- Απαλείφθηκαν οι φορολογικές διατάξεις από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς
Αφαιρέθηκαν πριν λίγο από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς φορολογικές διατάξεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Συγκεκριμένα, αφαιρούνται οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13. Όπως είπε ο υπουργός, οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι διατάξεις θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα αφορά στον τραπεζικό τομέα, είπε ο Γ. Στουρνάρας.
Την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα άλλα 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, ζήτησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφορούν στην επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 6 και 7 είναι κατεπείγουσες επειδή αφορούν την έναρξη ισχύος του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, ώστε όλες οι διατάξεις να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης.
- Αμετάβλητο το σύστημα συλλογής αποδείξεων
Αμετάβλητο θα παραμείνει το 2014 το σύστημα συλλογής αποδείξεων, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και θα προέλθουν από προτάσεις αρμόδιας επιτροπής που θα συσταθεί.
Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί από το 25% των υπόχρεων, δηλαδή περίπου 1,4 εκατομμύριο φορολογούμενους.
Εν τω μεταξύ, πάνω από 70.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία το 2013, με τους ιδιοκτήτες τους να παραδίδουν τις πινακίδες στις εφορίες.
Στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ο γ.γ. Εσόδων είπε ότι το 2013 ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός απέδωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα Ταμεία του Δημοσίου.
- Πλεονασματικό το ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στους πρώτους δέκα μήνες του 2013, έναντι ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,2 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.
Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 4,5%.
Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των εισαγωγών αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.
Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 225 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Η μείωσή του αποδίδεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών - ειδικότερα, της βελτίωσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες - καθώς και στη βελτίωση των ισοζυγίων των τρεχουσών μεταβιβάσεων και - δευτερευόντως - των εισοδημάτων.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 39 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 197 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το ισοζύγιο εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές παρέμειναν στάσιμες. Επίσης, μειώθηκε και η καθαρή δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων.
Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Οκτωβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 20,2%, η οποία αντανακλούσε αφίξεις αυξημένες κατά 18,1%.
- Καθιερώνεται επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι μακροχρόνια άνεργοι θα λαμβάνουν ειδικό επίδομα στήριξης, ύψους 200 ευρώ μηνιαίως, για έναν ακόμη χρόνο μετά τη λήξη του δικαιώματος της τακτικής επιδότησης ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, που υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
«Με αυτή μας την πρωτοβουλία κάνουμε ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πλέγματος προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της χώρας μας», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Όπως εξήγησε, το εν λόγω επίδομα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ανέργων, με τον συνδυασμό εισοδηματικών ενισχύσεων και καινοτόμων ενεργητικών προγραμμάτων επανένταξης στην απασχόληση. «Οικοδομούμε από την αρχή, αυτήν τη φορά σε στέρεες βάσεις και με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας το κοινωνικό πρόσωπο της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ύψος του επιδόματος, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ ανά μήνα και θα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τους 12 μήνες.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μακροχρόνια άνεργοι, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ.
Δικαιούχοι του επιδόματος μπορεί να είναι και περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε κατά τον χρόνο της υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, να συντρέχουν τα όρια ηλικίας του ανέργου ή των ανήλικων τέκνων καθώς και ο χρόνος ανεργίας.
Ως μακροχρόνια άνεργοι, θεωρούνται «όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας».
Για τον υπολογισμό του εισοδήματος, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται, «το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο, ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή -με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης- του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του. Για ενήλικους άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ατομικό».
Επιπλέον, «το εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ, για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας, δηλαδή για κάθε τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του».
Η ίδια απόφαση προβλέπει ακόμη, ότι το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, και μητρότητας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.
Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος:
- α) Αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα.
- β) Δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του.
- γ) Απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιονδήποτε λόγο.
- δ) Δεν εμφανισθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
- ε) Συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του.
- «Καμπανάκι» για πολύ χαμηλά επιτόκια από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Γερμανίας
Για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια προειδοποιεί ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα WirtschaftsWoche.
«Υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας να συνηθίσουν στο φθηνό χρήμα, να παραμελήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κρατήσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις χωρίς ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο», υποστηρίζει ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως λέει, τα χαμηλά επιτόκια ίσως έχουν παρενέργειες, οι οποίες να αυξάνονται όταν διατηρείται για περισσότερο καιρό η χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ο Βάιντμαν επισημαίνει, εξάλλου, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει περάσει και ότι θα πάρει χρόνια για να εξαλειφθούν τα αίτια αυτής της κρίσης. Προσθέτει δε, πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε περίπτωση που χρειαστεί, αν και σημειώνει πως τα παραδοσιακά εργαλεία είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν.
Ανδρέας Χριστοδουλάκης
πηγή: www.minpress.gr