οικονομική ενημέρωση taxpress

  • Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Η επικείμενη ελληνική προεδρία και η πορεία της ελληνικής οικονομίας και του προγράμματος προσαρμογής, θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και έξι υπουργών και υφυπουργών, στο Κολέγιο των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Κούρκουλας.

Πριν από τη συνάντηση με το Κολέγιο των Επιτρόπων ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνα Κάθριν Άστον. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τον Τύπο από τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τους τέσσερις άξονες (ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και μεταναστευτική πολιτική) πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική προεδρία, ενώ θα αναφερθεί και στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, το βασικό θέμα της επίσκεψης είναι η ελληνική προεδρία, ωστόσο θα συζητηθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως διάφορα άλλα ζητήματα που θα τεθούν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των υπουργών με επιτρόπους.

Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της ομάδας των υπουργών που τον συνοδεύει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι στη συνάντηση με το Κολέγιο των Επιτρόπων η κυβέρνηση θα μεταφέρει το ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας ότι «θέλουμε ουσιαστική αναγνώριση των θυσιών και των μεγάλων επιτευγμάτων του ελληνικού λαού».

  • Σαμαράς: Τα χειρότερα πέρασαν

Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του ετήσιου συνέδριου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, απ΄ όπου εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. «Για πρώτη φορά εφέτος καλύψαμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα» είπε και πρόσθεσε ότι διαψεύσθηκαν όσοι περίμεναν χρεοκοπία. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι το τίμημα για την χώρα ήταν σκληρό αναφερόμενος στο ποσοστό της ανεργίας των νέων που φτάνει το 60% και στην πτώση κατά 40% του βιοτικού επιπέδου.

«Τέτοια τεράστια προσαρμογή δεν έχει γίνει μεταπολεμικά, σε καιρό ειρήνης, σε καμία χώρα». είπε και πρόσθεσε ότι πλέον η χώρα δεν παράγει ελλείμματα και από εδώ και στο εξής θα παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, «πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Δίνουμε τη μάχη, είπε ο πρωθυπουργός, ώστε να υπάρξει πλήρης προστασία των ανέργων, των φτωχών και των μεσαίων δανειοληπτών. Και παράλληλη κατοχύρωση της υγιούς τραπεζικής πρακτικής και της στεγαστικής πίστης.

Αναφερόμενος στην φορολογία των ακινήτων τόνισε ότι τα ακίνητα θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών. Για την φορολογία είπε ότι στόχος του είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει σταδιακά γιατί όπως τόνισε, δεν κάνει να διακινδυνεύσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Επίσης σταδιακά θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ, που το ξεκινήσαμε με την εστίαση. Παράλληλα θα κάνουμε πράξη το χτύπημα της φοροδιαφυγής» σημείωσε.

  • ΤτΕ: ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Πτωτικά κινήθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων τον Οκτώβριο του 2013, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρουσίασε άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,71 εκατοστιαίες μονάδες.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο 0,39% και 0,41%, αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,97%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,90%.

Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 14,86%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,51%.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο 7,19% και 9,36% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 6,77% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 6,19% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 6,14% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε πτώση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,85%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, διαμορφώθηκε στο 5,61%, από 5,56% τον προηγούμενο μήνα.

Πτώση παρουσίασε, σύμφωνα με την ΤτΕ, και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο. Tο επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στις 3,46 εκατοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2013, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 19 μονάδες βάσης στο 3,48%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 3,13%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,12%, το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,68%, ενώ των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,69%.

Τον Οκτώβριο του 2013, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 2,21%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 5,67%.

  • ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Αύξηση 0,1% εμφάνισε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ε.Ε-28 αυξήθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο οι μεταβολές του ΑΕΠ είχαν διαμορφωθεί στο +0,3% και +0,4%, αντίστοιχα.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης πως, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ το ΑΕΠ στην Ε.Ε.-28 αυξήθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών-μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+1,6%), στη Λετονία (+1,2%) και σε Ουγγαρία και Βρετανία (+0,8%).Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κύπρο (-0,8%), στην Τσεχία (-0,5%) και σε Γαλλία και Ιταλία (-0,1%).

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr