οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Διέψευσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης τις αναφορές ότι περίπου 1.000.000 υπόχρεοι δεν είχαν πληρώσει έως χθες τα τέλη κυκλοφορίας.

«Υπολογίζω ότι γύρω στους 4.800.0000 - 5.000.000 έχουν πληρώσει, που σημαίνει ότι λιγότερο από 500.000 απομένουν», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης σε δηλώσεις του.

Ερωτηθείς εάν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή τους, απάντησε ότι η σχετική απόφαση δεν είναι δική του αρμοδιότητα, προσθέτοντας πάντως πως «σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει κανένας λόγος για παράταση». «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία λύση τουλάχιστον οι άνθρωποι που έχουν πάει στις εφορίες (για κατάθεση πινακίδων), να πάρουν κάποιο πρωτόκολλο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν με την ημερομηνία τη σημερινή. Θα το δούμε πως θα γίνει αυτό», πρόσθεσε.

Με αφορμή τον συνωστισμό που παρατηρείται στις εφορίες και το ενδεχόμενο να μην προλάβουν οι φορολογούμενοι να παραλάβουν κλειδάριθμο, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάρισε ότι δεν θα τους επιβληθεί κανένα πρόστιμο και ότι οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μετά την αλλαγή του χρόνου.

Τέλος, αναφερόμενος στις πληροφορίες περί αλλαγής του καθεστώτος συλλογής αποδείξεων για το 2014, είπε ότι όσα ακούγονται «είναι φτιαγμένα από τη φαντασία» και κάλεσε τους πολίτες να «μαζεύουν όλες τις αποδείξεις, όπως έκαναν και το 2013».

 

  • Η ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που στοχεύει σε μείωση προσωπικού κατά 15%.

Στους υπαλλήλους που εντάσσονται στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι των μικρότερων τραπεζών Probank και FBB που έχουν απορροφηθεί από την Εθνική. Η τράπεζα θα ανακοινώσει   εάν θα δεχθεί όλες τις αιτήσεις. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, το κόστος του προγράμματος για τους 2.000 υπαλλήλους θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος σε ετήσια βάση θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

 

  • ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τάσεις βελτίωσης, οι οποίες θα καταστούν σαφέστερες εντός του 2014, έχει παρουσιάσει η ελληνική οικονομία όπως και αυτή της Ιρλανδίας, αλλά και ευρύτερα χωρών με προβλήματα δημοσίου χρέους, σύμφωνα με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος Διεθνούς Οικονομίας και Πολιτικής Τζανγκ Γιουγιάν σε προβλέψεις του για την διεθνή οικονομία το 2014, οι οποίες δημοσιεύονται στην καθιερωμένη ετήσια «Κίτρινη Βίβλο» αναλύσεων της διεθνούς οικονομίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, ο μέσος όρος του χρέους των οικονομιών της Ευρώπης βρίσκεται στα επίπεδα του 96%, πολύ χαμηλότερα από αυτό των ΗΠΑ (108%) και της Ιαπωνίας (243,5%).

Σχετικές αναφορές κάνει σημαντική μερίδα του κινεζικού Τύπου, προβάλλοντας τις θετικές εκτιμήσεις του 53χρονου οικονομολόγου και πρώην διπλωμάτη για την Ελλάδα.

 

  • ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ

Κυρώσεις περιμένουν όσους δεν εκπληρώσουν   τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μπορούν, όμως, να μετριάσουν αυτές τις κυρώσεις μέσω ειδικών ρυθμίσεων που προσφέρει η φορολογική νομοθεσία. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις. Οι  κυρώσεις που περιμένουν τους φορολογούμενους που δεν θα τις εκπληρώσουν είναι:

1. Πληρωμή τέλους κυκλοφορίας οχήματος. Ο φορολογούμενος που δεν θα πληρώσει το τέλος κυκλοφορίας του οχήματός του θα διαπιστώσει ότι από το νέο έτος θα του έχει βεβαιωθεί το διπλάσιο τέλος. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ επιβατικό 1.300 κυβικών εκατοστών και δεν πληρώσει εμπρόθεσμα το τέλος κυκλοφορίας των 135 ευρώ που αναλογεί στο όχημά του θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 270 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο. Για οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού ο διπλασιασμός αυτός είναι πιο τσουχτερός καθώς και το τέλος είναι πολύ μεγαλύτερο (π.χ. στα οχήματα άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών αναλογεί ετήσιο τέλος 1.320 ευρώ).

2. Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος. Λήγει σήμερα η πληρωμή της τελευταίας δόσης του εκκαθαριστικού στο οποίο είναι βεβαιωμένοι οι παραπάνω φόροι. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τη δόση θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαύξηση ύψους 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ η μηνιαία προσαύξηση είναι 20 ευρώ. Μάλιστα, έστω και για μια ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται ολόκληρος μήνας.

3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012, 2013. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει προσαύξηση 1% μηνιαίως

Οι φορολογούμενοι μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της εκπρόθεσμης εξόφλησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων καταφεύγοντας σε ρύθμιση τμηματικής τους εξόφλησης. Με βάση την πάγια ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω ίντερνετ (www.gsis.gr) για υπαγωγή στη ρύθμιση για εξόφληση σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία επιβάρυνσή τους μειώνεται σημαντικά καθώς το ετήσιο επιτόκιο περιορίζεται στο 8,5%, δηλαδή περίπου 0,7% μηνιαίως αντί για 1% μηνιαίως που ισχύει για τις μη ρυθμισμένες οφειλές.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr