οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική όξυνση απειλεί – Εθνικό σχέδιο όλων των πολιτικών δυνάμεων – Πλήρωσαν οι ειλικρινείς φορολογούμενοι

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα  επισημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, επισημαίνει όμως ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων και οι θετικές προβλέψεις μπορεί να «αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν» σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω και η πόλωση κορυφωθεί, εντείνοντας την αβεβαιότητα.

Για το λόγο αυτόν υπογραμμίζει ότι σήμερα απαιτείται «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

«Απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο “τελευταίο μίλι”. Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη. Αποτελεί επομένως εθνική ανάγκη να διαφυλαχτούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας» τόνισε ο Γ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων και υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ένα ικανοποιητικό «μαξιλάρι» στην περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της BlackRock.

ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτευχθεί κατά 2/3 από τον περιορισμό των δαπανών και κατά 1/3 από αύξηση των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν επετεύχθη και έτσι σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας» τόνισε.

  • Γ. Στουρνάρας: Έξοδος στις αγορές το 2014 – Τι λέει σε συνέντευξή του για τράπεζες, χρέος, μνημόνιο

Αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα “τρίτο Μνημόνιο” για την Ελλάδα και προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Realnews”. «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο», προσθέτει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αναμένονται από το 2016. «Δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα», τονίζει. «Οι κώδικες που περάσαμε από τη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση», όπως θεωρεί και προσθέτει ότι οι διατάξεις βοηθούν στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Παραδέχεται ότι για τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας -πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην εστίαση- οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς με αυτή την απόφαση», συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

Ισχυρίζεται δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα “2014-2017”, στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα μέσω των οποίων θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό κενό.

Εκτιμά ότι  το δημοσιονομικό κενό είναι «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα» και εξηγεί ότι έχουν γίνει αρκετές προτάσεις για την κάλυψή του. «Πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Για το θέμα της μείωσης του χρέους, εκτιμά πως η συζήτηση θα ξεκινήσει προ των ευρωεκλογών, αλλά θα ολοκληρωθεί αργότερα, με την Ελλάδα να επιδιώκει «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσίων».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Επιμένει ότι τυχόν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου και τονίζει πως δεν θα τεθεί τέτοιο θέμα στην τρόικα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ  ΣΑΜΑΡΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

«Έχω άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν. Όμως, πιστέψτε με κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», δηλώνει. Προσθέτει ότι οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ίδιες «σε απόλυτο βαθμό» και τονίζει ότι δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό του η σκέψη να παραιτηθεί.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο υπουργός  σημειώνει πως ο νόμος για τράπεζες θα θέτει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης. «Δεν θα αναφέρεται ειδικά σε συγκεκριμένες τράπεζες, ούτε σε συγκεκριμένο χρόνο». Υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα είναι ανοικτή τόσο σε έλληνες όσο και σε ξένους «Σημασία έχει το θεσμικό πλαίσιο. Να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, σε όφελος του καταθέτη και του δανειολήπτη». Εκτιμά ότι ενδεχομένως να έχουμε ιδιωτικοποιήσεις και μέσα στο 2014.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα, ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κουρευτούν. «Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Αλλωστε στην Ευρώπη σήμερα, έστω και πρωτόλεια έχουμε σήμερα μια τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση των καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής».

 

  • Ανάκαμψη της οικονομίας βλέπει ο Βαν Ρομπάι

Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη το 2014 αναμένει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρoμπάι ο οποίος προέβλεψε ανάπτυξη παντού στην Ευρωζώνη, εκτός από τη Σλοβενία και την Κύπρο.

Ανάφερε ακόμη πως και οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα δείχνουν σημάδια ανάπτυξης.

Πάντως, επισήμανε πως η δημιουργία θέσεων εργασίας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Παράλληλα, απέρριψε τους φόβους που εκφράζονται για σημαντική αύξηση της δύναμης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πάντα, είμαι πεπεισμένος πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

  • Βάιντμαν: Όχι κούρεμα χρέους, συνεχίστε μέχρι τέλους!

Με συνέντευξή του στη σαββατιάτικη έκδοση της Bild, ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν αποκρούει κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς όπως επισημαίνει “με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αγόραζε χρόνο, αλλά δεν θα έλυνε τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να λύσει το θέμα με τους πλειστηριασμούς στις κατοικίες, να γίνει πιο παραγωγική και να εδραιώσει τον κρατικό προϋπολογισμό της. Πρέπει να συνεχίσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να τις φτάσει μέχρι τέλους”.

Για την κρίση του ευρώ, ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε πως “Αυτή τη στιγμή , οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει . Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Η κρίση μπορεί να φουντώσει και πάλι . Ο καθένας έχει την ευθύνη του για μια σταθερή βάση στη δική του χώρα αλλά και σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ”.

Επιπλέον σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της Bild, το 70% των ερωτηθέντων Γερμανών απορρίπτει μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα. Μόνο το 16% είναι υπέρ της διατήρησης της χώρας, με επιπλέον δισεκατομμύρια, στην ζώνη του ευρώ, ενώ το 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

  • Αυξήσεις μισθών για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια σε κλαδική σύμβαση

Την πρώτη θετική εξέλιξη με τις κλαδικές συμβάσεις κατέγραψε η επικείμενη νέα συμφωνία για τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπογράφεται κλαδική που προβλέπει αυξήσεις. Όπως μετέδωσε το Mega, οι ξενοδόχοι κατέθεσαν στην Ομοσπονδία των εργαζομένων πρόταση για υπογραφή διετούς κλαδικής σύμβασης, η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2014 και αύξηση 1% για το 2015.

Αν τελικά υπογραφεί η κλαδική σύμβαση (σ.σ. πιθανότατα τη Δευτέρα) θα αφορά περίπου 130.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 3.000 ξενοδοχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία κλαδική σύμβαση που είχαν υπογράψει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προέβλεπε μειώσεις έως και 15%.

 

  • ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2006

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο δείκτης μισθών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει πλέον στο 80, πολύ χαμηλότερα από το 2006, όταν διαμορφωνόταν στο 93,3 αλλά και από τα υψηλά του 107,9 που καταγράφηκαν το 2008.

Στο γ' τρίμηνο, οι μισθοί στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Στο β' τρίμηνο οι μισθοί υποχώρησαν κατά 7,5% και στο α' τρίμηνο, κατά 12%.

Στον σχετικό πανευρωπαϊκό πίνακα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, καθώς στο γ' τρίμηνο την ξεπέρασε μόνο η Κύπρος, με υποχώρηση 7,7%. Μείωση μισθών καταγράφεται επίσης σε Τσεχία (-2,9%), Πορτογαλία (-0,2%) και Σλοβενία (-0,4%).

Οι Μισθοί αυξήθηκαν το γ' τρίμηνο σε ποσοστό άνω του 5% σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

 

 

Βασίλης  Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr