- ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΣΤΑ ΘΕΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΠΙΘΑΝΟ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μπήκαμε στις τρεις…διαβολο-βδομάδες, με τη συμπλήρωση των οποίων θα έχει σε μεγάλο βαθμό κριθεί το πως και με ποιούς πολιτικούς και κοινωνικούς όρους θα προχωρήσει η Ελλάδα και η σχέση της με την τρόικα που εκπροσωπεί τους δανειστές. Οι φωνές που ακούγονται από την αντιπολίτευση αλλά και από επώνυμους βουλευτές και στελέχη των κομμάτων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ελάχιστα δείχνουν να επηρεάζουν την σκληρή γραμμή της τρόικας στα θέματα των ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, των ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ και της τύχης της αμυντικής βιομηχανίας – ΕΑΣ.
Ελάχιστα, έτσι τουλάχιστον δείχνουν, να ενδιαφέρει και να επηρεάζει η άποψη άλλων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που λένε σαφέστατα προς πάσα κατεύθυνση ότι “αυτά τα μέτρα δε μπορούμε να τα πάρουμε, θα πέσει η κυβέρνηση”.
Χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι και η δήλωση εκπροσώπων της Τρόικας που φέρονται να είπαν στον Στουρνάρα: «Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάσουν τα σπίτια τους».
Το σκηνικό της ρήξης έχει ήδη στηθεί και η επίσημη πλέον κυβερνητική πλευρά, φέρεται αποφασισμένη ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, όντας έτοιμη να νομοθετήσει από 1ης Ιανουαρίου, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού αντικειμενικής αξίας 180-200.000 ευρώ, νούμερο που καλύπτει περίπου το 90% των δανειοληπτών που έχουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία.
Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας που θα βρεθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα, θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μεταφέρουν στους εταίρους και δανειστές μας τόσο τις ελληνικές θέσεις όσο και την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP;
Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης με αβέβαιο το αποτέλεσμα αλλά κυρίως υπό την πίεση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι δε μπορεί η Ελλάδα να αναλάβει την Προεδρία και ταυτόχρονα να διαπραγματεύεται για τον εαυτό της.
Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να επισφραγιστεί η συμφωνία από έκτακτο Eurogroup στις 15-16 Δεκεμβρίου
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Η κυβέρνηση δεν θα πέσει· αν είναι να πέσει, προτιμώ να πέσει μαχόμενη», δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, απάντησε στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων, λέγοντας ότι οι πολίτες είναι κακοφορολογημένοι.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Πρέπει να έχουμε ορίζοντα τετραετίας, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, προτιμώ να πέσει μαχόμενη».
Παραδέχθηκε ότι το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι οι πλειστηριασμοί και σημείωσε: «Θα προστατευτεί η κατοικία όσων δεν μπορούν να πληρώσουν. Μπορεί να δοθεί λύση όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να μπορεί η τράπεζα να τούς δίνει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο με μια χαμηλή δόση του δανείου να μην κινδυνεύει η πρώτη κατοικία».
Επισήμανε, δε, ότι: «Δεν είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα ήθελαν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα· συμφωνώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική όσοι έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν»
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαφώνησε με την αποστροφή του Γ. Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δεν είναι υπερφορολογημένοι. «Αυτοί οι οποίοι πληρώνουν, τα συνήθη υποζύγια είναι υπερφορολογημένα. Είμαστε κακοφορολογημένοι στην Ελλάδα. Η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή δεν έχει αποδώσει όσο έπρεπε» τόνισε.
Παρατήρησε, ακόμη, ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ανακοινώσει ότι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να ελέγξει τα πόθεν έσχες των δημοσίων υπάλληλων που έχουν βγάλει πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ: ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ 1999, ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ 2013 – ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ:
- Στο σύνολο της Οικονομίας, στην περίοδο 2000-2009 οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 23,2% αλλά από το ύψος αυτό μειώθηκαν κατά 20,2% από το 2009 έως το 2012. Έτσι, συνολικά στο διάστημα 2000-2012 η απώλεια είναι 1,7%.
- Οι εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα είχαν αυξήσεις 22,7% μέχρι το 2009 αλλά έκτοτε έχασαν 19,6% και έτσι είχαν συνολικά απώλειες 1,3% σε σχέση με όσα έπαιρναν το 2000.
- Οι εργαζόμενοι στο ευρύτερο δημόσιο είχαν αυξήσεις 56,7% έως το 2009 και μετά μειώθηκαν κατά 28,3% έως το 2012. (Εδώ έχουμε ακόμα…λίπος)
- Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες είχαν αύξηση των αποδοχών τους κατά 17,1% από το 2000 έως το 2009 αλλά στα επόμενα τέσσερα χρόνια έχασαν το 17,2%. Έτσι τελικά έχασαν 3,1% των καθαρών αποδοχών που είχαν το 2000.
- Οι υπόλοιποι ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν αυξήσεις κατά 24,4% έως το 2009 αλλά έχασαν 21,2% έως το 2012 και τελικά έχασαν 2% από όσα έβγαζαν το 2000.
- Ο κατώτατος μισθός “επέστρεψε” στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αφού αυξήθηκε μεν μέχρι το 2009 κατά 19,8% αλλά μετά υποχώρησε -βάσει νόμων- κατά 24,9% και πλέον είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2000!
Βασίλης Βαλαμβάνος
πηγή: www.minpress.gr