οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ – ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα προσφέρει «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μπαίνει πλέον σε περίοδο ανάκαμψης, έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε στο 15ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μετροπόλιταν Κλαμπ, του Μανχάταν, με θέμα:«Μία Εποχή Ευκαιριών» και απευθυνόμενος σε εκατοντάδες συνέδρους που εκπροσωπούν μεγάλους επενδυτικούς οίκους των Ηνωμένων Πολιτειών, τράπεζες και επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «χειροπιαστά αποτελέσματα» των προσπαθειών του λαού και της κυβέρνησης της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε τα «επιτεύγματα» για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος, προσφέροντας πλέον η χώρα σε όσους θέλουν να επενδύσουν «red carpet» και όχι «red tape».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους «μακρούς και παραδοσιακούς δεσμούς» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η «ισχυρή συνεργασία» μας έχει αποδειχθεί στην πράξη, ενώ σημείωσε τη «σημαντική αύξηση» του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Στο περσινό μήνυμά του, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είχε αναφερθεί στις προσπάθειες και στους στόχους της κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η κρίση, προσθέτοντας ότι τώρα η χώρα βρίσκεται σε «πορεία ανάκαμψης», ενώ όλο και περισσότεροι μιλούν για το «comeback» της Ελλάδας.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε ιδιαίτερα για τον τομέα των επενδύσεων, δίνοντας μια συνοπτική εικόνα για το τι έγινε ώστε να μην υπάρχουν «γραφειοκρατικά κωλύματα» και ότι τώρα η Ελλάδα προσφέρει «σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες». Επίσης, υπογράμμισε τις πολλές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχουν επιτευχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ώστε να «διορθωθούν τα κακώς κείμενα», καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

«Οι κόποι μας αποδίδουν καρπούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος σε συγκεκριμένους τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες, σημείωσε τον τουριστικό, τραπεζιτικό, ενεργειακό και αγροτικό, ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι τώρα είναι «ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Πριν την προβολή του πρωθυπουργικού μηνύματος αναφέρθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δρ. Σωτήριος Βαχαβιώλος (πρόεδρος & CEO της εισηγμένης στο NYSE, MISTRAS GROUP), ο οποίος τόνισε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας «κέρδισε την εμπιστοσύνη» της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας ότι «έχει καταφέρει να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης».

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΑ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΤΙ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

«Η λιτότητα πάνω στη λιτότητα δεν φέρνει τα θεμιτά αποτελέσματα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος, ο οποίος συμμετείχε στο χθεσινό ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στο φόρουμ επισήμανε: «Στο φετινό 15ο φόρουμ βλέπουμε σημαντικές αλλαγές από πέρυσι. Σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την πολιτική σταθερότητα, που είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγων για τον οποιοδήποτε δυνητικό επενδυτή».

Εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του «διότι ενώ έχουμε φτάσει στο σημείο, μετά από πολύ μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, να έχουμε εκπληρώσει την επιθυμία με το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντί σ’ αυτή τη φάση να έχουμε τους τροϊκανούς ως αρωγούς στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την οποία καταβάλλει η Ελλάδα, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, βρίσκονται μπροστά μας ως εμπόδιο».

«Ας αποφασίσουν λοιπόν τελικά: θέλουνε την Ελλάδας ως ένα υγιές μέλος της ΕΕ, ένα υγιές μέλος της Ευρωζώνης, που μπορεί, πράγματι, όπως απέδειξε με τις απέραντες θυσίες που κατέβαλε, να παράξει σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ναι ή όχι; Νομίζω ότι το ερώτημα είναι πολύ απλό», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι «προχωρά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγείλει με γοργά βήματα. Θα μπορούσε να ήταν ταχύτερο σε κάποιες εκφάνσεις του, αλλά νομίζω ότι στο σύνολό του έχουμε προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία δυο χρόνια και θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο το 2014, αρκεί να μας αφήσουν».

Για το 2014 ο κ. Μίχαλος είπε ότι το βλέπει ενθαρρυντικό «εφόσον αλλάξουν μυαλά, για να το πω πολύ απλά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Δεν μπορούμε, την στιγμή που το επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, να συνεχίσουμε μέσα σ’ αυτό το υφεσιακό περιβάλλον. Η λιτότητα επάνω στη λιτότητα δεν φέρνει τα θεμιτά αποτελέσματα. Ας το καταλάβει επιτέλους η κ. Μέρκελ και οι συν αυτώ, έτσι ώστε να προχωρήσει η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα μόνο, αλλά όλη η Ευρώπη μπροστά».

  • ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΘΩΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ – ΦΟΥΣΚΕΣ ΛΕΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Η απόφαση της αθώωσης των 42 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, 14 χρόνια μετά, βρίσκει εντελώς αντίθετη την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη που όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, χαρακτηρίζει την απόφαση πρόκληση: «Είναι πρόκληση η απόφαση» είπε και δήλωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει «αναίρεση υπέρ του νόμου».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ζήτησε να της παραδώσουν την απόφαση μόλις αυτή καθαρογραφεί ώστε να προχωρήσει στην αναίρεση το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλω να δω το σκεπτικό των δικαστών», πρόσθεσε. «Δεν γνωρίζω τα στοιχεία επί των οποίων βασίστηκαν για να εκδώσουν την απόφασή τους και θέλω να τα μελετήσω και εγώ. Διότι οι εισαγγελείς οι οποίοι διενέργησαν την κύρια ανάκριση και με τους οποίους επικοινώνησα, μου ανέφεραν ότι υπήρχαν στοιχεία στη δικογραφία τα οποία στοιχειοθετούσαν τις κατηγορίες».

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ όμως, για να καθαρογραφεί μια απόφαση χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες οπότε στα μέσα του 2014 «θα τρέχει ο χρόνος παραγραφής» αφού για τα αδικήματα αυτού του είδους, ο χρόνος παραγραφής είναι τα 15 χρόνια!

  • Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αισιόδοξος ότι το 2014 «θα είναι η απαρχή μιας ανοδικής περιόδου», αρκεί «να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά» εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική του 2013.

Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, το βασικό μήνυμα της Έκθεσης είναι ότι «το 2013 κλείνουμε τέσσρα χρόνια σκληρών προσπαθειών και θυσιών από τον ελληνικό λαό, έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος της απόστασης που έπρεπε να κάνουμε, απομένει βεβαίως κάποιος δρόμος ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και θα πρέπει να μην αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις αλλά στα πλαίσια μιας εθνικής συνεννόησης να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε καλύτερα το μέλλον της χώρας μας που μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο».

Η ΕΚΘΕΣΗ

Τους κινδύνους που ενέχει για τις προοπτικές της οικονομίας το 2014 η όξυνση του πολιτικού κλίματος, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2013, η οποία υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η επαλήθευση των θετικών προοπτικών για το 2014 αλλά και η πορεία της οικονομίας στο μέλλον υπόκεινται ακόμη σε ισχυρές αβεβαιότητες.

Όπως εκτιμά, σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο: η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη.

Είναι συνεπώς, προσθέτει η Τράπεζα, βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος.

Αν συμβεί αυτό η ΤτΕ εκτιμά η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014.

«Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται στην έκθεση και τονίζεται ότι «για να παγιωθεί οριστικά η εμπιστοσύνη και για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη, πρέπει να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του θέματος του δημόσιου χρέους, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 26ης και 27ης Νοεμβρίου 2012».

Εταιρικά ομόλογα για ρευστότητα επιχειρήσεων

Ο κ. Προβόπουλος, αναγνωρίζοντας τα υφιστάμενα προβλήματα ρευστότητας, καλεί τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν κεφάλαια από άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να μην περιμένουν μόνο από τον τραπεζικό δανεισμό.

Προτείνει τη στροφή σε ομολογιακές εκδόσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρότασή του για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να αντλούν ρευστότητα μέσω εταιρικών ομολόγων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες αναφέρει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο  κ. Προβόπουλος σημειώνει  πως οι εταιρείες πρέπει να αξιοποιήσουν σε μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και τα δάνεια από την ΕΤΕπ, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει το 2014 κεφάλαια ύψους 805 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – 5 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των τραπεζών, στη φάση κατά την οποία η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην ανάκαμψη, ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει πως το τραπεζικό σύστημα έχει αναδιαταχθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί και μέσα από τη διαδικασία αυτή έχει μείνει ένας μικρότερος αριθμός μεγαλύτερων και υγιέστερων τραπεζών, που μπορούν και πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας.

Συστήνει στις τράπεζες τη στοχευμένη διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων σε υγιείς κλάδους και επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να στηριχθεί το νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας. Παράλληλα, οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν επιχειρηματικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες.

Ακόμη ο κ. Προβόπουλος συστήνει στις τράπεζες να συγκροτήσουν τις υποδιευθύνσεις διαχείρισης των προβληματικών δανείων, οι οποίες θα ανιχνεύουν και θα εντοπίζουν μέσα στα χαρτοφυλάκιά τους δάνεια τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε «κόκκινα» και να εφαρμόζουν μια δυναμική αξιολόγηση της πιστοληπτικής κατάστασης των δανειοληπτών.

Επίσης, θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να διαχειρισθούν από κοινού προβληματικά δάνεια κοινών πελατών τους, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες εξωδικαστικών διευθετήσεων.

  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2014

Επιστροφή της Ελλάδας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ακόμα μία νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες για το 2014 προβλέπει στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Aπαραίτητη προϋπόθεση  για αυτό,  η υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων καθώς και η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης θα στηριχθεί  στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στην άνοδο των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, στην ταχύτερη απορρόφηση  των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ  επισημaαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μείωσης των φόρων

Όπως αναλύεται στην Έκθεση, θα πρέπει η Ελλάδα:

  • να συνεχίσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και να εξασφαλίσει βιώσιμα και διευρυνόμενα πρωτογενή πλεονάσματα
  • να επιταχύνει με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης της οικονομίας με στόχο τη μεταφορά επενδυτικών πόρων και θέσεων εργασίας προς τομείς διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, την αλλαγή δηλαδή του αναπτυξιακού προτύπου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επαναλαμβάνει ότι το μείγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε ήταν λάθος καθώς «η δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εξ αρχής υποστηρίξει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και να επιδιώξει αύξηση των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Τονίζει μάλιστα ότι «απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων». Αν υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνονται οι δυνατότητες να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Γι’ αυτό το λόγο δίνεται έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα αλλά και στην επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2013 και να τονωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.

Νέες πηγές χρηματοδότησης

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό τομέα αλλά τονίζει ότι «βραχυχρόνια, οι χορηγήσεις νέων δανείων παραμένουν πολύ περιορισμένες καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση», Τα δάνεια σε καθυστέρηση εξάλλου δημιουργούν το ενδεχόμενο μελλοντικών απομειώσεων της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και συντηρούν την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων για σχηματισμό υψηλών προβλέψεων, υποστηρίζει ενώ ταυτόχρονα, η ζήτηση χρηματοδότησης παραμένει αδύναμη.

Για να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα πρέπει α) να βελτιωθεί το κλίμα, β) να υπάρξουν

πρωτοβουλίες των τραπεζών για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, θέμα για το οποίο εκτιμάται ότι «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές των τραπεζών».

Οι εναλλακτικές

Για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, η ροή δανειακών κεφαλαίων μέσω των τραπεζών προς την πραγματική οικονομία θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να συμπληρωθεί με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι οι εξής:

Πρώτον, δανεισμός από τις αγορές εταιρικών ομολόγων. Η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τα ομολογιακά δάνεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη δημιουργία μιας εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων για μικρότερες εταιρίες με περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Δεύτερον, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ενισχύεται, οι εγχώριες εταιρίες θα αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.

Τρίτον, πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Την περίοδο 2000-2008, οι ελληνικές επιχειρήσεις απορρόφησαν πόρους της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ ετησίως για χρηματοδότηση επενδύσεων. Το 2013, οι πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ υπολογίζονται σε 4,2 δισεκ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ).

Τέταρτον, πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το 2013-14, η ΕΤΕπ προβλέπεται να συγχρηματοδοτήσει μέσω εμπορικών τραπεζών δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπορικών τραπεζών, έως το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί δάνεια συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέσα στο 2014 υπολογίζεται ότι θα δοθούν και τα υπόλοιπα 805 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα της Ελλάδος καλεί τις τράπεζες να παρέχουν νέες πιστώσεις σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης (π.χ. επιχειρήσεις στους κλάδους των υποδομών, τροφίμων, ενέργειας, τεχνολογίας, υγείας, τουρισμού). «Με βάση αυτή τη στόχευση, θα πρέπει να επιδιώκεται και η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων μέσω συνενώσεων και μάλιστα, όπου είναι εφικτό, και με στήριξη από τις εμπλεκόμενες τράπεζες».

Τέλος η ΤτΕ σημειώνει ότι θα προχωρήσουν τα stress Test με βάση τα αποτελέσματα της BlackRock Solutions και σημειώνει ότι, σε περίπτωση που θα απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση βάσει των αποτελεσμάτων της άσκησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ήδη ένα ικανοποιητικό απόθεμα μεγαλύτερο των 8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες η υποβολή σχεδίων χρηματοδότησης (funding plans) σε τριμηνιαία βάση, τα οποία θα αξιολογούνται για την επάρκειά τους από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσω των σχεδίων αυτών, οι τράπεζες περιγράφουν τις ενέργειές τους προκειμένου να διευρύνουν τις πηγές από τις οποίες αντλούν ρευστότητα, ώστε σταδιακά να απεξαρτηθούν από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος.

  • ΝΑΙ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το “πράσινο φως” από Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

«Με ικανοποίηση ανακοινώνω πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα στο πλαίσιο της τρίτης αναθεώρησης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο EFSF θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 0,5 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 0,5 δις. ευρώ θα προέλθουν από τα έσοδα που μεταφέρονται στο ελληνικό Δημόσιο από το σχετικό με το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP) χαρτοφυλάκιο των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

“Είμαι βέβαιος πως οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκειμένου να επιτραπεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας”, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: minpress.gr