Άρθρο 28
Ρύθµιση ασφαλιστικών οφειλών

1. Το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσµες στις 2.3.2015, υπάγεται σε ρύθµιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς την αρµόδια υπηρεσία του οικείου Φορέα. Η αίτηση για υπαγωγή προς τον οικείο φορέα ασφάλισης, υποβάλλεται µέχρι τις 30.4.2015. Στην παρούσα ρύθµιση δύναται να υπαχθούν µετά από αίτησή τους, οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάµενες ρυθµίσεις. Σε περίπτωση µετάπτωσης από υφιστάµενη ρύθµιση στην παρούσα, για τον υπολογισµό του αριθµού των δόσεων της ρύθµισης του παρόντος νόµου συνυπολογίζεται το πλήθος των δόσεων που έχει ήδη καταβληθεί στην προϋφιστάµενη ρύθµιση.

Σημειώσεις για την παράγραφο 1

Με την παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4324/15, ΦΕΚ Α’44/29.4.2015, ορίζεται ότι:
1. Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4321/2015 (Α΄ 32) για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 2.6.2015. Στη ρύθμιση δύναται να υπαχθούν ασφαλιστικές οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1.4.2015. Ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην Ο.Π.Α.Δ. η αίτηση για υπαγωγή υποβάλλεται έως και τις 30.6.2015. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1.4.2015 και εφεξής. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτησή τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 1.500.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι όροι της ρύθμισης του άρθρου 28 του ν. 4321/2015.

Με το άρθρο 5 του Ν. 4329/15, ΦΕΚ Α’53/2.6.2015, ορίζεται ότι:
1. Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4324/2015 (Α΄ 44) για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 26η Ιουνίου 2015. Η παράταση της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τους οφειλέτες της παρ. 8 του άρθρου 28 του ν. 4321/2015. 2. Η παράταση της προηγούμενης παραγράφου δεν ισχύει για οφειλές που οφείλονται σε οφειλές από μισθώματα ακινήτων ιδιοκτησίας των ΦΚΑ.

Με το άρθρο 70 του Ν. 4331/15, ΦΕΚ Α’69/2.7.2015, ορίζεται ότι:
Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4329/2015 (Α΄53) για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 31η Ιουλίου 2015. Η παράταση της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τους οφειλέτες της παρ. 8 του άρθρου 28 του ν. 4321/2015. 2. Η παράταση της προηγούμενης παραγράφου δεν ισχύει για οφειλές που προέρχονται από μισθώματα ακινήτων ιδιοκτησίας των Φ.Κ.Α. – βλ. Και άρθρο 70 ν. 4331/15 για τυχόν νέες ενημερώσεις

2. Για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελµατική δραστηριότητά τους, καθώς και για ασφαλισµένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελµα, σε περίπτωση αποδεδειγµένου µηδενικού εισοδήµατος κατά το έτος χρήσης 2014, µη συµπεριλαµβανοµένων επιδοµάτων ανεργίας και προνοιακών παροχών, αναστέλλεται µετά από αίτησή τους το σύνολο των εισπρακτικών µέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 µηνών, µετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στη ρύθµιση της παρ.1, µε αίτηση που υποβάλλεται προς τον οικείο φορέα ασφάλισης µέχρι τις 31.3.2016. Οι ρυθµίσεις της παραγράφου αυτής δεν έχουν εφαρµογή για οφειλές ατοµικών επιχειρήσεων προς το Ι.Κ.Α.Ε.Τ.A.M. από απασχόληση προσωπικού.

3. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθµιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1.3.2015 και εφεξής.

4. Η ρύθµιση του ποσού της οφειλής, γίνεται µέχρι και σε 100 µηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο ποσό της µηνιαίας δόσης για τις ρυθµιζόµενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν µπορεί να είναι χαµηλότερο των 50 ευρώ.

5. Το σύνολο της οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθµιση (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον, προηγούµενο της ρύθµισης, µήνα, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παράγραφο 1. Όταν το ύψος της κύριας οφειλής είναι άνω των 5.000 ευρώ, αυτή προσαυξάνεται εφεξής µε 0,25 % µηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Για ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται µηνιαία προσαύξηση. Στους οφειλέτες που υπάγονται στην παρούσα ρύθµιση χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, εξαιρουµένων των αυτοτελών προστίµων, ως ακολούθως:
i. Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση 100%.
ii. Ρύθµιση έως 36 δόσεις, έκπτωση 80%.
iii. Ρύθµιση από 37 έως 50 δόσεις, έκπτωση 70%.
iv. Ρύθµιση από 51 έως 72 δόσεις, έκπτωση 60%. v. Ρύθµιση από 73 έως 100 δόσεις, έκπτωση 50%.

6. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση δύναται να υποβάλλεται στις αρµόδιες υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά, µέσω διαδικτυακής εφαρµογής.

7. Η πρώτη δόση καταβάλλεται µε την επίδοση της απόφασης υπαγωγής στον οφειλέτη. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης, ο αριθµός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία ρύθµιση.

8. Ειδικότερα, το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., των Ν.Π.Δ.Δ. του Δηµοσίου, Α.Ε. του Δηµοσίου µη εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο, καθώς και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθµού, καθώς και Ν.Π.Ι.Δ. του Δηµοσίου και των Ο.Τ.Α. που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δηµόσιους σκοπούς που περιλαµβάνονται στο Επικαιροποιηµένο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του ν. 1892/1990, όπως ισχύει, καθώς και των Αγροτικών Συναιτεριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) του ν. 4015/2011 όπως ισχύει, των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) κάθε βαθµού και Σ.Ε. του ν. 2810/2000, όπως ίσχυσε πριν την τροποποίησή του, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, των Συνεταιριστικών Εταιρειών του άρθρου 32 του ν. 2810/2000, οι οποίες δεν έχουν µετατραπεί σε Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ), καθώς και των ΚΕΣΕ, οι οποίες διατηρούνται µε το άρθρο 50 του ν. 4315/2014, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσµες στις 2.3.2015, κεφαλαιοποιείται στις 31.12.2014 και ρυθµίζεται κατόπιν αίτησης στις αρµόδιες υπηρεσίες, έως 150 ισόποσες µηνιαίες δόσεις µε έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθµιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1.3.2015.

9. Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον προσωρινό διακανονισµό του άρθρου 48 του ν. 3943/2011, όπως αυτός ισχύει, και τηρούν τους όρους αυτού, και εφόσον το υπόλοιπο ύψος της οφειλής τους είναι άνω των 15.000 ευρώ, εντάσσονται αυτοδίκαια για το υπόλοιπο της οφειλής στην παρούσα ρύθµιση σε 100 δόσεις, εκτός αν µε αίτησή τους που υποβάλλεται µέχρι 30.4.2015 ζητήσουν την υπαγωγή σε µικρότερο αριθµό δόσεων.

10. Στην παρούσα ρύθµιση δύναται να υπαχθούν µετά από αίτησή τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.

11. Αρµόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στην παρούσα ρύθµιση είναι:
α) Για το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστηµάτων ή οι διευθυντές των περιφερειακών Κ.Ε.Α.Ο..
β) Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς: Ο αρµόδιος διευθυντής του οικείου φορέα ή οι διευθυντές ή προϊστάµενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών µονάδων.
γ) Οποιαδήποτε άλλη οργανική µονάδα του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθοριστεί µε απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ή όπως θα ονοµαστεί στο υπό έκδοση προεδρικό διάταγµα).

12. Οι διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 63 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170), αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«Το µέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων που έχει επιβληθεί στους οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για τη διασφάλιση των απαιτήσεων του Ιδρύµατος, αίρεται µε την υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθµισης, κατόπιν σχετικού αιτήµατος.
Αποδιδόµενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθµισης, λαµβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθµιση και την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθµισης.»

13α. Η αίτηση του οφειλέτη υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθµιση, η δε ρύθµιση απόλλυται σε περίπτωση:
α. καθυστέρησης πέραν του ενός µηνός, µίας δόσης της ρύθµισης ανά 12µηνο προγράµµατος ρύθµισης,
β. µη καταβολής τρεχουσών εισφορών.

13β. Ειδικότερα, για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η αίτηση υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθμιση, η δε ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:
α. Μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.
β. Καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, τριών δόσεων της ρύθμισης ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης. Οι πέραν της μίας δόσης καθυστερούμενες δόσεις της ρύθμισης προσαυξάνονται με επιπλέον επιτόκιο 0,25% μηνιαίως

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του νόμου 4324/2015 προστέθηκε η παράγραφος 13β στο άρθρο 28 του νόμου 4321/2015, ΦΕΚ Α’44/29.4.2015 καθώς και έγινε αναρίθμηση της ήδη υπάρχουσας παραγράφου 13 σε 13α.

14. Η απώλεια της ρύθµισης, έχει ως συνέπεια για το σύνολο της οφειλής:
α) την απώλεια των ευεργετηµάτων της ρύθµισης,
β) την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούµενων προσαυξήσεων και τόκων,
γ) την επιδίωξη της είσπραξής του µε όλα τα προβλεπόµενα, από την ισχύουσα νοµοθεσία, µέτρα.

15. Κατά τη διάρκεια της ρύθµισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και καταβάλλονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές:
α. Χορηγείται στους υπόχρεους µηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόµενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενηµερότητας. Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθµισης µε τις διατάξεις της παρούσας και είναι συνεπείς µε τους όρους αυτών, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασµών δηµοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσµες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής µε παρακράτηση τη συνολική οφειλή του έργου.
β. Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α΄ 136), όπως ισχύει σήµερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
γ. Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτηµα της ρύθµισης, τα µέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
δ. Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν. 2556/1997 (Α΄ 270).

16. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθµισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθµού των δόσεων των ρυθµισµένων οφειλών ή τη µετάπτωση σε µικρότερο αριθµό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναποµείναντος ποσού των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, σε ποσοστό ίσο µε αυτό που αντιστοιχεί στον αριθµό των µηνιαίων δόσεων που τελικά διαµορφώνεται.

17. Το ύψος της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση, μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, προσαυξάνεται με επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο. Για ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 ευρώ η οφειλή απαλλάσσεται από την προσαύξηση του επιτοκίου εφόσον ο οφειλέτης προσκομίσει εντός διμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος στοιχεία, με τα οποία τεκμηριώνεται σωρευτικά ότι:
α) είναι φυσικό πρόσωπο,
β) η υπαγόμενη στη ρύθμιση κύρια οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη και
γ) η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη όπως προκύπτει από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
Η παράγραφος αυτή εφαρμόζεται στις οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση και αφορά τις ανεξόφλητες δόσεις ρύθμισης.

18. Παρέχεται η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας ρύθμισης, και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη, να προβαίνουν σε μείωση της διάρκειας της χορηγηθείσας ρύθμισης, εάν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να αποπληρώσει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας.

19. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο ζήτηµα για την εφαρµογή της παρούσας.

Σύμφωνα με την περίπτωση 4 της υποπαραγράφου Ε.1 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015, ΦΕΚ Α’94/14.8.2015 προστέθηκαν οι παράγραφοι 17 και 18 στο άρθρο 28 του νόμου 4321/2015 καθώς και έγινε αναρίθμηση της ήδη υπάρχουσας παραγράφου 17 σε 19
[sws_grey_box box_size="100"][/sws_grey_box]