Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν θετικοί στο να προχωρήσουν σε «ευέλικτες κινήσεις», προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, λίγο αργότερα, έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές», χωρίς να διαψεύδει ούτε να επιβεβαιώνει τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Αθήνα και που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.

 

 

Ερωτηματικό παραμένει εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις συμβιβαστικές κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα προκειμένου να φτάσει στην ποθητή συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βλέπει τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και την έλλειψη ρευστότητας να είναι κάτι παραπάνω από ορατή.

«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, στελέχη του υπ. Οικονομικών μιλούσαν μεν για «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ, ωστόσο εμφανίζονταν θετικοί στο να προχωρήσουν σε «ευέλικτες κινήσεις» σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν προ αδιεξόδου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης («δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για αυτό, αλλά δεν θα το βγάλουμε ποτέ από το τραπέζι. Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο», είπαν). Παράλληλα, υπό διερεύνηση τίθεται και το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν για τα εργασιακά, πως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο θα έχει αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Για τον ΦΠΑ αναφέρθηκε ότι είναι «ανοικτοί» σε όλες τις συζητήσεις (που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο) και κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, ο οποίος όμως δεν θα εφαρμοστεί σε τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα στελέχη του υπουργείου δήλωσαν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ φέρεται να τάχθηκαν υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. «Πολύ κοντά» σε ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να διατεθεί το 51% και όχι το 67%. Για το Ελληνικό, αναμένεται να γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Συντάκτης: efsyn.gr