οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση για το νέο καθεστώς των πλειστηριασμών εάν έως το τέλος του χρόνου δεν έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του υπουργού Άμυνας, είπε πως εάν η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι το υπάρχον καθεστώς προστασίας αίρεται, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η ελληνική πλευρά, που δέχεται έντονες πιέσεις από την τρόικα, έχει ταχθεί κατά της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, επισημαίνοντας ότι, όποια λύση και αν επιλεγεί, δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

«Εμείς μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη. «Μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως «το πλαίσιο είναι σταθερό και θα επικρατήσει η κοινή λογική διότι οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και διότι δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει τη θέση πως τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, όσο και η άποψη να απελευθερωθούν τελείως οι πλειστηριασμοί από 1ης Ιανουαρίου είναι εξίσου κακές.

Ειδικότερα, έχει επισημάνει πως θα αναζητηθούν μέσες λύσεις, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κατά τα άλλα, στη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή τους μέσω εθελούσιας εξόδου και η διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα, είπε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να κλείσουν πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Τις 115.000 έχουν φθάσει οι υπογραφές κατά των πλειστηριασμών που συλλέγει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών γι' αυτό και η ίδια κλιμακώνει την πανελλαδική εκστρατεία της εναντίον της απελευθέρωσής τους.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ομιλίες και εκδηλώσεις, καθώς και συναντήσεις με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, βουλευτές, πολιτικά κόμματα, επαγγελματικούς - κοινωνικούς - επιστημονικούς φορείς και με τρόικα.

 

  • Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για πλειστηριασμούς

Τροπολογία για την απαγόρευση πλειστηριασμών για ακόμη ένα χρόνο (έως 31η Δεκεμβρίου 2014) και για την απαγόρευση μεταβίβασης των δανείων και των αλληλόχρεων λογαριασμών σε κερδοσκοπικά funds, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία υπογράφεται από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών για την παραχώρηση των οδικών αξόνων και τα διόδια.

Την κατάθεση της τροπολογίας προανήγγειλε λίγο νωρίτερα από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα των πλειστηριασμών «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι την ώρα που «η κυβέρνηση παίζει το γνώριμο παιχνιδάκι της δήθεν διαπραγμάτευσης με τη τρόικα» μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων περνά σε χέρια κερδοσκόπων.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα στη Βουλή «τροπολογία- ασπίδα προστασίας των πολιτών από τη κερδοσκοπική επίθεση που ετοιμάζουν τα διεθνή κοράκια στη πρώτη κατοικία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Βουλή δεν πρέπει να αφήσει απροστάτευτους τους αδύναμους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, οφείλει σήμερα να τους προστατεύσει από τοκογλύφους και διεθνή funds που εκμεταλλεύονται και θησαυρίζουν από την καταστροφή ενός λαού.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει «το κρυφτούλι με τη τρόικα» και επεσήμανε ότι το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται «ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς».

 

  • Εμπιστοσύνη Κομισιόν για αυτοκινητόδρομους

Ικανοποιημένος από τη στήριξη που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της επανεκκίνησης των έργων στους αυτοκινητοδρόμους εμφανίστηκε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεντ.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «το σήμα εμπιστοσύνης που λάβαμε σήμερα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που κάνουν θυσίες γι' αυτό τον τόπο».

«Το σήμα εμπιστοσύνης», πρόσθεσε, «είναι απάντηση στις "Κασσάνδρες" ντόπιες και ξένες, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να ανατρέψουν τις προσπάθειες μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και των επενδύσεων».

«Η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις και σήμερα είμαστε στην αφετηρία με μπουλντόζες και καύσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας πως μετά το πέρας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην Ελλάδα το μόνο που θα απομείνει θα ειναι το πράσινο φως απο τους επιτρόπους Αλμούνια και Χαν, το οποίο εκτιμάται πως θα ανάψει με συνοπτικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων έχουν κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε ότι οι ποιοτικοί έλεγχοι στα έργα θα είναι εντατικοί και ότι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα είναι απολύτως νόμιμη, ούτως ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο απασχόλησης μη ασφαλισμένου εργατικού δυναμικού.

 

  • Η UBS  μειώνει την αισιοδοξία της για το χρυσό

Η UBS, από τους μεγαλύτερους traders στην αγορά χρυσού, προχώρησε σήμερα στο ψαλίδισμα των προβλέψεών της για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, λόγω έλλειψης στήριξης στο επόμενο διάστημα. Η τράπεζα μείωσε τον στόχο ενός μηνός στα 1.180 δολάρια η ουγγιά, από 1.450 δολάρια η ουγγιά, και μείωσε τον στόχο τριμήνου στα 1.100 δολάρια η ουγγιά από 1.375 δολάρια.

Όπως επισημαίνει, η απογοητευτική πορεία του μετάλλου οφείλεται στην αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου καθώς και στη δημοσιονομική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει βουτιά της τάξης του 25%.

Η UBS σημειώνει πως υπάρχει φυσική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να ωθήσει τις τιμές του υψηλότερα, ενώ τονίζει πως θα μπορούσε να δοκιμάσει στο επόμενο διάστημα ακόμα και το επίπεδο των 1.050 δολαρίων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία, αν και η περαιτέρω πορεία του αναμένεται εξαιρετικά ευμετάβλητη.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr