οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • Πιο κοντά η δόση τους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ

Η  δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί να εκταμιευτεί μόλις υπάρξει συμφωνία και για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, εκτιμούν παράγοντες στις Βρυξέλλες.

Η διαπραγμάτευση   πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές, αφού απομένουν προς συμφωνία μια σειρά από  ζητήματα, όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων  και το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Στο κενό που βλέπει η τρόικα για το 2014 (αλλά δεν συμφωνεί η Αθήνα) εντάσσεται και η διαφωνία για το πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς φοβάται απώλειες εσόδων.

Δηλαδή, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη θα εξεταστεί η συμμόρφωση της Ελλάδας στα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού για τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και η δεύτερη φάση αφορά την υλοποίηση διαρθρωτικών οροσήμων για τη λήψη της μεγάλης δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.

Την επόμενη βδομάδα θα επιστρέψουν, κατά πάσα πιθανότητα, οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ το τμήμα της δόσης του Ιουλίου (1 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί μόλις επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη των συζητήσεων στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό και η άρση των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στη συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας, η οποία εκτίμησε ότι θα είναι σύντομης διάρκειας και χωρίς επίμαχα θέματα, θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης.

Για την εκταμίευση της δόσης δεν απαιτείται νέα απόφαση του Εurogroup, ισχύει εκείνη του Ιουλίου, απλώς θα πρέπει να διαπιστώσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης ότι τηρήθηκαν τα προαπαιτούμενα και να εισηγηθεί στο ΕΤΧΣ την αποδέσμευση του ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα τρία προαπαιτούμενα είναι οι μετακινήσεις  στο Δημόσιο, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και ο νέος κώδικας δικηγόρων.

  • Δεν θέλει αλλαγές στις αντικειμενικές το υπουργείο Οικονομικών

Αρνητικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών στο ενδεχόμενο επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θεωρώντας ότι θα είναι «επισφαλής». Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε γραπτή απάντησή του σε σχετική ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια -Τσαρουχά.

«Στην οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας με σημαντικές επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων, ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών είναι τουλάχιστον επισφαλής», υπογραμμίζει ο υπουργός και προσθέτει ότι «η έλλειψη κινητικότητας στην αγορά ακινήτων με συνέπεια να μην υπάρχει ικανοποιητικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα αγοραπωλησιών, όπως σε κανονικές συνθήκες της αγοράς, όπου οι τιμές διέπονται από τον κανόνα της αγοράς και της ζήτησης, δεν επιτρέπει την προσέγγιση των πραγματικών αξιών των ακινήτων και τον προσδιορισμό νέων, περισσότερο αξιόπιστων, αντικειμενικών αξιών».

Πάντως ο κ. Στουρνάρας επιφυλάσσεται «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», να εξετασθεί το θέμα της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων «με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα, καθώς και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους».

  • Σωρεία σημαντικών παραβάσεων εντόπισε το ΣΔΟΕ

Σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, παραθέτει ενδεικτικά ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Στην περιοχή Αττικής διαπιστώθηκε ότι 21 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 9.850.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν ΦΠΑ ύψους 2.265.000 ευρώ και 31 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 64.269.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί ΦΠΑ από τους λήπτες ύψους 14.782.000 ευρώ.
  • Υπάλληλος του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με την έρευνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προσαύξησε την περιουσία του κατά 250.000 ευρώ.
  • Συγγενικό πρόσωπο σχετιζόμενου με την έρευνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προσαύξησε την περιουσία του κατά 230.000 ευρώ.
  • Κόρη τέως Προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας, κατά την έρευνα των παράνομων στοιχημάτων- στημένων αγώνων, προσαύξησε την περιουσία της κατά 1.000.000 ευρώ.
  • Ιατρός πλαστικός χειρουργός στο Κολωνάκι, δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ύψους 1.356.000 ευρώ προς τους ασθενείς του.
  • Ιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Μαρούσι, δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ύψους 595.000 ευρώ.
  • Αγρότης στην περιοχή της Σπάρτης, προσαύξησε την περιουσία του κατά 12.558.000 ευρώ, όπως έδειξε ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεών του.
  • Επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 3.660.000 ευρώ και επίσης αγροτική επιχείρηση έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 830.000 ευρώ, όπως διαπίστωσε το ΣΔΟΕ Π.Δ. Πελοποννήσου σε ελέγχους επιδοτήσεων.
  • Μονάδα Βιομηχανικής παραγωγής στην Ημαθία, έλαβε εικονικά τιμολόγια ύψους 1.050.000 ευρώ, προκειμένου να υπερτιμολογήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 4.830.000 ευρώ. Ζητείται η επιστροφή της επιδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • 23 επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη, έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 15.157.000 ευρώ, από αθλητικά σωματεία.
  • Επιχείρηση καθαρισμού στις Σέρρες, σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ Π.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, έλαβε εικονικά τιμολόγια ύψους 2.111.731 ευρώ, προκειμένου να μην αποδοθεί Φ.Π.Α. ύψους 398.215 ευρώ.
  • Στην Νέα Καρβάλη της Καβάλας επιχείρηση πετρελαιοειδών νόθευε το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης με καμμένα ορυκτέλαια σε ποσοστό 46%. Μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης από το ΣΔΟΕ Δυτ. Μακεδονίας, είχαν διατεθεί στην αγορά 650.795 λίτρα καμμένων ορυκτελαίων ως πετρέλαιο κίνησης, τόσο με οικονομικές συνέπειες για το Δημόσιο όσο και περιβαλλοντολογικές συνέπειες.
  • Το ΣΔΟΕ Π.Δ. Στερεάς Ελλάδας επέβαλε πρόστιμα 2.921.000 ευρώ σε 11 αγρότες της περιοχής Θηβών, γιατί έλαβαν και εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια τα οποία σχετίζονται με αγροτικές επιδοτήσεις.

Το ΣΔΟΕ απέστειλε τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα, τις αρμόδιες ΔΟΥ και τα Τελωνεία.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr