οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • Εβδομάδα «ρυθμίσεων» εκκρεμών θεμάτων με την τρόικα

Ξεκινά σήμερα, με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών  Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τριμερούς, ο μίνι μαραθώνιος, ο οποίος θα καταλήξει περί τα τέλη της εβδομάδας σε συμφωνία στο θέμα των Ελληνικών αμυντικών Συστημάτων με αμοιβαίο συμβιβασμό.

Αμέσως μετά αναμένεται να συνεδριάσει το Euro Working Group (EWG) προκειμένου να απεγκλωβίσει την υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας θα αναζητήσει τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων μία πρώτη βάση συμφωνίας στο θέμα των πλειστηριασμών και του φόρου ακινήτων προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει να νομοθετήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Για τα υπόλοιπα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο.

  • Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σβόμποντα παραδέχονται λάθη στα προγράμματα της ελληνικής σωτηρίας

Στο χθεσινό Ecofin στο Στρασβούργο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά τα λάθη του Ταμείου που οδήγησαν την Ελλάδα να χάσει το 25% του ΑΕΠ της και σε ανεργία που πλησιάζει το 30%. Η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι για το ΔΝΤ ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωρίσει το λάθος του στο ζήτημα των λεγόμενων οικονομικών πολλαπλασιαστών στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Διευκρίνισε ωστόσο πως ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω λάθος είχε εντοπισθεί εγκαίρως οι συστάσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν οι ίδιες, αλλά εκτεταμένες σε βάθος χρόνου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως το λάθος στην περίπτωση των πολλαπλασιαστών έγκειται στο ότι δεν υπολογίστηκαν ορθά σε σχέση με την έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν όχι μόνο στην ίδια αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Απέδωσε δε το λάθος στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Ο  πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα επιτέθηκε στην τρόικα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκεί στη χώρα μας ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα, παρά την καλή θέληση και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, δεν κατάφερε να φτάσει με συμφωνία με την τρόικα, η οποία προβάλλει κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις», σημείωσε ο κ. Σβόμποντα, αναφέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών «όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έχει πάρει τον δρόμο του και έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα, έστω κι αν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη όλα όσα προβλέπονται».

Ο αυστριακός πολιτικός επέκρινε όμως και την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε το πρόγραμμα περικοπών να γίνει αποδεκτό και από τους πολίτες. Αναφερόμενος προσωπικά στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο κ. Σβόμποντα παρατήρησε ότι όσο περισσότερες συνεντεύξεις δίνει, τόσο ανεβαίνουν τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών στις χώρες της κρίσης.

Υπονόησε ακόμη ότι η όποια αξιολόγηση των κρατών-μελών από τον αρμόδιο Επίτροπο γίνεται με τρόπο που να προωθεί τις μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες του.

  • Κινητοποιήσεις στην Αττική για διαθεσιμότητες – απολύσεις από την ΑΔΕΔΥ

Παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συλλαλητήριο ενάντια «στις διαθεσιμότητες - απολύσεις και για την υπεράσπιση της Υγείας, Παιδείας και Ασφάλισης» έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

Η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17), ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη στήριξή της στον «δίκαιο αγώνα όλων των συναδέλφων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί) και της Κεντρικής Διοίκησης (εργαζόμενοι στα Υπουργεία)».

  • Το ΔΝΤ αμφισβητεί την άποψη των Ευρωπαίων ότι η ευρωζώνη άφησε πίσω την κρίση

Σε  ομιλία της ενώπιον της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αμφισβήτησε τις προβλέψεις των Ευρωπαίων ότι η κρίση είναι πίσω, επισημαίνοντας ότι “όταν το 12% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο, δεν μπορούμε να πούμε ότι  πάνε όλα καλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και κάλεσε  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αφήσει για καιρό ακόμα το βασικό της επιτόκιο σε χαμηλό επίπεδο και να καταπολεμήσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η Λαγκάρντ  αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση είπε:

«Η θέση μας στο ΔΝΤ είναι αρκετά απλή: Η τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι μια απλή ένωση με έναν ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης και έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών που θα διαθέτουν ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά πολύπλοκα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτή τη στιγμή, όμως ζητάμε, προτρέπουμε, παρακαλούμε να εξεταστεί ένα σύστημα απλό, αποτελεσματικό, δίκαιο και όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμο», επισήμανε.

 

  • Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο τριών συνεταιριστικών τραπεζών

Ως «μια ακόμη επιβεβαίωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που ακολουθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι» χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση για την ανάκληση αδειών τριών συνεταιριστικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εξυπηρετούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο δεν λήφθηκαν υπόψη, αλλά «επελέγη ξανά η λύση ‘εξυγίανσης’ που έχει και το μεγαλύτερο κόστος».

«Ειδικότερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πληρώσει στην Alpha bank   το ποσό των 427 εκατ. περίπου (249 για την Δωδεκανήσου, 82 για την Ευβοίας και 96 για την Δυτ. Μακεδονίας)», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζοντας την απορία του «γιατί δεν θα ήταν δυνατόν να ενισχυθούν με μικρότερα ποσά οι τρεις τράπεζες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους κάτω από αυστηρό εποπτικό έλεγχο».

Τονίζει επίσης ότι οι 225 εργαζόμενοι των τριών συνεταιριστικών τραπεζών θα βρεθούν χωρίς δουλειά, αφού, όπως σημειώνει, «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική  δέσμευση για αυτούς, εκτός από μια λακωνική ανακοίνωση της Alpha Bank ότι προτίθεται να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στο προσωπικό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής».

Υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη να διατηρηθούν οι μικρές συνεταιριστικές τράπεζες «για να αποτελέσουν ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ανάγκες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας», αλλά και να επανασχεδιαστεί το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει για αυτές ώστε να εξασφαλισθεί η διαφανής λειτουργία, ο κοινωνικός έλεγχος και η ενίσχυση της αλληλέγγυας οικονομίας.

  • Ποιά είναι η εταιρεία που με 400 εκατ. ευρώ αγοράζει τον Αστέρα Βουλιαγμένης

H “JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP” υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους €400 εκατ.  Πρόκειται για  κοινοπραξία των Αράβων AGC με συμμετοχή της τουρκικής Dogus Group (15%) αλλά και άλλων μεγάλων επενδυτικών κύκλων όπως η βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ και αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. Το τίμημα  θεωρείται από την αγορά σαν ικανοποιητικό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τη αφετηρία της διαδικασίας.

Η προσφορά αυτή αφορά το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως οι μετοχές αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα Εμιράτα, καθώς και τον τουρκικό κολοσσό Dogus ο οποίος μετέχει με ποσοστό 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της JERMYN STREET είχε μεγάλη διαφορά από τις δύο άλλες συμμετοχές των σχημάτων ΤΕΜΕΣ και ομίλου Olayan η προσφορά των οποίων ήταν 240 εκατ. ευρώ, καθώς και των COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC και DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD η οποία κυμάνθηκε στα 310 εκατ. ευρώ.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress