήσει η επανατοποθέτηση 2.858 δημοτικών αστυνομικών ενώ στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, άλλων 12,500 υπαλλήλων, που θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2014.

Και 10.000 προσλήψεις!

Υπήρξε προγραμματισμός για προσλήψεις μέσα στο 2014 οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ξεπεράσουν τις 10.000. Οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα ΜΕΘ και κέντρα υγείας. Επίσης αναμένεται να γίνουν προσλήψεις στο χώρος της ασφάλειας και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι επόμενες 5.000 προσλήψεις που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση αναμένεται να γίνουν το 2015.

 

  • ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ COCA COLA

Tην Αθήνα επέλεξε ως έδρα του νέου Citizen Interaction Center (Κέντρο Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών) για την κεντρική και νότια Ευρώπη, η Coca Cola Company.

Η απόφαση γνωστοποιήθηκε με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Muhtar Kent, και τον πρόεδρο της επιχειρησιακής μονάδας κεντρικής και νότιας Ευρώπης, Ν. Κουμέττη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρεται, η εγκατάσταση του κέντρου στην Αθήνα «αντικατοπτρίζει την πίστη μας στις δυνατότητες της Ελλάδας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και στην προστιθέμενη αξία των ιδιαίτερων ικανοτήτων των Ελλήνων».

Σύμφωνα με την επιστολή, η απόφαση ελήφθη βάσει της τεχνογνωσίας και της γλωσσικής κατάρτισης που διαθέτουν οι Έλληνες, «αλλά και της δυνατότητάς μας να συνεισφέρουμε στην κοινωνία προσφέροντας ελκυστικές και υψηλού επιπέδου θέσεις απασχόλησης σε νέους ταλαντούχους Έλληνες στον αναπτυσσόμενο τομέα της κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας».

Η Coca Cola δηλώνει επίσης τη δέσμευσή της να επενδύσει και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Το Citizen Interaction Center θα είναι το διοικητικό και επιχειρησιακό κέντρο για τις δραστηριότητες διαδικτυακής και κοινωνικής δικτύωσης της Coca Cola στην περιοχή. Η λειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και με την πλήρη ανάπτυξή του το 2015 θα καλύπτει 23 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

 

  • ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Θετικά οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσουν το επόμενο τριήμερο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς είναι εμφανής η βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Την αρχή κάνει σήμερα η Εθνική Τράπεζα, ακολουθεί αύριο η Alpha Bank ενώ ο χορός θα κλείσει την Παρασκευή με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank.

Τα αποτελέσματα για το εννεάμμηνο του 13 αποτυπώνουν θετικές τάσεις που επιτρέπουν αισιοδοξία για τα επόμενα τρίμηνα, αν βελτιωθεί παράλληλα και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ενώ ήδη από τα αποτελέσματα εξαμήνου καταγράφηκαν ενδείξεις σταθεροποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη λογική κυρίως της επιβράδυνσης στο ρυθμό ανόδου μετά από πολλά τρίμηνα, πλέον όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην ανάσχεση της αυξητικής τάσης ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους.

Επίσης, βελτίωση για το κόστος χρηματοδότησης προκύπτει και από την αποκλιμάκωση του κόστους για τη ρευστότητα που αντλείται από το ευρωσύστημα. Η εξάρτηση από τον ακριβότερο ELA είναι εξαιρετικά περιορισμένη πλέον, στα 8 δισ. ευρώ περίπου, ενώ κατά το μέρος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κινείται στα 70 δισ. ευρώ, επίσης αισθητά μειωμένη, η εκ νέου μείωση του βασικού επιτοκίου ευνόησε τις ελληνικές τράπεζες.

 

  • ΑΡΘΡΟ – ΑΠΟΨΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΦΑΡΜΑΚΑ: Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πολύ…αμαρτωλή ιστορία. Αν διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που όλοι οι πολιτικοί επισημαίνουν στις…κοκορομαχίες τους, ένα πρώτο συμπέρασμα βγάζουμε: Ότι είναι πολλά τα λεφτά που “παίζονται” σε αυτό το …χρηματιστήριο και πολύ μεγάλα τα αντικρουόμενα συμφέροντα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως από τη  στιγμή που  γίνεται τόσος θόρυβος, αυτό σημαίνει ότι επί πολλά χρόνια διάφοροι πολιτικοί που υποτίθεται ότι ασχολούνταν με το θέμα, έκαναν την πάπια και φόρτωναν τον ελληνικό λαό και τον προυπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ  φέσια και έδιναν στους βιομήχανους, είτε Έλληνες είτε ξένους, το προνόμιο να θησαυρίσουν. (σ.σ. Ενοχλεί, αλλά έτσι είναι σύντροφοι).

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι οι προηγμένες χώρες της Ε.Ε. καταναλώνουν φθηνά (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΜΕΝΑ) γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό άνω του 60% και την ίδια στιγμή, εμείς εδώ οι …κιμπάρηδες, καταναλώνουμε μόλις 20% γενόσημα και το 80% είναι…φιρμάτα με πατέντες φάρμακα που τα χρυσοπληρώνουμε.

Το τέταρτο συμπέρασμα είναι, ότι για να σταματήσει αυτό το οργιώδες πάρτι των συμφερόντων, έπρεπε να έλθει η τρόικα προκειμένου κάποιοι να αρχίσουν να σκέπτονται τα αυτονόητα. Δυστυχώς, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ και σταδιακά να οδηγήσουμε τα γενόσημα που παράγει στην κατανάλωση με νορμάλ τιμές, ενισχύσαμε τους αεριτζήδες της παρέας,  που τώρα το παίζουν… αντιμνημόνιο και αντίσταση καθώς χάνουν την κότα που τους έκανε τα χρυσά αυγά.

Έτσι ξαφνικά λοιπόν, ο συντηρητικός επιχειρηματίας που βλέπει κόκκινο και αλλάζει δρόμο, έγινε ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ και απαρνήθηκε τον Σαμαρά και τον δεξιό Άδωνι.  Παράλογο; Καθόλου! Αυτά έχει η ζωή…

Το πέμπτο συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικοί των κομμάτων, είτε κυβερνητικοί, είτε αντιπολιτευόμενοι, ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ να καθίσουν σε ένα τραπεζι και να καταλήξουν σε απόφαση για το σημαίνον αυτό εθνικό θέμα. Σε απόφαση, χωρίς παπαρολογίες, που να εξυπηρετεί το τρίπτυχο: ΦΘΗΝΟ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ  – ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

Απούσης της απλής λογικής, καταλήγουμε σε κόντρες του στυλ “εδώ το φθηνό φάρμακο”, “εδώ ο καλύτερος φαρμακέμπορας”, που δεν οδηγούν πουθενά και θίγουν τη νοημοσύνη των εκατομμυρίων Ελλήνων.

Πηγη: BANKWARS.GR

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr