οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ – ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ – ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και, κατ’ επέκταση, για την εκταμίευση, την προσεχή Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, της δόσης του 1 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι βρίσκονται η κυβέρνηση και οι επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

Η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στις Βρυξέλλες. Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.

Η Τρόικα θα αναχωρήσει από τη χώρα μας Δευτέρα  ή την Τρίτη το πρωί, ενδεχομένως χωρίς να υπάρξει νέα σύσκεψη με υπουργούς, αλλά θα επιστρέψει τον Ιανουάριο για να κλείσει όσα θέματα μένουν ανοιχτά.

  • Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση (την 1/1/2014 λήγει το πιλοτικό καθεστώς με το μειωμένο ποσοστό 13%), ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης (με την τρόικα)».

  • ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση μεταξύ του υπ. Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την Τρόικα (η δεύτερη μέσα στην ημέρα) απέβη άκαρπη.

«Κολλήσαμε» είπε σε σχολιό του ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνεί και η Τρόικα ότι το 2014 θα είναι η τελευταια μεταβατικη χρονιά, που θα ισχύουν προστασίες τύπου Νόμου Κατσέλη, αλλά διαφωνούμε για τα κριτήρια υπαγωγής» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΑΝ

  • ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΦΟΡΙΑΣ: ΚΑΜΙΑ «ΕΦΟΔΟΣ» ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Μετά από επικοινωνία που υπήρξε το πρωί της Κυριακής μεταξύ Τρόικας  και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα δέχτηκε, οι εφοριακοί  να μπορούν μόνο με εντολή εισαγγελέα να μπαίνουν στα σπίτια για ελέγχους.

Έτσι, θα υπάρξει και διευκρινιστική προσθήκη στο νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες που θα καθιστά σαφές ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται όπως σήμερα, μόνο με δικαστική κάλυψη και όχι με πρωτοβουλία των ελεγκτών της κάθε ΔΟΥ, όπως ήταν η αρχική διατύπωση που “επέβαλε” η τρόικα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Σχετικές δηλώσεις έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός κ. Μαυραγάνης

  • ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Εκφράσεις δυσφορίας εκ μέρους των βουλευτών της συμπολίτευσης, απέναντι σε συγκεκριμένες διατάξεις που εισήχθησαν εμβόλιμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ενόψει της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου την προσεχή Τρίτη, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, ζήτησε τη φυσική παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του (προσκείμενου στη ΝΔ) υφυπουργού Μεταφορών, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, δήλωσε πως το κόμμα του επιφυλάσσεται για την τελική του στάση απέναντι στις εν λόγω διατάξεις.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε η φιλοσοφία του νομοσχεδίου στο σύνολό της, αν και ορισμένες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (για τις πωλήσεις) και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3100 κατοίκων, πιθανότατα θα υπερψηφιστούν.

Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως «δεν υπάρχει τρόπος» να αλλάξει η διάταξη για τη φορολόγηση των ξενοίκιαστων ακινήτων, σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας επέμειναν να θέτουν το θέμα. Η κ. Πατριανάκου πρότεινε να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τα κτήρια που είναι χωρίς ρεύμα για πάνω από δύο χρόνια - πρόταση που επανέλαβε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής πρότεινε, μάλιστα, να μειωθεί ο συντελεστής ημιτελούς κτίσματος στο μισό (από 0,4% στο 0,2%), για να ακολουθήσει η πρόταση του Γ. Καρασμάνη, για συντελεστή 0,2% στα μη ηλεκτροδοτούμενα επί δύο χρόνια κτήρια και συντελεστή 0% για όσα στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος για πάνω από πέντε χρόνια.

Επίσης, η κ. Πατριανάκου χαρακτήρισε «ρουσφέτι» το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για την διαδημοτική κινητικότητα, καθώς αυτή αφορά μεταξύ άλλων «Ινστιτούτα τα οποία προβλέπεται να καταργηθούν» και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών. Άλλη παρατήρηση της βουλευτού, αφορούσε το άρθρο 39 για την υποχρέωση διαπίστευσης των ΚΤΕΟ, για το οποίο, «ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών δηλώνει πλήρη άγνοια και θα πρέπει, είτε η διάταξη να καταργηθεί, είτε να έρθει να μας πει αν συναινεί ή όχι».

Η Φ. Πατριανάκου αξίωσε επίσης να διευκρινιστεί στο σώμα του νομοσχεδίου, το πλαφόν για την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου εσόδων-εξόδων. «Δεν επιθυμούμε να νομοθετεί ο γενικός γραμματέας, με διαβούλευση απ' όπου οι βουλευτές είναι απόντες», παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος υιοθέτησε την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για προσδιορισμό του με όριο τα 20.000 ευρώ τζίρο και τα 2000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ μεσοσταθμικά. Την πρόταση επανέλαβαν ο Γ. Καρασμάνης (ΝΔ), ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.

Αρκετές παρατηρήσεις επεφύλασσε εξάλλου και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστήριξε πως οι προϋποθέσεις που τίθενται για την μερική ή ολική απαλλαγή των ανέργων από τον φόρο, ακυρώνουν στην ουσία την ίδια τη διάταξη. «Το πλαφόν των 9.000 ευρώ τεκμαρτό, δεν καλύπτει τους μακροχρόνια ανέργους και έχουμε περισσότερες δυνατότητες να απαλλάξουμε τον επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ και καθόλου τον μη επιδοτούμενο, τον μακροχρόνιο», σημείωσε.

Έντονη υπήρξε η κριτική στο νομοσχέδιο από την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στη φορολόγηση της αγροτικής γης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών πως «εισάγει για πρώτη φορά χαράτσι στα αγροτεμάχια την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει πως τα ελαφρύνει - μειώνει το φόρο βάσης στο ένα ευρώ ανά στρέμμα, αλλά διπλασιάζει τον συντελεστή για τις μονοετείς καλλιέργειες, που αποτελούν την πλειοψηφία των αγροτεμαχίων». Όσο για τα αστικά ακίνητα, «ο συμπληρωματικός φόρος συνιστά διπλή φορολόγηση, την ώρα που απαλλάσσονται προκλητικά, ακόμα και τα οικόπεδα για τον ελλιμενισμό αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης, ανέφερε.

Ο Δ. Γάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, αξίωσε την απόσυρση τροπολογίας, με την οποία αναστέλλεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, η καταβολή του φόρου επί των διαφημιστικών εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, χαρακτηρίζοντάς την «δώρο στους κρατικοδίαιτους μεγαλοκαναλάρχες, τα συστημικά μμε, τους πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης».

Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησε και ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να απαλλαγεί η λαϊκή στέγη από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση και να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς».

«Δεν μπορεί οι τράπεζες να έχουν όλα τα δικαιώματα να προχωρούν σε κατασχέσεις δανειοληπτών και να μην έχουν καμία υποχρέωση καταβολής φόρου για τα ακίνητα αυτά», υποστήριξε ο Νότης Μαριάς από τους ΑΝ.ΕΛ. «Εξαιρείτε τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ από τον ειδικό φόρο, επειδή τα κέρδη του ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές», συμπλήρωσε.

«Η κριτική της ΔΗΜΑΡ συνίσταται στο ότι ο νόμος δεν προβλέπει κανένα αφορολόγητο όριο. Απεναντίας, προβλέπει διπλή φορολόγηση ακινήτου, όταν η αξία των ακινήτων του ιδιοκτήτη υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ», ανέφερε ο Δημ. Αναγνωστάκης, προτείνοντας να θεσπιστεί αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τα εντός σχεδίου κτίσματα και 20.000 για τα αγροτεμάχια.

  • ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

«Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» θα είναι η Δευτέρα, στο πλαίσιο του 15ου ετήσιου επενδυτικού φόρουμ (Capital Link Greek Investor Forum), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την  Τρίτη στο Μανχάταν.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραθέσει επίσημη δεξίωση προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, που είναι εισηγμένες στο NYSE Euronext και των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Χρηματιστήριο της αμερικανικής μεγαλούπολης θα αναρτήσει και φέτος την ελληνική σημαία στη Wall Street και έχει εκδώσει ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει την ελληνική συμμετοχή.

Στην αυριανή τελετή για να χτυπήσουν το καμπανάκι λήξης (Closing Bell) της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα λάβουν μέρος Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη οργανισμών και τραπεζών από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Αύριο το βράδυ, στο πλαίσιο του συνεδρίου, « θα τιμηθεί ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος και ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ανήκει στους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Τέλος, αναφέρεται από τους διοργανωτές ότι στο συνέδριο της Τρίτης, όπου θα λάβουν μέρος στελέχη και εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών και επιχειρηματικών ομίλων από τις ΗΠΑ, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες, κεντρικός ομιλητής, κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ζωντανή σύνδεση από την Αθήνα.

  • Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ 2014 ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιστροφή της Ελλάδας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ακόμα μία νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες για το 2014 προβλέπει στην ετήσια έκθεσή του που δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Θα τονίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση  για αυτό,  η υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων καθώς και η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης θα στηριχθεί  στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στην άνοδο των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, στην ταχύτερη απορρόφηση  των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ  θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

  • ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ: ΔΕ ΘΑ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που χρειαστεί να διασωθεί - εξυγιανθεί με ίδια μέσα (bail-in) μια τράπεζα, αν χρεοκοπήσει, έδωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η εκκαθάριση εκ των έσω δεν θα θίξει ποτέ τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και αυτές θα τυγχάνουν πάντοτε προστασίας», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής». Όπως είπε, σε περίπτωση που χρειασθεί να σωθεί μια τράπεζα με ίδια μέσα, το κόστος θα επωμισθούν μέτοχοι και πιστωτές.

«Εξάγουμε τα συμπεράσματα της οικονομικής κρίσης και της εξάπλωσής της στα κράτη από τα οποία η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη που υπέφερε πραγματικά», ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος. «Ενισχύουμε τις τράπεζες με περισσότερα κεφάλαια καλύτερης ποιότητας και διασφαλίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία και διακυβέρνηση των τραπεζών.»

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr