Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και να αποκτήσει πάλι πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, υποστήριξε ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο όρος είναι να τιμήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

 

 

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι - ο οποίος απαντούσε στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ περίμενε στο κατώφλι της καγκελαρίας να υποδεχθεί για πρώτη φορά στο Βερολίνο τον Αλέξη Τσίπρα - οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές», θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ο Μ. Ντράγκι εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα μόλις διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, που υπήρχαν μεν, όπως είπε, τον Αύγουστο του 2012, αλλά όχι τον Φεβρουάριο του 2015. Κι αυτό, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, λόγω της επικοινωνιακής πολιτικής βασικών υπουργών της κυβέρνησης, που παραπέμπει, όπως υποστήριξε, συχνά στη χρεοκοπία και την αφερεγγυότητα κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, υποστήριξε ότι «επί του παρόντος είναι φερέγγυες», αφού οι τρεις κεφαλαιακοί δείκτες τους βρίσκονται πάνω από το απαιτούμενο όριο.

Εκτιμώντας ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτική απ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα - πέντε χρόνια, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση. και ότι μεσοπρόθεσμα δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, ο Ντράγκι αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε φανερά εκνευρισμένος από την σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή.

Απαντώντας σε άλλη τόνισε ότι το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων για την Ελλάδας περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ, αλλά αυτό έχει αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της, επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ο οποίος παρότι παραδέχθηκε ότι εξετάστηκαν σενάρια Grexit από την ΕΚΤ, τόνισε ότι «δεν γίνεται συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

 

Συντάκτης: efsyn.gr